StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsastanak u bruxellesu

Veliki dan za Ukrajinu; čelnici Europske unije danas donose važnu odluku. Zelenski: ‘Ovo je naše svjetlo na kraju tunela‘

Piše dv
23. lipnja 2022. - 07:51

Europski čelnici će danas na sastanku u Bruxellesu i formalno započeti dugi put Ukrajine prema članstvu u EU-u jer se očekuje da će donijeti pozitivnu odluku oko dodjele statusa kandidata Ukrajini nakon što je pozitivnu preporuku dala Europska komisija prošli tjedan, donosi N1, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Iako simboličan, ovaj potez pomoći će u podizanju morala ove države u kojoj je kroz zadnja četiri mjeseca ubijeno na tisuće ljudi, milijuni su razmješteni, a mnogi gradovi su sravnjeni sa zemljom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je jučer da je razgovarao s 11 čelnika EU-a o kandidaturi Ukrajine i da će uputiti još poziva u četvrtak, vjerujući da će svih 27 zemalja EU-a podržati status kandidata Ukrajine. "Zaslužili smo", poručio je okupljenima u Amsterdamu putem video veze. "To je ključan trenutak za nas, jer neki ljudi u mom timu kažu da je ovo naše svjetlo na kraju tunela.

Što se tiče naše vojske i društva, to je veliki motivator, veliki motivacijski faktor za jedinstvo i pobjedu ukrajinskog naroda", dodao je.

Zelenski je, podsjeća BBC, podnio zahtjev za ulazak u EU pet dana nakon početka ruskog napada. Na dan kada su se u Kijevu čule eksplozije, pozvao je na pristupanje prema novom posebnom postupku.

Iako je prvotni odgovor 10-ak država EU-a bio duboko skeptičan, protivljenje je nestalo, iako ostaju pitanja o dugom putu koji je pred nama.

Ukrajina traži članstvo u EU-u od narančaste revolucije 2004. i još upornije od prosvjeda na Majdanu 2013-14, kada je prokremljanski predsjednik Viktor Janukovič svrgnut nakon što je odbio potpisati sporazum o pridruživanju EU-u. Dodjela statusa Ukrajini kandidata za pridruživanje EU-u bila bi povijesna odluka koja bi signalizirala Rusiji da više ne može tražiti sferu utjecaja nad svojim istočnim susjedom, rekao je veleposlanik Kijeva u Bruxellesu, donosi N1.

16. travanj 2024 23:34