StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVLASNIK BELVEDERA

Vekselbergu u Španjolskoj zapljenjena megajahta “Tango” kojom je obožavao dolaziti u Dubrovnik i Cavtat

Piše dv
5. travnja 2022. - 14:02

Španjolska policija i agenti američkog FBI-ja na Mallorci su pretražili 70 milijuna funti vrijednu superjahtu koja se povezuje s Viktorom Vekselbergom, sankcioniranim ruskim milijarderom i navodno bliskim saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kako prenosi The Guardian, policajci su u ponedjeljak viđeni na jahti u marini Real u Palmi, glavnom gradu Mallorce i Balearskih otoka, donosi Jutarnji.hr.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, SAD, Europska unija i Velika Britanija zaplijenile su nekoliko superjahti koje su povezane s nekim od najbogatijih Rusa kako bi izvršile pritisak na oligarhe za koje se smatra da su bliski predsjedniku Putinu.

Posljednja zaplijenjena jahta je Tango, 78 metara dug brod povezan s Vekselbergom, koji plovi pod zastavom Cookovih otoka i registriran je na tvrtku na Britanskim Djevičanskim otocima. Jahta može primiti 14 gostiju u sedam kabina i ima 22 člana posade, navodi se na web stranici SuperYachtFan.

Španjolska policija kratko je izvijestila kako je jahta zaplijenjena u sklopu istrage o prevari, pranju novca i lažnim dokumentima koji su navodno korišteni za skrivanje vlasništva nad plovilom kako bi se izbjegle sankcije. U pretresu su pronađeni dokumenti i uređaji koji su uzeti na pregled.

Američke vlasti još su u ožujku identificirale Tango kao Vekselbergovu imovinu. Američki ured za kontrolu inozemne imovine (Ofac) također je priopćio kako oligarh posjeduje i privatni mlažnjak vrijedan 90 milijuna dolara – riječ je, naime, o Airbusu A319 koji obično koriste zračne tvrtke za prijevoz do 150 putnika.

Vekselbergova imovina navodno vrijedi oko šest milijardi dolara, a oligarh je kroz svoj konglomerat Renova Group bogatstvo stekao prvenstveno privatizacijom ruske nafte i aluminija nakon pada Sovjetskoga Saveza.

 

26. travanj 2024 01:36