StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMoćni suborci

Ukrajincima stigli američki Bradleyi, imat će važnu ulogu. Ako ih Kijev ubrzo premjesti, bit će jasno što se sprema

Piše Davor Krile/sd
16. siječnja 2023. - 15:05

Samo dva tjedna nakon što je administracija američkog predsjednika Joea Bidena najavila da će Kijevu donirati 50 borbenih vozila M-2 Bradley, prvi pripadnici ukrajinske vojske već su započeli obuku na oklopnjacima koji pronose slavu generala Omara Bradleya, legendarnog američkog zapovjednika iz desanta na Normandiju i mnogih drugih oslobodilačkih operacija u Europi na kraju Drugog svjetskog rata, donosi Slobodna Dalmacija.

Nije slučajno prve Bradleye dobila 47. udarna ukrajinska brigada, piše magazin Forbes, i na poligonima američke vojske u njemačkom Grafenwoehru ovih se dana uvježbava upravljati vozilima teškima 25 tona. Riječ je o dobrovoljačkoj postrojbi koja nastoji ubrzati evoluciju ukrajinske vojske u snage NATO-a. Nisu naoružani samo Bradleyima, nego i američkim puškama M-16, britanskim topovima, te slovenskim tenkovima M55s, u Izraelu svojedobno moderniziranom verzijom starog jugoslavenskog tenka.

image

Bradley se iskazao i u Siriji

Delil Souleiman/Afp

Bradleyi su moćni suborci tenkova i jedna od okosnica oklopno-mehaniziranih postrojbi američke vojske i mnogih država NATO-a. Primarna namjena ovih gusjeničara je prijevoz vojnika do kritičnih točaka bojišnice i pružanje potpore iskrcanim postrojbama. Učinkoviti su u napadima na puno vrsta ciljeva i imaju velike mogućnosti nadogradnje. I Hrvatska vojska je, kao što se zna, u procesu nabavke i opremanja 89 komada ovog borbenog vozila, modernizirane verzije Bradleya M-2. Riječ je o modelu razvijenom nakon rata s Irakom 1991. godine kakav je stigao i u Ukrajinu, samo s dodanim ODS standardom koji uključuje laserski daljinomjer, GPS i pojačanu protutenkovsku moć. Modifikacije ODS-a učinile su M-2 Bradley boljim nosačem pješaštva, ali i puno boljom protutenkovskom platformom.

U službi 47. ukrajinske jurišne brigade sa sjedištem u Harkivu, Bradleyi bi mogli postati udarni nosači raketnih timova za uništavanje neprijateljskih tenkova. Pojačani supernadograđenim slovenskim tenkovima M-55S, s njih čak 28, činili bi udarnu oštricu i za munjevite ofenzivne prodore po bojišnici. Ova ukrajinska brigada nema nijednoga ročnika, svi borci su dobrovoljci koji se u radu snažno oslanjaju na dočasnike, baš poput postrojbi NATO standarda.   

image

Bradleyi i Kurdski borci

Delil Souleiman/Afp

Slovenski tenk M-55s je hibrid sovjetsko-zapadnog stila s kojim je Bradley na terenu izuzetno operativno kompatibilan. Na trup starog jugoslavenskog tenka T-55 ugrađeni su izraelski podsustavi i glavni top L7 od 105 milimetara britanske proizvodnje koji ispaljuje NATO streljivo. M-55S topom može precizno naciljati neprijateljske tenkove udaljene 4 kilometra, a dodatnim TOW projektilima postavljenim na kupolu Bradleya M-2 također se učinkovito gađa s udaljenosti od 3800 metara. Pješaštvo iz Bradleya M-2 može u svakom trenutku iskočiti i na neprijateljski oklop ispaljivati ​​projektile Javelin do 3,5 kilometra daljine.

 Riječju, kombinirani timovi tenkova i borbenih vozila s topovima i projektilima NATO-ovog standarda mogu efikasno gađati neprijateljski oklop na čak tri različita načina s distance od 4 kilometra. To je čak kilometar više nego što ruski tenk T-72 ima domet protutenkovskim granatama iz svog glavnog topa.

image

Verzija M-3 zamijenila je model M-2

Nicolas Armer/Dpa Picture-alliance Via Afp

Mark Hertling, umirovljeni general američke vojske koji je svojedobno osobno zapovijedao posadama Bradleya na terenu, ističe goleme prednosti ovih neusklađenosti u dometu između ruskih i vozila koje Ukrajina dobiva od NATo saveznika. Te disproporcije, ističe, omogućit će ukrajinskim kombiniranim timovima izvođenje manevara visokog tempa, posebno u južnoj Ukrajini. Tamo je teren ravan i uglavnom bez raslinja, ne postoji puno načina da se oklopna vozila sakriju. Preglednost doseže velike udaljenosti, pa vojska koja učinkovito puca dalje ima veliku prednost.

image

Slovenski tenkovi zarobljeni od JNA sad ratuju protiv Rusa

Joel Robine/Afp

Na temelju ovih razmišljanja dalo bi se logično zaključiti da će ukrajinci s Bradleyima i 47. jurišnom brigadom ubrzo pokrenuti novu južnu protuofenzivu iz sektora Zaporižja, čime bi se moglo odsjeći i izolirati na desetke tisuća ruskih vojnika na lijevoj obali rijeke Dnjepar. No, 47. jurišna brigada trenutno je još u Harkivskoj oblasti, blizu sjeveroistočne granice s Rusijom. Iako je sa svojom dalekometnom protutenkovskom vatrenom moći najprikladnija za operacije na širokim stepama juga, zasad je još na gustim šumama obraslom sjeveroistoku. Zapovjedi li Kijev ubrzo njihovo premještanje, biti će jasno što se sprema, zaključuje Forbes.

18. travanj 2024 20:29