StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetje li to zaista on?

Ukrajinci ponovno tvrde da Putin koristi tjelesne dvojnike: ‘Ako bolje pogledate...‘; Nakon snimke s komarcem opet se priča i o njegovoj bolesti

Piše PSD
3. kolovoza 2022. - 18:33

Ukrajina je u utorak nastavila gurati tvrdnju da ruski predsjednik Vladimir Putin koristi tjelesne dvojnike, usred glasina da se njegovo zdravlje pogoršava, prenosi Newsweek.

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe, general-bojnik Kirilo Budanov, sugerirao je tijekom gostovanja na ukrajinskom TV kanalu "Groši" da su se u nekoliko pojavljivanja Putina u posljednje vrijeme promijenile njegove navike, izgled, pa čak i visina, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Slika, recimo, ušiju je drugačija. I kao otisak prsta, slika uha svake osobe je jedinstvena. Ne može se ponoviti - rekao je Budanov, ne ponudivši konkretne dokaze za svoje tvrdnje.

Ukrajinska novinska kuća TSN također je citirala Budanova, koji kaže da je ruski predsjednik ozbiljno bolestan i da to nije velika tajna te da koristi dvojnike kako bi izbjegao javno pojavljivanje.

- Oni imaju različite navike, drugačije manire, drugačiji hod, ponekad su čak i različite visine, ako bolje pogledate - dodao je Budanov.

Nagađanja oko zdravstvenog stanja ruskog čelnika pojačala su se nakon što je 24. veljače pokrenuo invaziju na Ukrajinu. Neki su ukazivali na videozapise u kojima on izgleda drhtavo i napeto kao na pokazatelje Parkinsonove bolest, dok je istraživačka novinska kuća Proekt Media tvrdila da su od 2016. do 2019. godine Putina na brojnim putovanjima pratili liječnici, uključujući kirurga za rak štitnjače.

Tijekom vikenda pojavio se video koji pokazuje kako Putin nije mogao desnom rukom otjerati komarca koji mu je zujao pokraj lica, dok je lijevom rukom češkao glavu.

Kremlj je odbacio te optužbe, a glasnogovornik Dmitrij Peskov prošlog mjeseca je rekao novinarima da su glasine o Putinovoj bolesti "ništa drugo nego lažne".

Budanovljeve izjave dolaze dan nakon što je ukrajinski general bojnik Vadim Skibicki iznio slične tvrdnje u intervjuu za The Telegraph.

Skibicki je rekao da Putin "nije dobrog zdravlja fizički ni psihički" i da su članovi njegova kruga zbog toga počeli paničariti.

- On koristi puno dvojnika i ponekad je teško otkriti je li to pravi Putin ili netko tko ga mijenja - rekao je general.

Dodao je da Putin vjerojatno neće uskoro zaustaviti svoj rat protiv Ukrajine.

- Glavni strateški cilj ostaje isti - potpuno uništenje Ukrajine kao države. Malo je vjerojatno da će stati, nema manevarskog prostora. On razumije da će otpor iz Ukrajine ostati vrlo jak, stoga uništava sve što vidi kao prepreke ovom strateškom cilju - rekao je Skibicki.

26. travanj 2024 00:31