StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRat u Ukrajini

Ukrajinci otjerali Ruse iz gradića kod Černobila, Zapad nudi Putinu: ‘Sankcije mogu nestati...‘; Žestoki kritičar ruskog predsjednika reagirao na Bidenove poruke: ‘Patetično...‘

Piše PSD, Hina, JL
27. ožujka 2022. - 08:17

32. je dan ruske invazije na Ukrajinu, događaje pratimo iz minute u minutu na portalu Slobodne Dalmacije.

NOVO 07:53 - Skupina Kalush Orchestra koju je Ukrajina prijavila za ovogodišnji Eurosong, rekla je da još uvijek planira putovati u Torino na natjecanje u svibnju, unatoč brutalnom ratu koji bijesni u njihovoj zemlji.

Pripremamo se što bolje možemo i dat ćemo sve od sebe da predstavljamo svoju zemlju na najbolji mogući način", rekao je pjevač Oleh Psiuk u subotu u videu objavljenom na Instagramu.

Također je odao priznanje organizatorima natjecanja na podršci.

Kalush Orchestra sa svojom pjesmom "Stefania" glavni je favorit za pobjedu na ovogodišnjem natjecanju. Bend će nastupiti u prvom polufinalu 10. svibnja.

Otkako je počela ruska invazija prije mjesec dana, bend je na društvenim mrežama glasno izražavao svoju potporu ukrajinskom otporu ruskoj invaziji.

Rusija je isključena s ovogodišnje Eurovizije, kao i njezin susjed i bliski saveznik Bjelorusija.

7:43 - Čini se da ruske snage usredotočuju svoje napore kako bi pokušale okružiti ukrajinske snage u separatističkim regijama na istoku zemlje, navelo je britansko Ministarstvo obrane u svom najnovijem obavještajnom izvješću o ratu u Ukrajini.

Navodi se kako ruske snage napreduju iz smjera Harkova na sjeveru i Mariupolja na jugu.

Međutim, bojno polje diljem sjeverne Ukrajine 'ostaje uglavnom statično s lokalnim ukrajinskim protunapadima koji ometaju pokušaje Rusije da reorganiziraju svoje snage'.

6:59 - U Černihivu se nalaze 44 teško ranjene osobe, uključujući i troje djece, koje ne mogu biti evakuirane iz grada kako bi dobile liječnički tretman, izvijestio je gradonačelnik grada na sjeveru Ukrajine kojeg su od ostatka zemlje odsjekle ruske snage.

Postoji bojazan da bi Černihiv, koji se protiv ruskog napada bori od samih početaka invazije, mogao postati idući Mariupolj.

Nalazi se nedaleko od granice s Bjelorusijom, na putu prema glavnom gradu Kijevu. Okružen je neprijateljskim snagama, a stanovnici koji ne mogu pobjeći iz grada suočavaju se s prekidima električne energije, nedostatkom pitke vode kao i s konstantnim bombardiranjem.

6:15 - Jedni ih nazivaju ratnim herojima, drugi neonacistima - ukrajinska Azovska pukovnija nalazi se u središtu propagandnog rata između Kijeva i Moskve, koja tvrdi da nastoji „denacificirati“ Ukrajinu.

Opširnije o Azovskoj pukovniji pročitajte OVDJE.

6:01 - Sankcije protiv ruskih oligarha, banaka i kompanija mogle bi biti ukinute ako ruski predsjednik povuče svoje snage iz Ukrajine i obveže se da neće ponovo napasti, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u nedjelju.

"Sankcije bi mogle biti ukinute jedino nakon potpunog prekida vatra i povlačenja, ali i uz obavezu da neće biti ponovljenih agresija", rekla je Truss. "I naravno, sankcije možemo odmah vratiti u suprotnom".

Pošto se ruske snage muče u Ukrajini, njezina izjava može biti mogući poticaj Vladimiru Putinu da smanji svoje gubitke i pristane na sporazum s Ukrajinom.

Truss je u razgovoru za Sunday Telegraph rekla da je u Foreign Officeu uspostavljena "pregovaračka jedinica" za pomoć u mogućim mirovnim pregovorima.

Moskva je nakon mjesec dana ratovanja naznačila da bi mogla smanjiti svoje ambicije u Ukrajini i boriti se samo za kontrolu nad Donbasom.

Izjave britanske ministrice u skladu su s izjavama američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena koji je rekao da sankcije nisu trajne i da mogu "nestati" u slučaju nepovratnog povlačenja ruskih snaga.

5:16 - Rusija nije dovršila nijedan od svojih 'zadataka' u subotu, ali je 'djelomično uspjela' u nekim područjima, dok su ruske snage na mnogim mjestima diljem zemlje bile zauzete pregrupiranjem, objavio je ukrajinski Glavni stožer Oružanih snaga.

U najnovijem ažuriranju navodi se da su pojedine jedinice 35. kombinirane crvenozastavne armije Dalekoistočnog vojnog okruga ruskih kopnenih snaga pretrpjele značajne gubitke i kako rade na pregrupiranju te da je nekoliko jedinica dodijeljeno području Černobila s ciljem obnove borbenih djelovanja.

'Moguće je da nakon pregrupiranja i jačanja snaga okupatori nastave s napadom na Kijev iz jugozapadnog smjera', navodi se.

'Neprijateljske jedinice' zaustavljene su u Brovarima, istočnom predgrađu Kijeva, navodi Glavni stožer i dodaje da su u dva druga sela istočno od Kijeva, Lukianivki i Rudnicki ruske snage pretrpjele značajne gubitke i povukle se u naselja Piski i Nova Basan.

U snažno bombardiranom Harkivu na sjeveroistoku Ukrajine, ruski napori uglavnom su bili usmjereni na 'nadoknađivanje trenutnih gubitaka, obnavljanje opreme i napad na civilnu infrastrukturu grada'.

4:50 - Video koji je objavio Guardianov novinar prikazuje razaranja u gradu Mariupolju:

4:28 - Postoje brojna izvješća da su ukrajinske snage ponovno preuzele nekoliko gradova diljem zemlje.

Kijevski Independent javlja kako su dva gradića, Poltavka and Malinivka, u jugoistočnoj regiji Zaporožje oslobođena, a ranije je izviješteno da su ponovno preuzeli i grad Trostjanec u sjevernoj pokrajini Sumi.

CNN javlja kako je potvrdio nekoliko snimki koje prikazuju ukrajinske trupe koje su ponovno zauzele brojna sela u Sumiju, kao i Vilkivku, naselje udaljeno samo 32 kilometra od ruske granice na sjeveroistoku.

3:12 - Nakon što je Bijela kuća povukla komentar Joea Bidena koji je navodno pozivao režim u Rusiji da smijeni Putina, žestoki kritičar ruskog predsjednika i šahovski velemajstor Gari Kasparov nazvao je američku administraciju patetičnom.

'Kad je režim represivan, ubilački, diktatorski i predvođen nekim tko je počinio ratne zločine u nekoliko država, uključujući i svoju vlastitu, čemu drugome se možemo nadati nego promjeni režima? Kad je predsjednik u pravu, Bijela kuća bi ga trebala podržati umjesto da ga ponizuje i ispričava se ubojici i diktatoru zato što je rekao istinu. To je patetično. Biden nije Trump da bi trebao prijevod s engleskog na engleski. Nijedan diktator nije legitiman. Ne povlači se kad si u pravu i ne igraj diplomatske igre s masovnim ubojicom', poručio je Kasparov u nizu tweetova.

19. travanj 2024 16:43