StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRat se vraća doma

Ukrajina po prvi put raketama zasula državni teritorij agresora, šire se snimke eksplozija u blizini Belgoroda: evo što im je bio krajnji cilj

Piše Davor krile/sd
31. ožujka 2022. - 15:54

Zaigrala mečka po prvi put i u njihovoj kući: čini se kako je jučer Ukrajina izvela premijerni raketni napad na ruski državni teritorij, gađajući Putinovo skladište streljiva oko 20 kilometara od državne granice, piše Slobodna Dalmacija.

Snimke objavljene preko noći na društvenim mrežama pokazuju seriju velikih eksplozija u blizini Belgoroda, na zapadu Rusije. Premda je ukrajinsko ministarstvo obrane službeno odbacilo odgovornost za raketni napad i optužilo ruske vojnike da su slučajno izazvali eksploziju nepravilnim skladištenjem oružja i municije, prilično je jasno kako je puno vjerojatnije ukrajinsko vojno djelovanje.

Ruski dužnosnici rekli su da je šest projektila pogodilo skladište u Krasnom Oktobru, gradu jugoistočno od Belgoroda. Kazali su i da nema žrtava, premda su neki ruski mediji javili kako su četiri vojnika ozlijeđena.

Napad na rusko tlo je uslijedio kad su ukrajinske snage natjerale Putinove trupe na strateško povlačenje uz granicu nakon niza protuofenziva u blizini Sumija, na sjeveroistoku zemlje. Ukrajinski analitičari rekli su da je 13 ruskih tenkovskih pukovnija dosad poraženo u borbama za osiguranje ključnih cesta u ovoj regiji. Dva velika sela, Velika Pisarivka i Meženivka, ponovno su vraćena pod ukrajinski suverenitet, a protunapad je rezultirao potiskivanjem ruskih snaga na granicu u blizini Ohtirka, izvijestio je ukrajinski think tank Centar za obrambene strategije.

image

Sad gori i u Rusiji

Anadolu Agency via AFP

Prekogranični udar vjerojatno je dodatni dokaz snage ukrajinskih protunapada, koji im je omogućio ispaljivanje projektila kratkog dometa iz sovjetske ere, dometa do 80 kilometara. Pretpostavlja se da je rusko skladište gađano raketnim sustavom Točka-U koje je koristila 19. raketna brigada ukrajinske vojske.

image

Spomenik u Belgorodu

Oleg Makarov/Sputnik via AFP

Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodskog okruga, potvrdio je ukrajinske raketne udare ruskim državnim medijima. Registrirano je ispaljivanje oko šest sanduka granata, izjavio je za rusku novinsku agenciju Tass.

Ukrajina tvrdi da su njihove snage od početka invazije 24. veljače ubile oko 17.500 ruskih vojnika. Što se tiče vojne opreme, ukrajinsko ministarstvo obrane navodi da je u proteklih 36 dana uništeno 614 ruskih topova, 1.735 oklopnih borbenih vozila, 311 topničkih sustava, 54 sustava za protuzračno ratovanje, 135 zrakoplova, 131 helikopter i sedam brodova.

Ruske trupe su signalizirale da će se povući iz Kijeva i Černihiva nakon velikih gubitaka u tom dijelu zemlje. Kremlj inzistira na tumačenju da je povlačenje trupa oko glavnog ukrajinskog grada gesta dobre volje usmjerena na poboljšanje mirovnih pregovora, ali SAD, Britanija i Ukrajina pozivaju na oprez i ističu da se Rusima nikako ne može vjerovati, jer će vjerojatno pregrupirati snage kako bi se strateškim ciljevima primakli barem u istočnoj Ukrajini. Sudeći po raketama ispaljenim na teritorij Ruske Federacije, još uvijek im baš dobro ne ide ni u ovome dijelu ratnog plana.

image
Sergej Bobok/AFP
25. travanj 2024 09:22