StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAORUŽALI SE

Ukrajina dobiva ‘otrov‘ za ruske krstareće rakete i dronove: uskoro će moći puno bolje štititi svoju kritičnu infrastrukturu. Ključne zemlje Zapada ne posustaju u slanju oružja

Piše D.K/SD
5. prosinca 2022. - 16:26

Prema obavještajnom izvješću Ministarstva obrane Velike Britanije, u Ukrajini se posljednjih mjeseci značajno smanjio broj naleta ruskih borbenih zrakoplova. Trend ne čudi ako se zna da je Rusija dosad izgubila više od 60 borbenih aviona u ovome sukobu, čemu treba pridodati i zadnje im srušene aparate: lovca Suhoj-24M FENCER i jurišni zrakoplov Suhoj-25 FROGFOOT koje su izgubili prošloga tjedna, piše Slobodna Dalmacija.

Ruska taktika kopnenih napada se već dulje vrijeme uvelike oslanja na vizualnu identifikaciju i nenavođeno streljivo, pa će ruske zračne snage vjerojatno nastaviti s niskim brojem kopnenih napada tijekom zime, zaključuju britanski obavještajci. Nije tajna ni da Rusija borbene zrakoplove u Ukrajini nastoji kompenzirati iranskim dronovima samoubojicama i njima prilično masovno udara na kritičnu infrastrukturu. No, i agresorskim dronovima bi ova zemlja ubrzo mogla stati na kraj baš kao i ruskim zrakoplovima: na putu za Ukrajinu je već više protuzračnih sustava i alata iz zemalja saveznica koji će im pomoći bolje zaštititi svoju civilnu i energetsku infrastrukturu od ruskih krstarećih projektila i letjelica tipa Šehid u doglednoj budućnosti.

image

Iranski kamikaza-dronovi Ukrajinom će letjeti sve teže

Atta Kenare/Afp

Kijevu je od čitavog kontingenta svakako najvažnije da im iz Njemačke uskoro dolazi još barem sedam samohodnih protuzračnih topova tipa Gepard 1A2 ili SPAAG-ova, piše specijalizirani portal The Drive/War Zone. Berlin im je dosad već isporučio oko 3o takvih vozila na gusjenicama, s automatskim topovima od 35 mm na rotirajućoj kupoli s integriranim radarom. Ovi samohodni protuzračni topovi imaju visoku stopu elevacije koja im omogućuje praćenje i najbržih zrakoplova. Povrh toga, svakako su i najpodesnije i najjeftinije sredstvo za suprotstavljanje bespilotnim zračnim sustavima poput dronova.

image

Olaf Scholz na Gepardu tijekom programa obuke ukrajinskih vojnika u Njemačkoj

 

Axel Heimken/Afp

Nakon nedavnog posjeta Kijevu, viši suradnik pri Europskom vijeću za vanjsku politiku Gustav Cressel izjavio je da je glavna stavka na popisu svih želja ukrajinskih vojnika više ‘Geparda‘. Sve samohodne sustave tipa Gepard će prije slanja u borbu i stavljanja u punu funkciju svakako trebati revidirati, servisirati i nadograditi, što bi se trebalo dogoditi najkasnije do proljeća.

I britanska vlada nedavno je potajno obećala flotu od 125 vučenih protuzrakoplovnih oružja neodređenog proizvođača i dizajna za pomoć u zaštiti ukrajinskih gradova od ruskih projektila, dronova i zrakoplova. James Heappey, britanski ministar oružanih snaga, objasnio je 2. prosinca da će britanska vlada osigurati oružje kao dio paketa vojne pomoći odobrenog 19. studenog.

image

Dronom-samoubojicom Rusi kompenziraju zrakoplove

Yasuyoshi Chiba/Afp

"Točni detalji u ovom trenutku ostaju komercijalno osjetljivi", rekao je Heappey, „no nastavljamo blisko surađivati s Ukrajinom kako bismo nabavili opremu koju mogu brzo i učinkovito rasporediti u borbi protiv ruske agresije. To uključuje i NATO-ovu i drugu nestandardnu opremu i streljivo.

U međuvremenu, američka vlada je Raytheonu, zrakoplovno-obrambenom konglomeratu iz Virginije koji je i jedan od najvećih pružatelja obavještajnih usluga na svijetu, nedavno ugovorno odobrila 1,2 milijarde dolara vrijedan posao kupnje neodređenog broja nacionalnih naprednih raketnih sustava zemlja-zrak za Ukrajinu. Ugovor uključuje prateću opremu, usluge izvođača i rezervne dijelove kao podršku naporima u Ukrajini, a pokriva rad sve do 2025.

image

Jedan od ruskih napada iranskim dronom na Kijev

Oleg Pereverzev/Nurphoto Via Afp

Dok velika saveznička koalicija, kao što vidimo, ne prestaje aktivno pomagati neprijepornoj ratnoj žrtvi, neki drugi što sebe također smatraju dijelom zapadne civilizacije ne bi se baš rado i jasno opredjeljivali u tom sukobu. A tko nije na strani ubijenog, taj je na strani ubojice. Tko ne diže glas protiv nepravde, taj potpomaže nepravdu i zlo u svijetu, premda možda puni vlastiti džep.

23. travanj 2024 19:55