StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSve strahote rata

U Mariupolju je malo toga ostalo čitavo. Srušeni su vrtić, pedijatrijska bolnica, kazalište... Stiže pomoć iz Grčke: ‘Svaki dan situacija je sve opasnija...‘

Piše hina
18. ožujka 2022. - 19:49

Grčki premijer Kiriakos Micotakis rekao je u petak da je njegova zemlja spremna obnoviti rodilište u Mariupolju, opkoljenom gradu na jugu Ukrajine, koje je prije nekoliko dana bombardirano.

"Grčka je spremna obnoviti rodilište u Mariupolju, središtu grčke manjine u Ukrajini, gradu koji nam je drag, a postao je simbol ratnog barbarstva", napisao je premijer na Twitteru.

Rodilište i dječja bolnica, smješteni u istoj zgradi u Mariupolju, bombardirani su prošlog tjedna, pri čemu je poginulo troje ljudi, među njima dijete.

Grčki konzul u Mariupolju, Manolis Andrulakis, koji je do prije nekoliko dana bio u podrumu u tome gradu, evakuiran je početkom tjedna u Moldovu.

image

Ilustracija/vrtić u Harkivu

Sergey Bobok/AFP

"Svaki dan je situacija sve opasnija. Središte Mariupolja je uništeno, pogođeni su pedijatrijska bolnica, kazalište, knjižnica. Ništa nije ostalo čitavo!", rekao je u petak za grčku mrežu OpenTv.

Moskva je pak rekla da je napad izmišljen.

Grčka etnička zajednica u Mariupolju koja ima više od 100.000 pripadnika, oplakuje smrt najmanje 10 ljudi od početka rata. Tu dijasporu uglavnom čine "pontski Grci", kršćani grčkog jezika iz gradova na obali Crnog mora.

Više od 11.000 ukrajinskih izbjeglica, među kojima 3000 maloljetnika, stigli su u Grčku od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

25. travanj 2024 11:21