StoryEditorOCM

Trump večeras planira objavu svoje predsjedničke kandidature, suprotno volji većine republikanaca. Evo što ga na to nagoni, nije riječ samo o mogućim rivalima

Piše D.K./sd
15. studenog 2022. - 18:12

Donald Trump, dvaput opozvani bivši američki predsjednik i inspirator postizbornog juriša na američki Kapitol, sprema se večeras objaviti svoju kandidaturu za predsjedničku kampanju 2024., i to suprotno savjetima brojnih kolega republikanaca, piše Washington Post.

Mnogi stranački kolege ga nagovaraju da s objavom pričeka barem zaostali izborni krug za Senat sljedećega mjeseca u Georgiji, no Trump je vrlo nestrpljiv i ne pristaje na nikakve odgode. Birači su uglavnom kaznili njegove kandidate na nedavnim međuizborima i u stranci mu se već javljaju potencijalni suparnici za utrku ka Bijeloj kući. Svojom javnom nominacijom sve ih želi preduhitriti i ucijeniti što veći broj republikanaca da mu daju potporu, donosi Slobodna Dalmacija.

image

Stare majice za novu utrku

Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp

Trump evidentno jako pati i od manjka moći i od nedostatka javne pažnje, te je na objavu svoje nominacije u odmaralište Mar-e-Lago navodno pozvao sve istaknute republikanske vođe, obećavši im kako će pomno pratiti tko se među njima neće odazvati. Loši odjeci nedavnih izbora ga navodno uopće ne brinu. Njegov savjetnik Jason Miller je objavio kako mu je Trump rekao da su sva pitanja oko njegove ponovne kandidature posve suvišna. „Naravno da trčim tu trku i želim biti siguran da ljudi znaju kako sam time oduševljen i da moramo vratiti zemlju na pravi put“ – prepričao je Trumpove riječi Miller. Objavu svoje ponovne predsjedničke kandidature skromno je najavio kao "jedan od najvažnijih govora u povijesti Sjedinjenih Država".

image

Trump i DeSantis: U ovome smo zajedno. Malo morgen

Saul Loeb/Afp

Trumpova žurba s objavom kandidature, međutim, barem je djelomično inspirirana i sasvim proizaičnim optužnicama koje mu prijete iz nekoliko kaznenih istraga. Zajedno sa suradnicima tereti ga se za nedolično rukovanje povjerljivim predsjedničkim dokumentima, za pritiske na dužnosnike više saveznih država da ponište rezultate izbora, za nagovaranje izbornih dužnosnika da proglase njegovu lažnu pobjedu na izborima 2020., a sudi mu se i za porezne prijevare u njegovoj newyorškoj tvrtki…

image

Trump i guverner Floride DeSantis u danima mira

Brendan Smialowski/Afp

 Republikanska stranka sve glasnije Trumpa i njegove kandidate tereti za najlošiji rezultat na američkim međuizborima ikad: otvoreno smatraju da je njegova pojava i najava mogućnosti povratka snažno mobilizirala demokratske glasače. Brojni stranački donatori započeli su konzultacije o tome kako stranku treba prepustiti novoj generaciji, a Trumpa i njegove notorne suradnike skloniti u stranu. ‘Narančasti‘ je takav rasplet refleksno osjetio, te je već počeo strateški napadati svoje buduće republikanske rivale: guvernera Floride Rona DeSantisa i guvernera Virginije Glenna Youngkina. DeSantisa je označio kao potencijalno najveću prijetnju na putu prema općoj republikanskoj potpori za svoj povratak u Bijelu kuću.

image

DeSantis pod maskom trpi epidemiološke kritike

Mandel Ngan/Afp

Ako se ipak odluči odgoditi večerašnju objavu kandidature, što su mu navodno sugerirali čak i njegovi izborni savjetnici, Trump smatra da će stranci time priznati da je postao mekan, kolebljiv i sugestivan, a što nisu odlike pobjednika. Uvjeren je da sigurno dobiva sljedeće izbore ako na njima iznova bude Joe Biden, no i u demokratskom taboru također misle da bi Biden sljedeći mandat trebao prepustiti mlađima. Bude li se doista natjecao 2024., Trumpu će to biti treća predsjednička utrka.

20. travanj 2024 12:08