StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetprva u povijesti

Tko je Nataša Pirc Musar, prva predsjednica Slovenije? Bila je odvjetnica Melanije Trump, no njezina je pobjeda još jedan poraz ‘trumpizma‘. Hoće li njegovati dobrosusjedstvo?

Piše D.K.
14. studenog 2022. - 12:17

Na slovenskim predsjedničkim izborima (koji su se na koncu pretvorili u još jedan plebiscit o Janezu Janši i njegovom modelu vlasti) njegova je donedavnog ministra vanjskih poslova Anžea Logara s 54 posto glasova pobijedila nestranačka bivša novinarka, odvjetnica i osvjedočena zagovornica demokratskog liberalizma Nataša Pirc Musar. 

Valja znati da je Janšin kandidat pritom imao svu moguću političku, medijsku i marketinšku logistiku, te da je u prvome izbornom krugu bio u velikoj prednosti. Zaštita moćnog mentora mu u srazu s voljom naroda naposljetku ipak nije pomogla. Slovenija se ovim izbornim raspletom još jednom potvrdila kao uvjerljivo najprogresivnija i demokratski najosvještenija bivša republika bivše Jugoslavije.

image

Pirc Musar s Milanom Kučanom

Jure Makovec/Afp

Pedesetčetverogodišnja Nataša Pirc Musar prva je žena na čelu Slovenije, nakon četvorice svojih muških predšasnika koji su joj davali timbar kroz zadnja tri desetljeća: Milana Kučana, Janeza Drnovšeka, Danila Tuerka i Boruta Pahora. Pahor se zbog ustavnoga rekorda i dva uzastopna mandata morao zauvijek oprostiti od predsjedničke dužnosti. Predsjednička funkcija u Sloveniji je prilično protokolarna i simbolička, baš kao i u Hrvatskoj, no u odsudnim trenucima zna biti važna za stabilnost političkog i demokratskog sustava. 

Pirc Musar je i u svojoj predpolitičkoj (novinarskoj i odvjetničkoj) karijeri djelovala kao korektivni faktor Janšine dominantne političke volje i stranačke zlovolje, zalažući se za slobodu medija, demokraciju i ljudska prava i suprotstavljajući se moćnicima koji su ove vrijednosti relativizirali. Izborna agenda joj je počivala na viziji predsjednice dežele kao posve neovisnog i nekompromitiranog moralnog autoriteta, donosi Slobodna Dalmacija. 

image

Pobjednička torta Pirc Musar najgorča je Janezu Janši

Jure Makovec/Afp

Zanimljivo je da je Pirc Musar svojedobno pred slovenskim sudovima zastupala i Melaniju Trump, tadašnju prvu damu SAD-a, tražeći zaštitu njezina imena od prekomjerne komercijalizacije i medijske eksploatacije. Nakon što je Melanija Trump preseljenjem u Bijelu kuću postala planetarno poznat brend, u njezinoj rodnoj Sevnici po njoj su bili počeli nazivati torte, kolače, pizze, čak i lokalni med… Obitelj Trump je tad angažirala odvjetnicu Natašu Pirc Musar da prvu damu SAD-a zaštiti od marketinških i medijsko-tabloidnih zloporaba.

image

Bivša odvjetnica zastupala je i Melaniju Trump

Jure Makovec/Afp

Njezin uspon na predsjedničku dužnost podrazumijeva kontinuitet srdačnoga dobrosusjedstva prema Hrvatskoj, usprkos međudržavnim otvorenim prijeporima: Pirc Musar snažno podupire ulazak naše zemlje u šengenski prostor. Tijekom nedavne izborne kampanje Pirc Musar se, doduše, javno zalagala i za provedbu kompromitirane arbitražne odluke o hrvatsko-slovenskoj granici, te je izražavala nadu da će je Hrvatska na koncu ipak prihvatiti, no to je realno gotovo nemoguće. Kao što je poznato, Hrvatska je jednoglasnom odlukom Sabora svojedobno izašla iz arbitraže oko granice sa Slovenijom zbog duboke korumpiranosti postupka i odluku arbitražnog suda smatra službeno nevažećom, piše Slobodna Dalmacija.

19. travanj 2024 13:44