StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Građani Reicha’

Tko je dalmatinska veza zloglasnih njemačkih desničara? ‘Jednom je tražio da preuzmem paket. Došao je neki Ivan sa ženskom osobom u Audiju. Otvorio sam taj paket...‘

Piše božana sviličić/sd
14. prosinca 2022. - 16:57

Alexandera Reichla (50), koji se povezuje s naoružavanjem radikalnog njemačkog desničarskog pokreta ‘Građani Reicha’ (Reichsbürger), čije je vodstvo prošli tjedan uhićeno u raciji u Njemačkoj, još sredinom srpnja 2020. godine zadarska policija uhitila je u Bibinjama, piše Slobodna Dalmacija.

U mjestu kod Zadra uhićen je na temelju Europskog uhidbenog naloga koji je raspisala njemačka policija zbog sumnje da je počinio niz kaznenih djela povezanih sa švercom oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

Kad je zadarska policija dobila informaciju da se Reichl nalazi na njenom području, pretragom javnih registara, među ostalim i e-visitora, uspjeli su ga locirati, a on tijekom privođenja nije pružao otpor, niti je u Hrvatskoj tijekom boravka od početka srpnja počinio neko kazneno djelo ili prekršaj.

Istražitelji su, naime, došli do podatka da Reichl, inače državljanin Njemačke iz Münchena, u Hrvatskoj kupuje veće količine vojnoga oružja zaostaloga iz rata, te da ga uz pomoć nekolicine pomagača prevozi u Njemačku, gdje se to oružje dijeli pripadnicima desničarskih skupina, između ostaloga Reichsbürgerima.

Tko su ‘Građani Reicha‘ i njihov princ Heinrich XIII, koji su spremali oružani puč u Njemačkoj? Osim što obožavaju Hitlera, žestoki su antivakseri, a kontaktirali su i Ruse

Brzo izručenje

Reichl je nakon kratkog boravka u istražnom zatvoru u Zadru izručen Njemačkoj gdje je osuđen na 4 i pol godine zatvora. U Hrvatskoj je tada uhićeno ukupno 16 osoba koje je Uskokova optužnica teretila da su mu nabavljali oružje.

U postupcima pred Županijskim sudom u Osijeku većina ih je osuđena temeljem nagodbi na uvjetne i bezuvjetne zatvorske kazne. U sudskim postupcima je utvrđeno da je dio oružja, koje je ta grupa nabavila, u Njemačkoj korišten za likvidacije političkih protivnika desničara.

image
Uli Deck/Dpa Picture-alliance Via Afp

Jedan od pripadnika Reichsbürgera Martin M. koji je tada osuđen u postupku protiv šesnaest osoba iz Hrvatske na sudu je posvjedočio kako mu se Reichl hvalio kako oružje nabavlja preko Zadra odakle mu je žena.

- Jednom me nazvao kada sam bio u Hrvatskoj i tražio da u Zagrebu preuzmem neki paket. Došao je neki Ivan sa ženskom osobom u Audiju sa zadarskim tablicama i predao mi paket, koji sam stavio u prtljažnik. Kako sam vidio da je paket težak, otvorio sam ga, a u njemu su bili jedna PAP-ovka, jedan kalašnjikov, dva pištolja i jedna mala puška s optičkim nišanom.

Nazvao sam ga i rekao da ću to baciti, a Reichl je rekao da će doći po to u Zagreb, što je i učinio. Tamo sam mu i predao to oružje - posvjedočio je Martin M. koji je živio u Njemačkoj, ali je u Hrvatsku dovozio automobile.

Dao mu pištolj

Reichla je jednom vozio u Vukovar, a upoznao ga je prije toga u Njemačkoj kao mušteriju za popravak automobila jer je tamo imao radionicu. Imao je tada djevojku iz Afganistana te su ga pretukli i prijetili mu.

Pomoć od Reichla zatražio je jer je bio u stranci AFD. On mu je dao jedan mali pištolj, no poslije je zbog toga tražio protuuslugu. Tražio je da mu u Hrvatskoj nabavlja oružje. Zanimalo ga je automatsko oružje, kratko oružje, pumperice, škorpioni i kalašnjikovi.

Reichl je zahtijevao da oružje doveze u München. Oružje koje je vozio u Njemačku bilo je namijenjeno za AFD, desničarsku stranu jer se oni naoružavaju. U svom telefonu je imao memoriran broj od Reichla pod nazivom “Alexander Švicarska”.

- Reichl je imao švicarski i njemački telefon, a ja sam imao dva ili tri njegova broja - rekao je Martin M.

Reichl, inače bivši njemački carinik, prvo je bio član radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD), a 2016. pristupio je desnoj stranci Alternativa za Njemačku (AFD), ali se i povezao s Reichsbürgerima iz Gornje Bavarske.

Pojam “Građani Reicha” se prvi put pojavio u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, ali se njihova radikalizacija prati tek posljednjih nekoliko godina. Ured za zaštitu ustavnog poretka njihov broj procjenjuje na oko 20.000, od čega se oko 1000 pripadnika pokreta smatra ekstremnim desničarima. Pokret do sada nije djelovao centralno, nego je podijeljen u više raznih podgrupacija. 

20. travanj 2024 02:56