StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUVELI IM SANKCIJE

Tajnoviti život Putinovih kćeri: Jedna je doktorica, druga plesačica, obje se kupaju u luksuzu. Putin je i djed, ali nitko ne zna koliko ima unuka

Piše DV/ JL
9. travnja 2022. - 08:53

Ruski predsjednik Vladimir Putin uvijek je bio tajnovit i oprezan kada je u pitanju njegova obitelj. Godine 2015. tijekom jedne od svojih maratonskih presica vješto je izbjegao pitanje o identitetu svojih kćeri.

- One žive u Rusiji i studirale su samo u Rusiji, ponosan sam na njih. Tečno govore tri strana jezika. Nikada ne razgovaram o svojoj obitelji. Svaka osoba ima pravo na svoju sudbinu, dostojanstveno živjeti svoj život, rekao je.

Iako on ne želi otkriti njihova imena, mediji su ipak uspjeli doći do njihovih osobnih podataka. Zadnji krug američkih sankcija usmjeren je upravo prema njima: Mariji Voroncovoj (36) i Katerini Tihonovoj (35).

- Vjerujemo da je Putin svoju imovinu sakrio uz pomoć članova obitelji i zato su one predmet sankcija, rekao je jedan američki dužnosnik.

Iako je vrlo malo službenih potvrda o Putinovu obiteljskom životu, BBC je složio portret njegovih kćeri na temelju dokumenata, medijskih izvješća i povremenih javnih priznanja, piše Jutarnji.

image

Maria Voroncova, Putinova kći

Afp, Sputnik, Profimedia

Vladimir Putin dobio ih je u braku s bivšom suprugom Ljudmilom. Vjenčali su se 1983. godine kada je ona bila stjuardesa, a on KGB-ov časnik. U braku su bili 30 godina, a u to se vrijeme Putin brzim koracima popeo na politički tron Rusije. Razišli su se 2013. godine. Putin je tada rekao da je odluka o razvodu bila zajednička: 'Jedva se viđamo, svatko od nas ima svoj život'. Ona je pak izjavila da se u potpunosti posvetila poslu.

Starija kći Maria Voroncova rođena je 1985. godine. Studirala je biologiju na Sveučilištu u Sankt Peterburgu te medicinu na Moskovskom državnom sveučilištu.

Voroncova je akademik, specijalistica endokrinologije. Koautorica je knjige o zastoju u rastu djece, a njezino je ime na popisu znanstvenika Centra za istraživanje endokrinologije u Moskvi. Maria Voroncova je i poduzetnica. Ruski BBC pronašao je podatke da je suvlasnica tvrtke koja planira izgraditi veliki medicinski centar.

image

Vila Kirila Šamalova u Biarritzu

Sputnik, Profimedia, Afp

Voroncova se udala za nizozemskog poduzetnika Jorrita Joosta Faassena, koji je nekoć radio u ruskom energetskom divu Gazpromu, no navodno su se rastali.

Ljudi koji su imali s njom kontakte od početka invazije na Ukrajinu rekli su da ona podržava svog oca te uz veliku dozu sumnje prati izvještavanje najpoznatijih svjetskih medija o ratu.

Za razliku od svoje sestre, Katerina Tihonova je bila više prisutna u javnosti i to ne samo zbog bavljenja rock 'n' roll plesom. Ona i njezin partner zauzeli su peto mjesto na međunarodnom natjecanju 2013. godine, a fotografije natjecanja objavili su svi relevantni svjetski mediji.

Iste godine udala se za Kirila Šamalova, sina dugogodišnjeg prijatelja svog oca. Vjenčali su se u ekskluzivnom skijalištu blizu Sankt Peterburga. Zaposlenici angažirani na organizaciji vjenčanja ispričali su da je par stigao na sanjkama koje su vukla tri bijela psa.

image

Jedna Putinova kći je plesačica

Afp, Sputnik, Profimedia

Sjedinjene Države nametnule su gospodarske sankcije Šamalovu 2018. godine u okviru mjera protiv Rusije zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke u Engleskoj, navodnog miješanja u izbore u SAD-u i hakerskih napada. Američko ministarstvo financija ustvrdilo je da se njegovo bogatstvo rapidno povećalo nakon vjenčanja. U međuvremenu su se Katerina i Kiril razišli.

Nakon invazije na Ukrajinu, dvojica ruskih aktivista su uhićena jer su zauzeli luksuznu vilu u Biarritzu za koju se tvrdi da je u vlasništvu Šamalova.

Katerina Tihonova aktivna je u akademskoj i poslovnoj zajednici. Nakratko se pojavila na ruskoj državnoj televiziji 2018. godine kako bi govorila o neurotehnologiji, a i na poslovnom forumu 2021. godine. Njezina povezanost s predsjednikom Putinom nije se spominjala.

Navodno nijedna od kćeri ne provodi puno vremena s Putinom. Jedna od njih podarila je Putinu unuke, no ne zna se koja niti koliko ih je. Ruski predsjednik spomenuo ih je u medijima 2017. godine, navodi jutarnji.hr.

- Što se tiče mojih unuka, jedan je već u vrtiću. Molim vas da shvatite, ne želim da odrastaju kao neki prinčevi iz kraljevske obitelji. Želim da odrastu kao normalni ljudi, rekao je tada ruski predsjednik.

16. travanj 2024 14:29