StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZlo na naftni pogon

Stvara se ‘osovina zla‘ od koje strahuje cijeli svijet: U pomoć najmoćnijim globalnim silama stiže ‘princ krvavih ruku‘

Piše dv
8. prosinca 2022. - 17:41

Promatračima stanja na suvremenoj svjetskoj političkoj sceni nisu mogla promaknuti preslagivanja među najjačim igračima. Kako takvi znaju da u tim situacijama treba slijediti trag novca, odnosno nafte, onda vide da taj trag vodi do saudijskoga prestolonasljednika, princa Mohameda bina Salmana, donedavno jednog od najoopskurnijih likova globalne politike, a danas traženoga partnera kojem hodočaste čelnici najmoćnijih svjetskih država, prenosi Slobodna Dalmacija.

Mohamed bin Salman u posljednjih nekoliko godina uspio je potpuno promijeniti narativ o sebi. Od omraženog princa "krvavih ruku", koji se sumnjiči za represiju protiv neistomišljenika, pa čak i njihova ubojstva, postao je čovjek oko kojeg se bore svjetske sile, a sve zbog "crnog zlata". Budući da je Saudijska Arabija bogata naftom, a rat u Ukrajini izaziva sve veći kaos na svjetskom tržištu, princ je osoba s kojom želi surađivati ​​Rusija, sada Kina, a to su pokušale i Sjedinjene Američke Države.

Kineski predsjednik Xi Jinping potvrdio je da će posjetiti Saudijsku Arabiju, gdje će se sastati s Bin Salmanom. Kineski čelnik otputovao je u trodnevni posjet, što je njegovo treće putovanje u inozemstvo od početka pandemije koronavirusa. Tijekom bilateralnog summita bit će potpisan ugovor vrijedan gotovo 30 milijardi dolara. Inače, Kina je jedan od najvećih trgovinskih partnera Saudijske Arabije, piše Nova.rs.

image

Xi Jinping danas je stigao u Rijad

AFP

Posjet dolazi u trenutku kada Peking pokušava produbiti veze sa zemljama na Bliskom istoku usred rastućih napetosti sa SAD-om i zapadnim zemljama. Zbog svega navedenog očekuje se produbljivanje suradnje sa samim princom Mohamedom bin Salmanom, koji će navodno biti domaćin svečanog prijema za kineskog predsjednika.

"Kao najveći uvoznik saudijske nafte, Kina je ključno važan partner, a vojne veze su se snažno razvile", navodi kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Kineski čelnik nije jedini koji u ovom trenutku želi snažnu potporu Saudijaca, posebice princa koji je donedavno bio omražen u međunarodnoj zajednici. Sada je situacija drugačija, a razlog je samo jedan - nafta.

nafta važnija od Jamala Khashoggija

Kako su Europska unija, zemlje G7 i Australija nedavno uvele limit na cijenu ruske nafte, a OPEC smanjio proizvodnju, Europa i Amerika pokušavaju uspostaviti suradnju sa Saudijskom Arabijom. Tome u prilog ide i činjenica da su Rijad ove godine iznenada posjetili brojni svjetski čelnici, uključujući njemačkog kancelara Olafa Scholza i američkog predsjednika Josepha Bidena.

Njihova je misija bila ista – opskrba naftom po nižoj tržišnoj cijeni. Kako je Njemačka jedna od zemalja koja najviše ovisi o ruskim izvorima energije, Scholzu je prijeko potrebna suradnja sa Saudijskom Arabijom.

Bidenov posjet označio je prekretnicu u odnosu s Mohamedom bin Salmanom, a to je potvrdila i nedavna odluka suda u Americi da odbaci optužbe protiv njega za umiješanost u ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, zbog čega ga je međunarodna zajednica izolirala.

image

Okrutno ubijenog novinara Jamala Khashoggija svjetski čelnici su zaboravili

Nicholas Kamm/AFP

Iako je Bidenu donio dosta kritika, taj posjet za njega je bio od velike važnosti, ali i rizika. U jeku rata u Ukrajini, energetske krize koju je izazvao, ali i uoči "srednjih izbora" u SAD-u, Biden se svim silama trudio uvjeriti Saudijce da povećaju proizvodnju nafte.

Umjesto toga, iz Rijada je stigla diplomatska pljuska, koju je vjerojatno s oduševljenjem dočekao nitko drugi nego Vladimir Putin. Naime, OPEC, čija je članica i Saudijska Arabija, odlučio je smanjiti proizvodnju nafte, što je dovelo do skoka cijena na svjetskom tržištu.

Ni Putin ni Salman ne podnose opoziciju

Gotovo odmah nakon objave OPEC-a reagirao je američki predsjednik rekavši da je to kratkovidna odluka dok se globalno gospodarstvo bori s kontinuiranim negativnim posljedicama Putinove invazije na Ukrajinu.

"Ono što su učinili – zajedno s Rusijom – neće proći bez posljedica", rekao je Biden, dodavši da će o koracima koje treba poduzeti razgovarati s Kongresom.

U trenutku kada su svjetski čelnici odlučili oprostiti "nestašluk" saudijskom prestolonasljedniku, a uskoro i premijeru Mohamedu bin Salmanu, ovaj vladar učinio je nešto neočekivano - sastao se s najomraženijim vladarom na svijetu, ruskim predsjednikom Putinom. Iako se na prvi pogled čini kao bezazlena stvar, u srži je problem koji prijeti paralizirati EU.

image

Putin i Bin Salman imaju niz zajedničkih osobina

AFP

Ovakav susret zapravo i nije neočekivan, jer ta dva vladara imaju mnogo toga zajedničkog. Prije svega, obojica su započeli ratove u susjednim zemljama, imaju značajnu moć nad energetskim tržištima, poznati su po tome što ne toleriraju opoziciju i žude da budu zapamćeni u povijesti. Ali sličnosti nisu jedina stvar koja povezuje Putina i Salmana - njih dvojica također dijele zajedničke interese. Naime, njihove zemlje ozbiljno pokušavaju podići cijene nafte smanjivanjem globalne ponude za jedan do dva milijuna barela dnevno, piše Nova.rs.

Cijela ta naftna konstelacija, gaženje moralnih principa i politička hodočašća u Rijad kod građana širom svijeta bude zebnju. I to ne samo zbog posljedica cijene nafte i njenih derivata na osobne proračune, nego još više zbog političkih preslagivanja i savezništava. U kojima je, vidimo, ekonomski interes daleko važniji od moralnih načela, a poluge moći nalaze se u rukama ljudi upitnoga morala i opasnih namjera. Neki od njih su se "outali", neki još nisu, a, nažalost, mogli bi.

image

Mohamed bin Salman opalio je vruću pljusku Joeu Bidenu

AFP
20. travanj 2024 12:53