StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDar iz Poljske

Stigli prvi Leopardi u Kijev! Ukrajina je očajnički željela baš ove moćne njemačke tenkove, evo zbog čega

Piše Anita Belak Krile /sd
24. veljače 2023. - 14:39

Prvi zapadni napredni tenkovi Leopard 2, u koje Kijev polaže velike nade, danas su stigli u Ukrajinu iz Poljske.

"Na godišnjicu žestokog napada Rusije na Ukrajinu, ja sam u Kijevu kako bih dao jasan signal daljnje potpore obrani Ukrajine", napisao je poljski premijer Morawiecki na Twitteru. Sastao se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim s kojim je posjetio i ranjene ukrajinske vojnike u bolnici, piše Slobodna Dalmacija.

Istovremeno dok su isporučeni prvi Leopardi, ukrajinsko vojno osoblje vježba u centru za obuku u Świętoszówu na jugozapadu Poljske pod vodstvom poljskih, kanadskih i norveških instruktora. U nedavno objavljenoj reportaži s obuke ukrajinski vojnik kazao je kako se radi o velikom napretku s obzirom na to kakve je tenkove prije vozio.

"Možete to zamisliti kao razliku između Mercedesa i Lade", kazao je ukrajinski tenkist.  

Poljaci su najavili da će u Ukrajinu  poslati i 60 tenkova PT-91. Riječ je o borbenom tenku koji se proizvodi u Poljskoj, a radi se o moderniziranoj verziji ruskog tenka T-72M1. Glavno oružje mu je glatka cijev kalibra 125 mm opremljena automatskim punjenjem.

image
Handout/Afp

Ranija izvješća govorila su da Poljska planira isporučiti Ukrajini 14 tenkova Leopard 2, a nešto više od stotinu ukrajinskih vojnika prolazi obuku za korištenje tenkova na poligonu u Poljskoj. Riječ je o 21 posadi tenka i osoblju za održavanje tenkova. Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je u četvrtak u Kijevu da njegova vlada razmatra povećanje broja tenkova Leopard koje će isporučiti Ukrajini sa šest na 10. 

Do sada se Ukrajina oslanjala na tenkove iz sovjetskog doba, a za preokret na ratištu potrebno im je učinkovitije i modernije  oružje. Nije teško shvatiti zašto baš žude za Leopardom 2: njegove prednosti leže u kombinaciji vatrene moći, oklopne zaštite i pokretljivosti. Njemačka grdosija značajno nadmašuju ruske tenkove kao što su T-72, T-80 i T-90. Ovaj, oko 60 tona težak i 10 metara dug tenk se smatra jednim od najboljih i najmodernijih borbenih tenkova na svijetu. Njegovo glavno naoružanje je top s glatkom cijevi od 120 mm. Domet mu je 5000 metara i u stanju je otvarati vatru kako u mirovanju tako i u pokretu.

image
Focke Strangmann/Afp

Dostiže brzine do 70 km/h, a pokreće ga relativno ekonomični motor koji koristi dizel. Upravo ta sposobnost otvaranja vatre u kretanju pa čak i u kretanju unazad, ono što Leopard, kao i druge moderne tankove, poput američkog Abramsa ili francuskog Leclerca - čini superiornim.

image
Focke Strangmann/Afp
16. travanj 2024 10:07