StoryEditorOCM

Stigle dobre vijesti za Kijev iz zapadnih država oko nadopune arsenala ukrajinskih oružanih snaga: stiže moćno oružje od kojeg drhte u Moskvi

Piše Ivan Fischer/JL
6. siječnja 2023. - 16:25

Kijev je u srijedu dobio niz dobrih vijesti iz zapadnih država što se tiče skore nadopune arsenala ukrajinskih oružanih snaga, piše Jutarnji.hr.

Led je probila Francuska najavom slanja lakih tenkova AMX-10 RC, da bi kasnije tijekom dana i američki predsjednik Joe Biden potvrdio kako je opcija slanja američkih oklopnih vozila Bradley na stolu.

Obje najave odmak su od dosadašnjeg stava zapadnih država da se Ukrajini ne šalju borbena vozila zapadne proizvodnje.

Jedino zapadno vozilo koje je Kijev dosad dobio bila su australska i američka laka pješadijska vozila Bushmaster i MRAP, otporna na lako pješadijsko streljivo i mine, čija je jedina namjena prijevoz vojnika do bojišta.

Dostavu težih i sposobnijih vozila dosad su priječile dvije brige NATO-a i saveznika. S jedne strane, strahovalo se od moguće ruske eskalacije u slučaju slanja opasnijih borbenih sustava, a s druge je postajala zabrinutost oko dojma koji bi ostavila prepoznatljiva zapadnjačka vozila na bojištu u Ukrajini, čime bi se ojačale propagandne tvrdnje Kremlja kako ruske snage ratuju protiv NATO-a.

Francuski AMX-10 RC i američki Bradley borbena su vozila pješadije, koja se mogu koristiti i ofenzivno.

Prema navodima pojedinih zapadnih vojnih analitičara, ukrajinskim snagama potrebne su barem još dvije oklopne divizije kako bi imale dovoljno ljudstva i opreme da pokrenu svježu protuofenzivu na proljeće. Francuska i američka vozila mogla bi omogućiti temelje za uspostavu novih oklopnih postrojbi.

Visoka mobilnost

Francuski AMX-10 RC je de facto laki tenk na kotačima, oklopno izviđačko vozilo naoružano 105-milimetarskim topom kojim može zaprijetiti ne samo neprijateljskim pješadijskim vozilima, nego i tenkovima. Uz pomoć protuoklopnog potkalibarskog streljiva AMX-10 RC može svladati oklop do 150 mm debljine, što je dovoljno za većinu tenkova ruske proizvodnje, a može ispaljivati i visokoeksplozivno streljivo za borbu protiv pješadije i ukopanih pozicija.

To je vozilo ušlo u uporabu u francuskoj vojsci 1981. godine i koristilo se u konjičkim postrojbama kao oklopno vozilo za oružanu izvidnicu. Uklapalo se u francusku vojnu doktrinu visoke mobilnosti nauštrb oklopa - zaštićeno je samo od strojnica kalibra 14,5 milimetara i manjeg te od 23 mm streljiva sprijeda. Za zaštitu, oslanja se na svoju pokretljivost, pratnju pješadije i drugih vozila te u krajnjoj nuždi na četiri bacača dimnih granata.

Riječ je o vozilima koja su se pokazala uspješna i iskoristiva, no koja francuska vojska polagano želi zamijeniti modernijim vozilima EBRC Jaguar koja su počela ulaziti u uporabu prošle godine. Francuska danas raspolaže s oko 240 primjeraka od ukupno 457 koliko ih je proizvela državna tvrtka Nexter Systems. Ukupno 108 primjeraka prodano je Oružanim snagama Maroka.

Okosnica oklopnih postrojbi

Američko vozilo Bradley, kojim će se uskoro koristiti i Oružane snage Republike Hrvatske, dolazi u dvije glavne varijante - M2 i M3 Bradley, od kojih je prva zamišljena kao pješadijsko borbeno vozilo koje prevozi do šest vojnika na bojište i potom im pruža podršku paljbom, dok je druga konjičko vozilo koje prevozi do dva izvidnika i nosi veće količine streljiva za svoj top i strojnicu te protutenkovske projektile, piše Jutarnji.hr.

O koristi koju bi ukrajinska vojska imala od vozila Bradley već smo opširno pisali. Riječ je o iznimno sposobnim i pouzdanim pješadijskim vozilima koja bez problema mogu održati korak s tenkovima i činiti okosnicu oklopnih postrojbi, zajedno s pripadajućim pješadijskim elementom koji prevoze, a koji štiti teška vozila od pješadijskih zajeda s protutenkovskim naoružanjem.

Vozila Bradley naoružana su 25-milimetarskim automatskim topom koji može ugroziti ruska pješadijska oklopna vozila, koaksijalnom strojnicom kalibra 7,62 mm za borbu protiv nezaštićene pješadije te protutenkovskim projektilima TOW koji su se pokazali iznimno uspješni u Zaljevskom ratu gdje su vozila Bradley uništila više iračkih tenkova od tenkova M1 Abrams.

SAD je od 1981. do danas proizveo više od 4600 Bradleyja te posjeduje velike neiskorištene zalihe tih vozila u arsenalima nacionalnih gardi pojedinih saveznih država. Hrvatska je dogovorila nabavu 89 rabljenih vozila M2A2 Bradley u sklopu partnerstva s Nacionalnom gardom Minnesote koja se koristi istim modelom.

19. travanj 2024 21:06