StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPrava trauma

Šokantna priča: zbog traumatičnog poroda žena zaboravila jezik na kojem je do tada komunicirala; ‘Jednostavno je nestao iz moje glave...‘; Liječnici imaju objašnjenje

Piše dv
6. svibnja 2022. - 07:00

Traume na čovjeka mogu ostaviti razne posljedice.

Zbog strahote koju je proživjela prije i tijekom poroda, Maria Campos u engleskom Birminghamu potpuno je zaboravila engleski jezik na kojem je dotad komunicirala.

Sve se dogodilo 2019. godine. Maria i njezin suprug Florian Kecani su bili presretni kad su doznali da će postati roditelji. Problemi su počeli malo prije 33. tjedna trudnoće. Majka je upozoravala liječnike kako ne osjeća pokrete djeteta. No, oni su je uvjeravali kako je s djetetom sve u redu, piše magazin fenix, a prenosi Slobodna Dalmacija.

U 33. tjednu trudnoće liječnici su prestali primjećivati ​​bilo kakve pokrete djeteta i konačno su se odlučili na carski rez.

– Kad se moja kćer rodila bila je posve ljubičasta. Liječnici su joj brzo dali kisik, prisjetila se Maria za Mirror.

Malenu Ameliu su ubrzo premjestili u drugu bolnicu koja je bila opremljena za prijevremeno rođene bebe.

Uslijed sve te traume, Maria, koja je podrijetlom iz Španjolske, ali živi u Birminghamu, potpuno je zaboravila engleski jezik.

– Moj engleski je jednostavno nestao iz moje glave. Vjerojatno zbog tog cijelog stresa, rekla je Maria.

Srećom, nakon dva dana vratila joj se sposobnost govora na engleskom jeziku.

Liječnici su djevojčici ubrzo dijagnosticirali sindrom Prader-Willy. Riječ je o rijetkom genetskom poremećaju koji remeti funkciju više organskih sustava, slabljenje mišića i spor razvoj, a karakterizira ga nedostatak aktivnih očevih gena na 15. kromosomu.

Može sama puzati i tako već istražuje svijet, rekla je Maria, piše magazin fenix.

24. rujan 2023 06:03