StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOko 2000 vatrogasaca na hodočašću u Mariji Bistrici

‘Službu vatrogasca s punim pravom možemo nazvati duboko ljudskom i duboko kršćanskom. Hvala vam na svemu što činite za sve nas‘

Piše Hina
28. svibnja 2023. - 17:56

Oko 2000 vatrogasaca iz cijele Hrvatske sudjelovalo je u nedjelju na 24. hodočašću vatrogasaca u Svetištu Majke Božje Bistričke, a prvi put na hodočašću vatrogasaca u Mariji Bistrici sudjelovala su izaslanstva vatrogasaca iz Slovenije i Čilea, piše Hina.

Na hodočašću su, među ostalim, bili predstavnici državnih i lokalnih vlasti, a misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, istaknuvši  da službu vatrogasca s punim pravom možemo nazvati duboko ljudskom i duboko kršćanskom. 

Hrvatske vatrogasce je na hodočašću predvodio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, a domaćini su bili su vatrogasci Vatrogasne zajednice Istarske županije uz potporu Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije.

 

Prije početka misnog slavlja okupljene vatrogasce i hodočasnike kao domaćini pozdravili su načelnik Marije Bistrice Josip Milički i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Također im se obratio i istarski župan Boris Miletić, koji je zahvalio vatrogascima na svemu što čine da bi se građani i turisti u Hrvatskoj osjećali sigurno, priopćeno je iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Petir istaknula je da je kao pripadnica hrvatske vatrogasne obitelji ponosna radom vatrogasaca te onime što svakodnevno pokazuju ističući vrijednosti koje su neprolazne kao što su požrtvovnost, solidarnost, humanost, čovjekoljublje, volonterstvo, a što ujedno i prenose na mlade generacije pokazujući kakvi ljudi trebaju biti. 

Izaslanica predsjednika Vlade RH, ministrica poljoprivrede Marija Vučković čestitala je i zahvalila vatrogascima na svim naporima, vrijednostima i žrtvama koja ulažu u razvoj hrvatskog društva, u očuvanje svih naših najvrjednijih nacionalnih resursa i očuvanje svakog ljudskog života. 

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković pozdravio je sve hodočasnike i goste te posebno dvije inozemne delegacije koje su prvi put na vatrogasnom hodočašću, delegaciju Republike Slovenije i vatrogasce iz Čilea. 

Želim da iz ovog Svetišta odete puni plamena, plamena hrabrosti i dobrote što i krasi  naše hrvatske vatrogasce, rekao  je Tucaković, koji je ovom prigodom svim pripadnicima Hrvatske vojske čestitao Dan oružanih snaga RH.

 

Vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, koji je predvodio misu u zajedništvu s rektorom Svetišta preč. Domagojem Matoševićem, rekao je vatrogascima da je njihova profesija, zvanje i djelovanje na osobit način u službi života.

"Vi ne dovodite ljude u opasnost, nego ih spašavate iz bezizlaznih situacija. Vi ne potpirujete vatru među ljudima, nego gasite požare. Vi ne gledate vlastitu korist i dobrobit nego ste velikodušni i izlažete se opasnostima kako biste drugima pomogli. Službu vatrogasca s punim pravom možemo nazvati duboko ljudskom i duboko kršćanskom. Hvala vam na svemu što činite za sve nas", istaknuo je u propovijedi.  

Uz vatrogasce, na hodočašću i misnom slavlju su, među ostalim, bili i izaslanik predsjednika države Dragan Lozančić, izaslanik ministra obrane Josip Cigula, izaslanik MUP-a Darko Majstorović, predsjednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, zamjenik predsjednika HVZ-a i zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac te predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber i Marijan Lovrenčić.

18. travanj 2024 03:40