StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRuska propaganda

Službe presrele razgovor Putinovog vojnika s majkom, mladić je očajan jer ubija civile i djecu, njen odgovor izaziva jezu: Sine, ne budi sav nikakav...

Piše dv
22. travnja 2022. - 08:02

Presretnuti telefonski razgovor između obeshrabrenog ruskog vojnika i njegove bijesne majke otkrio je kako njihove obitelji potiču vojnike da ubijaju civile, pa čak i djecu, prema tvrdnjama ukrajinskih vlasti – javlja "Times". Telefonski poziv, koji je pratila Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) i objavila na svom Telegram kanalu, pruža uvid u pritisak kojem su mladi Rusi izloženi da nastave s borbom protiv "fašista", navodi se, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Sine, ne budi sav nikakav", kaže majka vojniku. "Kad biste samo vidjeli što oni rade, znali biste da tamo radite sjajan posao. Ne zaboravi to i reci svima isto." No, čini se da je vojnik bio zbunjen majčinim viđenjem rata. "Što radimo? Ubijamo civile? I djecu?", pita on. "Ne, ne ubijate civile i djecu. Ubijaš j... fašiste", odgovara mu majka.

Starci su za rat

Udruge majki ruskih vojnika bile su utjecajni glas u ruskom društvu, zagovarajući mir tijekom prethodnih sukoba, poput rata u Čečeniji. Međutim, predsjednik Putin uspješno je suzbio neovisno civilno društvo u Rusiji, što znači da se "babuške" kod kuće hrane 24-satnom propagandom na državnoj televiziji i da su među najglasnijim proratno raspoloženim dijelovima ruskog društva.

U Rusiji je teško doći do neovisnih anketa, ali skupina sociologa i IT stručnjaka uspjela je provesti studiju na uzorku od 1640 ljudi, fokusirajući se na njihovestavove prema ratu u prvih nekoliko dana. Anketa, objavljena na Extreme Scanu, pokazala je da samo 34 posto za vojsku sposobnih muškaraca  – onih od 18 do 30 – podržava rat. Za razliku od njih, 60 posto žena od 41 do 55 godina i 74 posto za onih starijih od 66 godina, mnogo su "ratobornije". Također, muškarci u dobi između 56 i 65 godina dio su ruske populacije koja najviše podržava rat u Ukrajini: njih čak 81 posto je za "specijalnu vojnu operaciju", kako invaziju opisuje Kremlj.

Maximilian Hess, specijalist za Rusiju i središnju Aziju na Institutu za vanjsku politiku, rekao je da su stariji Rusi odrasli uz priče o herojskoj borbi Sovjetskog Saveza protiv nacista i stoga su podložniji propagandi o ukrajinskim fašistima. "Stariji ljudi daleko češće dobivaju vijesti isključivo s televizije koju kontrolira država. Stariji Rusi su temelj Putinove podrške; oni koji će ga najmanje osporavati, oni koji se najviše upuštaju u propagandne narative."

Koriste nesigurne linije

Nizak moral vojnika u ruskim trupama u Ukrajini otkriven je u još jednom telefonskom razgovoru koji je presreo SBU. U njemun se moglo čuti kako dvojica vojnika raspravljaju o ubojstvu svog zapovjednika, nakon što ih je tri dana ostavio u šumi. "Naša komanda je odje...., napustili su nas", kaže jedan. "J... te, upucajte ih i završite s tim", odgovara drugi.

image
AFP

Ruski vojnici tijekom ovog rata često koriste nesigurne linije da razgovaraju sa svojim rođacima kod kuće, omogućujući ukrajinskim obavještajnim službama da presreću pozive i objave šokantne detalje tih razgovora na društvenim mrežama.

U jednom već poznatom slučaju, 27-godišnjem ruskom vojniku njegova je supruga, smijući se, dala dopuštenje da siluje Ukrajinke, samo ako njoj o tome ništa ne govri o tome i koristi zaštitu.  Radio Slobodna Europa identificirala je taj par kao Romana Bikovskog i njegovu suprugu Olgu. Kada su ih kontaktirali, zanijekali su da su oni taj par.

19. travanj 2024 11:50