StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNeslužbeni rezultati

Slovenija je dobila prvu predsjednicu u povijesti države: Nataša Pirc Musar u drugom krugu pobijedila Anžea Logara

Piše Hina
13. studenog 2022. - 21:33

Slovenija je u nedjelju dobila svoju prvu predsjednicu u povijesti pošto je u drugom krugu predsjedničkih izbora Nataša Pirc Musar pobijedila svog protukandidata Anžea Logara.

Prema neslužbenim rezultatima nakon 90 posto prebrojanih glasačkih listića, Pirc Musar osvaja oko 54 posto glasova birača, dok je Logar dobio podršku od oko 46 posto, prenosi agencija STA. Na izbore je izašlo 50,58 posto birača.

Logar je u prvom krugu predsjedničkih izbora prije tri tjedna dobio najviše glasova. Za njega je tada glasalo 33,95 posto birača, dok je za Pirc Musar na drugom mjestu glasalo njih 26,88 posto.

Oboje kandidata rekli su da podržavaju ulazak Hrvatske u šengenski prostor, ali i provedbu odluke arbitražnog suda o granici koju oni smatraju valjanom, a Hrvatska kontaminiranom zbog upletanja slovenskog suca u proces.

Ovi predsjednički izbori sedmi su u povijesti samostalne Slovenije. Dva petogodišnja mandata predsjednik je bio Milan Kučan, nakon njega Slovenijom su predsjedali Janez Drnovšek i Danilo Tuerk, a potom u dva mandata Borut Pahor.
 

05. lipanj 2023 01:08