StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMasovni napad

Serija eksplozija upravo odjekuje Ukrajinom: više gradova na meti raketnih napada, cijela zemlja je u skloništima. Je li posrijedi ruska odmazda za novu ukrajinsku ofenzivu?

Piše Anita Belak-Krile/sd
15. studenog 2022. - 14:50

Ukrajinska javna televizija objavila je da je Rusija pokrenula seriju napada na gradove diljem Ukrajine. Na meti ruskih snaga su regija Kijev, Poltava, Mikolajiv, Dnjepar i Černihiv. Prema prvim informacijama Rusi gađaju Kijev projektilima Kh-101, a ukrajinske snage ih obaraju njemačkim protuzračnim sustavom IRIS-T, piše Slobodna Dalmacija.

Dok su doživljavali ogromne vojne neuspjehe na bojnom polju, Rusi su prije nekoliko tjedana paralelno izveli niz žestokih konvencionalnih napada na najvažniju energetsku ukrajinsku infrastrukturu projektilima dugog dometa i iranskim kamikaza dronovima. Time su mnogim Ukrajinci dodatno zagorčali život i ostavili ih bez struje i grijanja, a namjera im je bila da i na taj način pokušaju slomiti njihovu snažnu volju za otporom.  Potom su prošli tjedan masovni napadi dronovima Shahed-136 i krstarećim raketama iznenada potpuno prestali što je jučer potvrdio i Jurij Ignat, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga nazivajući stanku "uvjetnim zatišjem".

"Uvjetno zatišje" danas  je grubo prekinuto.    

„Masovni raketni napad! Projektili su ušli u naš zračni prostor. Danas će Rusi pokušati ponoviti 10. listopada. Zračna uzbuna u cijeloj Ukrajini, osim na Krimu, napisao je nešto prije 14 sati savjetnik ukrajinskog predsjednika Anton Geraščenko na Twitteru. Pogođene su dvije stambene zgrade, koje se nalaze sjeverno od Ureda predsjednika.

„Eksplozije odjekuju ukrajinskom prijestolnicom Kijev, javlja dopisnik FT-a Christopher Miller.

- Čuo sam dvije eksplozije u centru Kijeva, zvučale su kao protuzračna obrana. Vidljivost je ograničena zbog oblačnog vremena, napisao je.

Objavljena je snimka iz Kijeva na kojoj se vidi kako suklja dim u daljini. BBC javlja da su napadi u Ukrajini počinjali dok je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov u zrakoplovu napuštao Bali, gdje je sudjelovao na sumitu G20.

- Protuzračna obrana oborila je nekoliko projektila. Hitna pomoć i vatrogasci su na terenu, objavio je gradonačelnik Vitali Kličko.

Snimku vatrene stihije u pogođenoj zgradi objavio je zamjenik šefa ureda predsjednika Zelenskog Kirilo Timošenko.

Telegram kanalima šire se informacije da su ukrajinske snage ponovno zauzele naselja na istočnoj obali regije Herson, nakon što su potisnule ruske snage sa zapadne obale u petak. 

Ove glasine o novoj fazi ukrajinske ofenzive dolaze kao nastavak subotnje izjave ukrajinskog južnog zapovjedništva da su u tijeku borbene aktivnosti za ponovno zauzimanje poluotoka Kinburn, koji se nalazi južno od regija Mikolajiv i Herson.

Glasnogovornica ukrajinskog južnog zapovjedništva, Natalia Humeniuk, izjavila je danas za Ukrainian United News da je jug i dalje područje stalnih borbi tako da "o tome sada šutimo".

Međutim, govoreći za Espresso TV, također danas, rekla je da su se ruske snage povukle sa svojih obrambenih položaja uz lijevu obalu rijeke za 15-20 km kako bi izbjegle  ukrajinsko granatiranje. 

image
Bulent Kilic/Afp
23. travanj 2024 20:20