StoryEditor
Hrvatska i svijetNEVJEROJATAN PODATAK

Ruski vojnici dobili hranu kojoj je valjanost istekla prije sedam godina? Na paketima dnevnih obroka stoji rok trajanja do 2015. godine; Pogledajte snimku

Piše PSD
1. ožujka 2022. - 17:40

Nevjerojatan video otkriva kakvom hranom su opskrbljeni ruski vojnici, radi se o terenskim suhim obrocima kojima je trajanje isteklo 2015. godine, donosi Slobodna Dalmacija.

Na snimci se vidi i čuje ukrajinski vojnik koji poziva: "Pogledajte!", nakon čega otvara kartonski kutiju punu pakiranja hrane predviđena za teren. Nakon toga čita natpis s jedne kutije i kaže "Razumijete li?" dok objašnjava kako na kutiji piše da je rok valjanosti hrane bio do 2015. godine.

Kaže da su ruski vojnici navodno jedna od najjačih vojski, a jedu hranu kojoj je rok trajanja isteka 2015. Zatim vadi još kutija i pokazuje rok trajanja na svakoj, na kojima je također istekao prije sedam godina.

Poziva ruske majke da ne šalju svoje sinove u rat jer nikoga nije briga za njih čim im daju ovakve bezvrijedne zalihe. Ruse poziva da se povuku iz Ukrajine: "Za što vi ginete u Ukrajini, a oni vam daju hranu kojoj je istekao rok 2015. godine?"

U glasu ukrajinskog vojnika čuje se ogorčenje, ali i odlučnost jer je svoj monolog završio sa: "Slava Ukrajini!".

Individualni borbeni obroci ili IBO trebali bi osiguravati kompletnu zdravstveno ispravnu prehranu vojnika za jedan dan, a sadrže gotova jela spremna za konzumaciju koja se mogu jesti bez dodatka vode i bez grijanja. U Hrvatskoj vojski imaju više vrsta individualnih borbenih obroka koji sadržavaju doručak, ručak, večeru, vitaminske napitke, suho voće (ananas, papaja), čajeve i slastice za čitav dan na terenu.

Kao referentna vrijednost unosa prehrambenih tvari uzete su preporuke Akademije za znanost SAD-a, a vojnici doručkuju namaze po izboru (med, pašteta, dok neki tipovi paketa sadrže i ribu za doručak - sardine) te dehidrirani kruh koji nazivaju "keks".

25. rujan 2022 05:57