StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPsihološki rat

Ruski propagandisti tvrde da je grad Soledar pao, ukrajinski da nije, prava, tužna istina nazire se između redaka

Piše Robert Bajruši/JL
11. siječnja 2023. - 17:10

Nastavlja se krvava bitka za gradić Soledar, koji Rusi pokušavaju osvojiti kako bi okružili Bahmut, trenutno glavni cilj njihove ofenzive, ali istodobno traje i žestok propagandno-psihološki rat o tome što se stvarno događa na spomenutom ratištu.

Jevgenij Prigožin objavio je na društvenim mrežama tri fotografije kao dokaz da su njegovi vagnerovci osvojili Soledar. Prva prikazuje rudnike soli Soledara, druga prikazuje špilje u blizini sela Vladimirovke, koje je pod kontrolom samoproglašene Donjecke narodne republike, treća je fotografija plasirana u noći 11. siječnja zajedno s porukom o zauzimanju Soledara, a kremaljske RIA Novosti tvrde da i ta snimka prikazuje rudnike soli Soledara, piše Jutarnji list.

image

Jevgenij Prigožin objavio je na društvenim mrežama da su njegovi vagnerovci osvojili Soledar. Ukrajinska strana tvrdi da on to radi kako bi opravdao goleme gubitke svojih postrojbi

Profimedia

No, iz ukrajinske vojske uzvratili su da Rusi lažu pa je Odjel za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine objavio:

"Čini se da lokacija na kojoj je snimljen Prigožin nije točna i da se on ne nalazi u rudnicima Soledar. Radi se o informacijsko-psihološkoj operaciji Prigožinovih PR stručnjaka koja je usmjerena na njihovu publiku kako bi se nekako opravdali strahoviti gubici među zatvorenicima koje je regrutirao Wagner."

Teške vijesti za ukrajinskog motivatora

I Serhij Červati, predstavnik Istočne skupine Oružanih snaga Ukrajine, nazvao je Prigožinove izjave neistinitima, preporučivši novinarima da pričekaju detalje u sažetku Glavnog stožera. A u jutarnjem izvješću Glavnog stožera Soledar je spomenut samo kao jedno od naselja na području gdje se nastavlja rusko granatiranje. Ali da situacija nije dobra po Ukrajince, moglo se razaznati iz objave Oleksija Arestoviča, savjetnika predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je na Facebooku napisao da je ruska vojska, nakon što nije uspjela zauzeti Bahmut u četiri mjeseca neprekidnih napada, prešla na Soledar.

image

Prizor iz Soledara koncem studenoga prošle godine

AFP

"Osjećajući slabosti u našoj obrani, padobranci mobilizirani iz okupiranog dijela Luhanske oblasti i PRC Wagner krenuli su u masivni napad na Soledar. Tom PR akcijom protivnik želi pokazati da je u stanju preuzeti gradove, podići moral ruskih snaga sigurnosti i veličati Wagner i Prigožina. No, čak i preuzimanje 10.000 uništenih gradova neprijatelju neće donijeti nikakve rezultate osim naslova u medijima i kolosalnih gubitaka. Pod prijetnjom smrti šalju svoje pješaštvo u frontalne napade. Takve taktike su učinkovite za lokalne bitke, ali ne možete dobiti veliki rat", objavio je teške vijesti Arestovič, koji inače slovi kao motivator.

Razumije se da Rusi tvrde nešto sasvim drugo. "Oslobađanje Soledara bit će ozbiljan operativni uspjeh za ruske snage, čime će se stvoriti druga važna odskočna daska za napad na Artemovsk (tako Rusi zovu Bahmut)", rekao je u srijedu za RIA Novosti doktor vojnih znanosti Konstantin Sivkov. Ali, i prema njegovim informacijama, prerano je govoriti "o potpunom oslobađanju Soledara" jer, "iako je niz upravnih zgrada u centru zauzet, borbe se nastavljaju".

Loše vrijeme za agresore

RIA Novosti objavile su i reportažu o tamošnjim vojnicima 204. streljačke pukovnije LNR (Luganske Narodne Republike), koji su Novu godinu i pravoslavni Božić proveli u rovovima. Iz opisa proizlazi da se bitka nastavlja: "Soledar je čvrsto utvrđeno područje. Postoje mnoge industrijske zone, tvornice, podzemne komunikacije. Naše trupe su ušle u grad s istoka i jugoistoka. Vrijeme također otežava napredovanje: zbog neprestane kiše tenkovi i borbena vozila pješaštva zapinju u blatu. Mraz je udario tek neki dan", opisuje ruska propaganda.

image

I ruske snage imaju gubitaka, prema Ukrajincima, naročito među vagnerovcima (ilustracija)

AFP

Prema ruskim vojnim blogerima, ukrajinske trupe u Soledaru zadržavaju kontrolu nad tvornicom Artiomsol i obližnjim visokim zgradama u sjevernom dijelu grada. Posljednjih dana ukrajinski padobranci koji brane Soledar borili su se s ruskim jurišnim timovima na udaljenosti od 20-30 metara, piše Jutarnji list.

image

Jedna od posljedica ruskog napada 9. siječnja na Harkivsku oblast

Sergey Bobok/AFP

Ukrajinski vojnik: Svi razumiju da će grad biti napušten, samo želim razumjeti koja je svrha borbe od kuće do kuće

Televizijska kuća CNN u srijedu je stupila u kontakt s ukrajinskim vojnikom koji se bori u Soledaru kao pripadnik 46. zračno-mobilne brigade. Opisujući situaciju u Soledaru, anonimni vojnik je naglasio kako više nitko ne broji mrtve. "Situacija je kritična. Teška. Držat ćemo se do zadnjeg. Nitko vam neće reći koliko ima mrtvih i ranjenih jer to ionako nitko ne zna sa sigurnošću. Niti jedna osoba. Pozicije se stalno zauzimaju. U kući u kojoj smo danas bili mi, sutra će biti wagnerovci i obrnuto", rekao je sugovornik CNN-a.

Vojnik je rekao da od utorka navečer nije bilo jasno koliki dio grada drže Rusi: "Nitko ne može sa sigurnošću reći tko se kamo preselio i tko što drži jer postoji ogromna siva zona u gradu za koju svi tvrde da je kontroliraju, ali to je samo prazna priča". Ukrajinci su izgubili mnogo vojnika u Soledaru, ali redovi se popunjavaju dok se borba za rudarski grad nastavlja, rekao je i opisao kako to izgleda: "Obnovljena je gotovo polovina ljudstva naših jedinica, manje-više. Nemamo vremena čak ni zapamtiti pozivne znakove jedni drugima kada stignu novi vojnici".

Na kraju je izrazio pesimizam vjerujući da će ukrajinski vojni čelnici na kraju odustati od borbe za Soledar te je upitao zašto to još nisu učinili. "Svi razumiju da će grad biti napušten. Svi to razumiju. Samo želim razumjeti koja je svrha borbe od kuće do kuće. Zašto umrijeti ako ćemo ga ipak napustiti danas ili sutra?"

Inače, predsjednik Zelenski je u noći na srijedu javno pohvalio pripadnike 46. zračno-mobilne brigade za hrabrost u borbama u Soledaru.

25. travanj 2024 15:04