StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZaredali napadi

Rusija evakuira djecu s područja uz granicu s Ukrajinom: ‘Situacija je doista alarmantna. Poduzimamo mjere‘

Piše Hina
1. lipnja 2023. - 06:25

Rusija je u srijedu počela evakuirati djecu iz mjesta blizu granice s Ukrajinom koja su zadnjih dana pod jakom topničkom vatrom, pošto je Kremlj ocijenio da je situacija "alarmantna".

Napadi su zaredali na ruskom tlu zadnjih tjedana, a vrhunac je bio u utorak kada je dronovima napadnuta Moskva, nakon prošlotjednog upada ukrajinskih snaga u Bjelgorodsku oblast, uz ukrajinsku granicu.

Ruske snage, koje od veljače 2022. vode ofenzivu na Ukrajinu, izvele su pak ovog tjedna nekoliko kampanja masovnih udara na glavni grad Kijev raketama i bespilotnim letjelicama s eksplozivom.

U srijedu je guverner Bjelgoroda objavio početak evakuacije djece iz dvaju naselja u okolici pod jakom topničkom i minobacačkom paljbom.

"Danas će prva skupina tristotinjak djece biti otpravljena u Voronjež", oko 250 km sjeveroistočno od Bjelgoroda, dalje od ukrajinske granice, rekao je Vjačeslav Gladkov.

Više od 1.000 djece evakuirat će se u druge oblasti idućih dana, dodao je.

Odluka je donesena zbog "pogoršanja" situacije u toj oblasti na koju je samo u utorak palo oko 260 topničkih i minobacačkih granata, rekao je Gladkov.

"Doista smo zabrinuti zbog ovakve situacije. Bombardiranje civilnih meta se nastavlja" u Bjelgorodu, rekao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmtirij Peskov.

"Nismo čuli nijednu riječ osude sa Zapada", rekao je. "Situacija je doista alarmantna. Poduzimamo mjere", dodao je kratko, ne obrazlažući.
 

20. travanj 2024 17:32