StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettrebaju i avijaciju

Rusi žele zamrzavanje rata, no Ukrajinci im to nipošto ne smiju dozvoliti. Prvi Gepardi su već u akciji, a potrebna su im još ova tri oružja da bi dobili rat s Rusijom

Piše Anita Belak Krile/SD
8. prosinca 2022. - 12:59

Rusiji je u interesu da tijekom zime što je moguće više zamrzne svoje položaje u Ukrajini i pripremi se za bitke kad malo zatopli, dok Ukrajinci sebi ne mogu dopustiti smirivanje situacije na bojišnici. Obraćajući se na Financial Times Global Boardroomu, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Rusija pokušava ‘zamrznuti sukob‘ kako bi se pregrupirala i kasnije pokrenula veću ofenzivu, piše Slobodna.

- To je zato što Ukrajina sada ima zamah u ratu koji traje. Većina ratova, pa tako najvjerojatnije i ovaj rat, završit će za pregovaračkim stolom. Ali znamo da ono što se događa oko tog stola apsolutno ovisi o situaciji na bojnom polju. Dakle, ako želite da ishod tih pregovora osigura da Ukrajina ostane suverena i neovisna nacija, moramo i dalje pružati vojnu potporu Ukrajini. Ako agresor pobijedi, to nam neće dati trajni mir - kazao je šef NATO-a dodavši da je paradoks u tome što god više Zapad želi mirno rješenje za to je hitnije da Volodimiru Zelenskome pruži vojnu potporu kako bi se stvorili uvjeti za pravedan i trajni mir u Ukrajini.

Ako se Rusima ostavi mogućnost da postave obrambene položaje tijekom zime, njihova će snage očvrsnuti i formirati nove linije koje će Ukrajincima biti vrlo teško napasti i osvojiti.

U Ukrajinu zadnjih dana stiže i oružje koje do sad nisu imali pa tako videosnimka koja je objavljena ovog tjedna pokazuje njemački Flakpanzer Gepard SPAAG-a kojim je ukrajinski vojnik srušio nadolazeću rusku krstareću raketu koristeći svoja dva automatska topa od 35 mm.

Tenkovi i teška oklopna vozila

Bivši britanski časnik i vojni stručnjak koji je služio na Balkanu, u Afganistanu i Iraku, Frank Ledwidge, govoreći za Newsweek je podsjetio kako Ukrajina ima dovoljno vojske i veliku volju potisnuti ruske snage sa svog teritorija i pobijediti ali im nedostaje vojne opreme da bi u tome uspjeli. Naveo je i koja im oružja trebaju za pobjedu.

"Ukrajinci nam stalno govore da vjeruje kako mogu poraziti Rusiju protjerujući je iz svoje zemlje koristeći mehanizirane brigade. A to znači veliki broj vojnika s onime što se zove oklopna pokretljivost, donosno oklopna vozila, tenkovi i transporteri, rekao je britanski veteran te objasnio kako oklopna vozila i tenkovi moraju ići zajedno u kombiniranoj operaciji, u protivnom bi upali u nevolju u koju su upali Rusi sa svojim tenkovima na početku rata. Ruski tenkovi djelovali su sami u blizini Kijeva koncem veljače što ih je praktički učinilo glinenim golubovima za ukrajinsku protuoklopnu obranu. U rujnu je ukrajinski general Valerij Zalužni izjavio kako žele imati između 10 i 20 brigada, od kojih bi svaka bila sastavljena od oko 5000 vojnika i koje bi trebale u prosjeku 100 tenkova.

image
Anatolii Stepanov/Afp

Ukrajina već ima prilično veliki broj tenkova, puno više nego na početku rata jer su više tenkova zaplijenili od Rusa i dobili, nego što su ih izgubili. "Ukrajinci su vrlo dobro upoznati s tenkovima koje imaju i znaju ih dobro koristiti. Vjerojatno će poraziti ruske tenkove, ali takva bitka zahtijeva prilično velike gubitke. Dodatni tenkovi koji pomažu Ukrajini da povrati okupirane dijelove svoga teritorija trebali bi doći iz SAD-a koji ima tisuće tenkova u rezervi koji su dobro održavani i spremni za rad, rekao je Ledwidge, dodavši da je "europski ormarić sada prazan". "Ovi američki tenkovi u skladištu su "ratni pobjednici", ocijenio je.

Vojni stručnjak je rekao da je više od 3000 tenkova M1 Abrams koje SAD ima u pričuvnom skladištu generaciju tehnološki daleko ispred većine opreme koju Rusija ima te da bi uništili bilo koju rusku jedinicu jednako kao što su učinili s iračkim jedinicama.

Navodi i još jedno oklopno vozilo koje bi značajno pomoglo Ukrajini, a to je Bradley Fighting Vehicle (BFV). Bradley izgleda kao tenk, kreće se kao tenk, ali to nije. To je borbeni gusjeničar za blisku potporu i djeluje tamo gdje tenk ne može doprijeti. Ova vozila, kojih SAD ima na tisuće u skladištu, su tvrdi britanski časnik mnogo bolja od bilo čega što Rusi imaju.

image

Američki Bradley Fighting Vehicle (BFV) 

Delil Souleiman/Afp

Rakete dugog dometa

Drugo oružje koje Ukrajinci traže su raketni sustavi dugog dometa kao što je ATACMS. "Takvi projektili bi omogućiti Ukrajincima da udare na Krim i izvuku od tamo rusku mornaricu koja se neće izlagati prijetnji stalnih napada, ocjenjuje časnik. Velik dio vojne pomoći koju je Kijev primio u proteklih devet mjeseci bio je usmjeren na kopnene snage i protuzračnu obranu, ali Ledwidge kaže kako je potrebna i veća potpora ukrajinskim zračnim snagama kako bi porazili Ruse.

"Neizbježno je da će se ukrajinske zračne snage morati ponovno naoružati. Morat će se ponovno naoružati zapadnim zrakoplovima", kazuje i dodajući da će Kijev imati dva izbora: američki lovac F-16 ili švedski Saab Gripen.

"Za pobjedu u ratu Ukrajincima su potrebne te tri bitne sposobnosti: oklopna mobilnost, rakete dugog dometa i zračne snage. Druga je stvar ako želimo da Ukrajina bude sigurna u budućnosti, onda ju moramo naoružati i opremiti kao silu NATO-a, tako da budu interoperabilni i da nemaju iste logističke probleme kao sada, a samo to može odvratiti nove pokušaje ruske invazije, smatra stručnjak.

image
Sam Yeh/Afp
24. travanj 2024 12:34