StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetI pape i dida

Rusi šute o gubicima, ali nova odluka govori dovoljno: diže se gornja dobna granica za vojsku, uskoro će vremešniji ‘ratnici‘ hrabro jurišati za Putina; Evo kako pravdaju promjene

Piše davor krile/sd
20. svibnja 2022. - 19:56

Dva zastupnika iz Putinove vladajuće stranke Jedinstvena Rusija uputila su u proceduru u ruskoj Dumi nacrt zakona kojim će se uskoro ukloniti dosadašnja gornja dobna granica za muškarce u profesionalnim oružanim snagama ove zemlje. Trenutna maksimalna dob za potpisivanje ugovora o služenju u vojsci Ruske Federacije je 40 godina. Ubrzo će, međutim, i nešto vremešniji 'ratnici' moći hrabro jurišati za Putina, makar uz češću pripomoć analgetika i antireumatika, piše Slobodna Dalmacija.

Nije teško pretpostaviti što je razlog naglom pripuštanju 'metuzalema' u ruske vojne redove: fatalna prorijeđenost postrojbi s ugovornim vojnicima nakon tromjesečnog rata u Ukrajini. Prema grubim procjenama zapadnih analitičara, Rusija je od početka invazije izgubila čak 15 posto vojnika s kojima je krenula na susjednu zemlju, što se smatra svjetskim rekordom u novijem ratovanju, čak i kad su posrijedi najnemarniji agresori.

image

Nerado ide mlad Rus u vojnike

Alexey Kudenko/Sputnik Via Afp

Ukrajinci tvrde da je dosad tamo poginulo čak 28 tisuća ruskih vojnika, što je vjerojatno pretjerano, no ako se zna da su prije napada Rusi na granicama bili nagomilali oko 200 tisuća ljudi, procjena gubitaka od oko 15 posto ukupnoga ljudstva čini se prilično vjerodostojna. Ako se tome još pribroje i ranjeni i izbačeni iz stroja, onda je i prilično skromna.

Naravno da moskovsko službeno tumačenje dizanja dobne granice na 40 plus ne sadrži nikakvo priznanje manjka ljudi u vojnim redovima: nacrt ovoga zakona Putinovi stranački kolege u Dumi pravdaju tvrdnjom da su 'za ispaljivanje visokopreciznog oružja i rukovanje oklopom potrebni visokokvalificirani stručnjaci, a iskustvo govori da se takvim postaje u dobi od 40-45 godina.' Ista bi se logika sutra mogla primijeniti i na profesionalne nogometaše, kad bi u Ligi prvaka, primjerice, nekim čudom ponestalo dvadesetogodišnjaka i tridesetogodišnjaka.

Ruske vlasti još od 25. ožujka nisu objavile ažuriranu statistiku o broju svojih poginulih u ukrajinskom ratu. Aktualnim zakonskim pokušajem nastoje na brzinu pridobiti nove 'profesionalne' vojnike s višegodišnjim ugovorima, no velike probleme imaju i s provedbom redovitih regrutacija za novačenje ročnika. U Rusiji je služenje jednogodišnjeg vojnog roka obavezno između 18 i 27 godina, premda su mnogi izuzeti zbog svoje profesije, obrazovnog statusa ili zdravstvenoga stanja.

Otkako se gine u Ukrajini, i usprkos tome što se tamo navodno ne šalje ročnike, i broj izuzeća od redovitoga služenja vojnog roka je masovno porastao.

image

Brojni ruski tenkovi izgorjeli su zajedno s posadama

Viktor Antonyuk/Sputnik Via Afp

I zadnje ruske analize su pokazale kako u Ukrajini za Putina gine uglavnom gola sirotinja iz ruralnih i slabo naseljenih područja poput sjevernog Kavkaza i dalekog Sibira, od kojih uvjerljiva većina uopće nisu etnički Rusi, nego pripadnici manjina. Ruski portal Mediazona nedavno je objavio podatke o poginulim vojnicima u Ukrajini prema kojima u žrtvama prednjače rijetko naseljene ruske federalne jedinice poput Republike Burjatije, Tuve, Sjeverne Osetije, Dagestana, Sevastopolja, Zabajkalskog Kraja... Najbogatije regije poput Moskve i Sankt-Peterburga, gdje živi više od 12 posto ukupnog ruskog stanovništva, najmanje su pogođene stradanjima u ukrajinskom ratu.

25. travanj 2024 11:16