StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRat se ne smiruje

Rusi i dalje žestoko bombardiraju Kijev, Mariupolj, Odesu... Kličko je odlučan: U najgorem slučaju ćemo umrijeti, ali se nećemo predati

Piše dv
22. ožujka 2022. - 23:43

27. je dan ruske invazije na Ukrajinu. Tijek događaja pratimo uživo na portalu Slobodne Dalmacije

NOVO 

23:43 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u srijedu rano ujutro da su mirovni pregovori s Rusijom za okončanje rata bili teški i ponekad konfrontirajući, donosi Slobodna Dalmacija.

U ranojutarnjem obraćanju putem videa, Zelenskij je dodao: "Korak po korak idemo naprijed".

On je također rekao da 100.000 ljudi živi u opkoljenom gradu Mariupolju u neljudskim uvjetima, bez hrane, vode i lijekova, javlja Reuters.

23:00 Viši dužnosnik Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država i jedan drugi zapadni dužnosnik smatraju da je Rusija prošlog tjedna na Ukrajinu ispalila hipersonične rakete jer joj ponestaje drugih navođenih raketa koje mogu pogoditi udaljene mete.

22:25 Dvadeset sedmog dana rata u Ukrajini, dvije "super moćne bombe" bačene su u utorak na Mariupolj, rekle su vlasti tog velikog lučkog grada razorenog ruskim granatiranjima, gdje je 200.000 civila u okruženju, dok su stanovnici Kijeva, gdje je na snazi policijski sat, ostali u svojim kućama.

Zapadne zemlje koje u četvrtak u Bruxellesu sudjeluju na sastancima na vrhu NATO-a, G7 i Europske unije, uvest će nakon nastavka ruske ofenzive "nove sankcije Rusiji" i pooštriti već postojeće, rekao je Jake Sullivan, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost.

Na terenu se nastavlja rusko bombardiranje ukrajinskih gradova: Kijeva, Harkiva, Mariupolja, Odese, Mikolajiva, Černjihiva i drugih.

"U najgorem slučaju ćemo umrijeti, ali se nećemo predati", rekao je gradonačelnik Kijeva, bivši svjetski boksački prvak Vitalij Kličko, na video konferenciji pred Vijećem Europe, dok ukrajinski glavni grad strahuje od napada i novog bombardiranja ruskih snaga.

No sve dosad one nisu uspjele okružiti grad u kojemu je predsjednik Volodimir Zelenskij, ni ući u njega.

22:20 Rusko neplaćanje duga imat će "zapravo ograničen utjecaj na ostatak svijeta", ocijenila je u utorak Gita Gopinath, zamjenica glavne direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Gopinath je istaknula da su iznosi ruskih obveza koje dospijevaju na naplatu "razmjerno niski na međunarodnoj razini".

"To nije sistemski rizik za svjetsko gospodarstvo", dodala je, istaknuvši da banke koje su izloženije mogu biti ozbiljnije pogođene.

Unatoč teškim sankcijama koje su joj uvedene nakon invazije na Ukrajinu, Rusija podmiruje svoje obveze.

Tako je JPMorgan primio uplatu ruske središnje banke u iznosu od 66 milijuna dolara za kuponske kamate na obveznice, potvrdio je u utorak izvor blizak AFP-u.

Rejtinška agencija S&P nedavno je snizila ocjenu ruskog duga sa CCC- na CC, što je dva stupnja do ocjene koju dobivaju kreditno nesposobne zemlje. 

MMF će svoja aktualizirana predviđanja objaviti 19. travnja na proljetnom zasjedanju.

Sukob u Ukrajini utječe i na međunarodnu trgovinu, upozorila je Gopinath.

"Trgovina energentima više neće biti ista nakon rata u Ukrajini", istaknula je, dok se zemlje nastoje osloboditi ovisnosti o Rusiji, okrećući se ponajprije Sjedinjenim Državama.

22:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dobio je poziv da se obrati specijalnom NATO summitu na kojem će se u četvrtak raspravljati o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

- Ovo će biti prilika za vođe NATO članica da osobno od predsjednika Zelenskog čuju o teškoj situaciji u kojoj se nalaze ukrajinski građani zbog ruske agresije, poručuju iz NATO-a.

S druge strane, američki predsjednik Joe Biden će u četvrtak i petak nastojati ojačati jedinstvo zapadnih zemalja tijekom serije sastanka s europskim liderima, a tijekom kojih će se objaviti i novi paket sankcija protiv Rusije, najavio je visoki američki dužnosnik.

Biden će u srijedu krenuti za Bruxelles, a tamo ga u četvrtak čekaju sastanci s NATO paktom i Europskim vijećem. U petak pak kreće za Poljsku gdje će se susresti s predsjednikom Poljske Andrzejom Dudom.

Ovo intenziviranje diplomatskih aktivnosti među zapadnim saveznicima dolazi u trenutku kada se transatlantska alijansa SAD-a i Europe nalazi usred svojevrsnog "proxy" rata s Vladimirom Putinom u Ukrajini.

Nešto ranije, Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je rekao da će Biden surađivati sa saveznicima na dugoročnim prilagodbama strategije NATO snaga te je najavio "zajedničku akciju" po pitanju jačanja energetske sigurnosti u Europi koja se uvelike oslanja na ruski plin.

21:15 Ruski mediji javljaju da je Vladimir Putin telefonom razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Razgovor je pokrenula Francuska, objavila je državna novinska agencija Ria Novosti.

image
Mikhail Klimentyev and GONZALO FUENTES/various sources/AFP

20:45  Američki predsjednik Joe Biden pridružit će se saveznicima u primjeni dodatnih sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu i pooštravanju postojećih tijekom svog posjeta Europi ovoga tjedna, rekao je u utorak Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Biden putuje u Bruxelles s ministrom obrane Lloydom Austinom na samit NATO-a i lidera zemalja članica EU-a.

20:30 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje samo ako bude ugroženo njezino postojanje, izvijestila je novinska agencija Tass.

Izjava Peskova, gotovo četiri tjedna nakon što je Rusija poslala svoje snage u Ukrajinu, dolazi usred zabrinutosti Zapada da bi tamošnji sukob mogao eskalirati u nuklearni rat. Tass nije objavio druge pojedinosti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog je mjeseca naredio da se ruske nuklearne snage stave u stanje visoke pripravnosti. U skladu s naredbom, rusko ministarstvo obrane priopćilo je 28. veljače da su njezine nuklearne raketne snage te Sjeverna i Pacifička flota stavljene u pojačano borbeno dežurstvo, izvijestila je novinska agencija Interfax.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je 14. ožujka: "Izgledi nuklearnog sukoba, koji su nekada bili nezamislivi, sada su ponovno unutar područja mogućnosti."

19:35 Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da zapadne sankcije Rusiji pokazuju "učinke, koji će svakim danom biti samo dramatičniji". Međutim, kancelar je naglasio i da prekid opskrbe energijom iz Rusije mora biti "izvediv" za europske zemlje.

Rat u Ukrajini "mogao bi biti dug i spor i stoga se moramo držati zajedno", rekao je Scholz, govoreći na tiskovnoj konferenciji zajedno s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom.

Scholz je rekao da se stav Njemačke o zabrani uvoza ruske energije u cijeloj Europskoj uniji nije promijenio.

"Odlučili smo da nas što prije osamostalimo od uvoza plina i nafte iz Rusije", rekao je njemački čelnik, dodajući da su nužni neki "vrlo intenzivni građevinski radovi i ugovori" kako bi Njemačka postala manje ovisnom o ruskim energentima.

image

Olaf Scholz 

MICHELE TANTUSSI/POOL/AFP

19:30 Zapadne zemlje procjenjuju može li Rusija ostati članice skupine G20, koju čine najveća svjetska gospodarstva, nakon što je pokrenula invaziju na Ukrajinu, rekli su u utorak Reutersu dva izvora uključena u razgovore o tom pitanju.

Vjerojatnost da će članice skupine G20, među kojima su Kina, Indija, Saudijska Arabija i druge zemlje, staviti veto na izbacivanje Rusije, povećala je izglede za scenarij u kojem će neke zemlje preskočiti samite skupine G20, kazali su Reutersovi izvori.

Skupina G20, zajedno s manjom skupinom G7 – koju čine samo Sjedinjene Države, Francuska, Njemačka, Italija, Kanada, Japan i Britanija – ključna je međunarodna platforma za koordinaciju djelovanja od klimatskih promjena do prekograničnog duga.

Rusiji su zapadne zemlje uvele sankcije s ciljem izoliranja iz globalne ekonomije, a najjača je mjera isključenje iz globalnog sustava za kartična plaćanja SWIFT.

"Bilo je rasprava o tome je li prikladno da Rusija bude dio G20", rekao je Reutersov visoki izvor iz skupine G7.

"Ako Rusija ostane članica, G20 će postati manje korisna organizacija", dodao je.

Izvor iz Europske unije zasebno je potvrdio razgovore o statusu Rusije na nadolazećim sastancima skupine G20 kojom trenutno predsjeda Indonezija.

"Indoneziji je vrlo jasno rečeno da bi nazočnost Rusije na nadolazećim sastancima ministara bila vrlo problematična za europske zemlje", rekao je izvor, dodajući da ne postoji jasan proces za isključenje zemlje.

Ranije u utorak Poljska je priopćila da je predložila američkim trgovinskim dužnosnicima da zamijeni Rusiju u skupini G20 te da je na taj prijedlog dobila "pozitivan odgovor".

Glasnogovornik američkog ministarstva trgovine rekao je da je prošli tjedan održan "dobar sastanak" između poljskog ministra ekonomskog razvoja i tehnologije Piotra Nowaka i američke ministrice trgovine Gine Raimondo.

Međutim, "ona (Raimondo) je rado čula stajališta Poljske o brojnim temama, uključujući djelovanje G20, ali nije izrazila stav u ime američke vlade u pogledu poljskog prijedloga o G20."

Prvi Reutersov izvor kazao je kako nije vjerojatno da bi Indonezija, Indija, Brazil, Južna Afrika i Kina podržali uklanjanje Rusije iz skupine G20.

Ako zemlje G7 umjesto toga preskoče ovogodišnje sastanke G20, to bi mogao biti snažan signal Indiji, rekao je izvor.

Naime, Indija nije osudila rusku invaziju Ukrajinu, što su kritizirale zapadne zemlje.

Ruski status u drugim multilateralnim organizacijama također se propituje.

Dužnosnici Svjetske trgovinske organizacije kazali su da se brojne delegacije odbijaju susresti s ruskim kolegama u raznim formatima.

Jedan Reutersov izvor iz zapadne zemlje kazao je da se s ruskim predstavnicima u WTO-u ne žele sastajati zemlje članice Europske unije, SAD, Kanada i Velika Britanija.

19:25 - Ukrajinske snage oborile su ruski avion iznad Mariupolja, tvrdi Gradsko vijeće Mariupolja. Tu informaciju nije moguće neovisno potvrditi.

19:15 Francuska je pokrenula nacionalni plan za pripremu smještaja za najmanje 100.000 ukrajinskih izbjeglica, rekao je francuski premijer Jean Castex novinarima u utorak.

- Sve više i više njih pronalazi utočište u Francuskoj ili prolazi kroz naš teritorij, rekao je Castex, nakon međuresornog kriznog sastanka o tom pitanju.

Više od 26.000 ukrajinskih izbjeglica stiglo je u Francusku od početka rata, navodi Castex. Među njima, njih 10.500 dobilo je privremeni boravak predviđen Politikom privremene zaštite EU, koja je aktivirana 3. ožujka.

19:00 Ukrajinski predsjednik rekao je da od Mariupolja nije ostalo "ništa" dok je Kijev apelirao na Moskvu da dopusti civilima da evakuiraju opkoljeni lučki grad.

- Tamo više ništa nije ostalo. Samo ruševine, rekao je Volodimir Zelenski u video obraćanju talijanskom parlamentu.

Dok je Zelenski govorio, vijeće Mariupolja je priopćilo da su ruske snage bacile dvije velike bombe na grad, ali nije dalo detalje o žrtvama ili šteti.

18:36 - U Pentagonu je održan kraći brifing za novinare u kojem su dužnosnici američke vojske poručili da nema znakova da će se kemijsko ili biološko oružje uskoro upotrijebiti u ratu u Ukrajini.

Američki dužnosnici također su rekli da su u Mariupolju i oko njega u tijeku oštre borbe te da Rusija želi osvojiti taj grad kako bi mogla proglasiti svoju prvu stratešku pobjedu u ratu. Ovaj grad s Azovskog mora gađaju i ruski brodovi, tvrdi Pentagon, a prenosi Guardian.

S druge strane, Rusi su prisiljeni na povlačenje oko grada Mikolajiva nakon oštrog protunapada Ukrajinaca. Pentagon također navodi i da je u tijeku ukrajinski protunapad oko grada Izjuma, koji se nalazi 115 km južno od Harkiva.

Amerikanci tvrde da prve informacije s terena govore da Ukrajinci sada "mogu vratiti nazad okupirani teritorij te to i čine".

Iz Pentagona također tvrde da je među ruskim trupama i dalje nizak moral, da im nedostaje hrane i goriva te da neke vojnici pate od ozeblina zbog nedostatka prikladne opreme.

18:16 - Dužnosnici ukrajinske kontraobavještajne zajednice tvrde da je spriječen atentat na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, javlja Bild.

Ukrajinska novinska agencija Unian izvijestila je da je 25-člana grupa ruskih sabotera koju je predvodio jedan pripadnik tajne službe FSB uhićena u ukrajinskom gradu Užgorodu blizu tromeđe s Mađarskom i Slovačkom. 

18:00 Najmanje je jedna osoba poginula u utorak u napadu bespilotnim letjelicama na zgradu u Kijevu, ukrajinskom glavnom gradu, javlja agencija France Presse s mjesta događaja.

Nekoliko dronova "samoubojica" pogodilo je zgradu Državne akademije znanosti na sjeverozapadu grada.

Spasioci su najmanje jedno truplo u vojnoj odori izvukli iz te sedmerokatnice iz koje se još dizao dim, javlja agencija.

Vojnici koji su ondje bili rekli su da ih je ruska vojska napala dronovima "samoubojicama" od kojih su jedan srušili. Ostatci letjelice u obliku krila širokog jedan metar presječenog popola mogli su se vidjeti na tlu nedaleko od mjesta incidenta.

Obavještajni časnik je, odgovarajući na novinarsko pitanje na mjestu napada, rekao da je izveden zračni napad pomoću bespilotnih letjelica tipa "Orlan" i da su pritom tri osobe poginule - što se nije moglo provjeriti - i buknuo je požar.

"Dvije letjelice su srušene", rekao je taj dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

U Kijevu je zbog prijetnje napada ruskih snaga koje su se ukopale u sjeverozapadnim i u istočnim predgrađima, u ponedjeljka navečer uveden cjelodnevni policijski sat koji će trajati do srijede ujutro.

17:45 Ujedinjeno Kraljevstvo je ukrajinskim snagama dalo više od 4000 protuoklopnih raketnih sustava kako bi im pomoglo u "njihovom otporu ruskoj agresiji", navodi Ministarstvo obrane.

U nizu tweetova, ministarstvo kaže da su poslani uređaji bili NLAW (lako protutenkovsko oružje sljedeće generacije).

Ministarstvo se također poziva na video koji opisuje kao "rusku propagandu". Čini se da se to odnosi na snimku koju su objavila dvojica istaknutih ruskih prevaranta koji su pitali britanskog ministra obrane Bena Wallacea o navodnom programu nuklearnog oružja za Ukrajinu.

17:30 Ruski vojnici oslobodili su novinarku Viktoriju Roščinu nakon što su je pritisnuli da ih pohvali jer su joj na filmu spasili život, izvještava ukrajinska web stranica Ukrayinska Pravda (UP).

Proruski mediji i Telegram kanali objavili su video u kojem ukrajinska reporterka Roshchyna kaže da su joj ruski vojnici spasili život i dobro se prema njoj ponašali u zatočeništvu.

17:05 - Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u utorak da Hrvatska nije postala članicom NATO saveza "zbog kolektivnog identiteta", već zato što Sjedinjene Američke Države jamče sigurnost saveza kada stvari krenu loše. 

16:10 Ujedinjeno Kraljevstvo je Ukrajini dosad isporučilo više od 4000 antitenkovskih sustava "kako bi im pomogli u borbi protiv ruskih agresora", poručilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Ministarstvo je pojasnilo da se radi o "laganom protutenkovskom sustavu nove generacije" (NLAW).

15:42 Glavni tajnik UN-a António Guterres poručio je danas kako bi rat u Ukrajini mogao izazvati globalnu krizu gladi i ocijenio kako je vrijeme da se okonča ovaj apsurdni rat.

Guterres je rekao i da je nastavak rata u Ukrajini "moralno neprihvatljiv, politički neobranjiv i vojno besmislen" te kako smatra da se u njemu ne može pobijediti.

15:33 Sankcije nametnute Rusiji sve teže pogađaju obične stanovnike najveće zemlje na svijetu. Tako je Sky News objavio priču iz Pokrova, grada stotinjak kilometara udaljenog od Moskve, u kojem više ne možete kupiti šećer.

Jedna stanovnica Pokrova kaže kako je morala sat vremena putovati do trgovine u kojoj je kupila 10 kilograma šećera, dok je 71-godišnja umirovljenica Antonina izjavila kako će njezina državna mirovina zadovoljiti njezine potrebe, ali i da će se nekih stvari ipak morati odreći.

- Vjerojatno više neću biti u mogućnosti kupovati voće neko vrijeme - rekla je.

Larisa, pak, kaže kako je u svom životu vidjela dovoljno kriza i da ju ne plaše sve veći troškovi.

- Rođena sam u sovjetsko doba. Onda je bila perestrojka, pa 1990-e, bonovi za hranu. Prošli smo sve to - objašnjava Larisa.

15:19 Regija Rivne na sjeverozapadu Ukrajine krenula je sa sjetvom proljetnih usjeva i planira zasijati 420.000 hektara i poduprijeti regije u kojima bi žetvu mogao pogoditi rat s Rusijom, rekao je u utorak guverner Vitali Koval.

U regiji Rivne, u blizini granice s Bjelorusijom, počela je sjetva jare pšenice, zobi i šećerne repe, a u planu je i sjetva drugih jarih žitarica, suncokreta i soje na velikim površinama, rekao je Koval u priopćenju na internetu.

- Rivne je danas u pozadini rata i na nas računaju regije na udaru okupatora. Važno je da osiguramo buduću žetvu - rekao je Koval.

Dodao je i da je pognojeno 66 posto polja s ozimim usjevima. 

14:46 Oko 300.000 ljudi u okupiranom Hersonu navodno se bori s nedostatkom hrane i lijekova.

Rusi su ovaj grad na jugu Ukrajine osvojili početkom mjeseca, a jučer su se pojavile snimke ruskih vojnika kako pucaju na ukrajinske prosvjednike na ulicama.

14:36 Žana Algakova, koja je u ožujku dala otkaz na ruskom državnom Kanalu 1, objasnila je da je to učinila prosvjedujući protiv rata u Ukrajini. Aglakova je otkaz dala u Parizu gdje je bila na dopisničkom mjestu.

- Kad razgovaram sa svojim šefovima, ja to više ne mogu raditi - rekla je.

Aglakova vjeruje da se ruska televizija koristi kao propagandno sredstvo Kremlja i optužuje ruske vlasti da godinama guše neovisne medije.

S početkom vojne agresije na Ukrajinu ruske vlasti propisale su zakonsku kaznu do 15 godina zatvora za širenje "lažnih" vijesti kako Kremlj naziva one vijesti koje nisu emitirane iz njegova stožera zbog čega su zatvoreni i zadnji ostaci ruskih slobodnih medija.

Ruska javnost putem državnih medija ne može čuti da ruska vojska drži opkoljene gradove u kojima izgladnjuje civile, lišene struje, grijanja, lijekova.

U gradu Herson koji je ruska vojska i osvojila nedostaje svega, medicinske opreme, hrane, vode, objavilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

14:17 Lubov Cibulska, savjetnica ukrajinske vlade, izjavila je kako postoji šansa da "Putinovu moć limitiraju njegovu ljudi". Cibulska je s novinarima CNN-a razgovarala u Varšavi, a dotaknuli su se opcije da Rusija povuče svoje snage iz Ukrajine.

- Mislim da je najbolji scenarij da se nešto dogodi u Rusiji, mi znamo da postoji određeni krug ljudi među ruskom elitom... ljudi unutar vlasti koji razumiju da ovaj radi vodi k ruskom kolapsu - izjavila je Cibulska.

- I zato, naravno, očekujemo da će oni nešto učiniti u Rusiji. Ne možemo očekivati da će ljudi prosvjedovati i, zapravo, dignuti revoluciju. Ali, postoji šansa da se Putinova moć ograniči od strane njegovih ljudi - istaknula je savjetnica ukrajinske vlade.

13:38 Ruski sud osudio je u utorak disidenta Alekseja Navaljnog na devet godina zatvora za prevaru širokih razmjera, javlja dopisnik Tassa.

Proglašen je krivim i za nepoštivanje suda.

13:35 Više snažnih eksplozija odjeknulo je danas tijekom dana u Kijevu, glavnom ukrajinskom gradu u kojem vlada policijski sat.

CNN-ova novinarska ekipa svjedočila je jednoj iznimno snažnoj detonaciji zbog koje su se oglasili alarmni sustavi na automobilima u centru grada.

13:25 Ruski napad na Ukrajinu mogao bi izazvati glad u zemljama širom svijeta, upozorio je u utorak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju talijanskom parlamentu, pozivajući na veću pomoć u borbi protiv agresora.

Zelenski je u obraćanju talijanskim zastupnicima putem video linka rekao da se njegov narod bori za opstanak dok ruska vojska razara ukrajinske gradove i ubija civile.

- Za ruske postrojbe, Ukrajina predstavlja vrata Europe u koju žele provaliti, ali barbarstvu se to ne smije dopustiti - rekao je, dodajući da se posljedice rata već osjećaju u mnogim dijelovima svijeta.

- Najstrašnije je da se nekim zemljama približava glad. Ukrajina je uvijek bila jedan od najvećih izvoznika hrane, ali kako možemo sijati usjeve pod ruskim topničkim napadima? - upozorava.

Zemlje kao što su Libanon, Egipat, Jemen i druge ovise zadnjih godina o ukrajinskoj pšenice, a rat je uzrokovao velik porast cijena pšenice, za čak 50 posto u zadnjih mjesec dana.

Talijanski premijer Mario Draghi rekao je da je Ukrajina pružila "herojski" otpor ruskoj invaziji i obećao da će nastaviti pružati pomoć izbjeglicama i slati vojnu pomoć.

- Arogancija ruske vlade sudarila se s dostojanstvom ukrajinskog naroda, koji je uspio suzbiti ekspanzionističke ciljeve Moskve i nanijeti golemu cijenu okupatorskoj vojsci - rekao je Draghi.

Ukrajina već dugo želi ući u EU i nedavno je podnijela zahtjev za članstvom. Draghi je rekao da je to dug proces jer treba provesti puno reformi.

- Želim reći predsjedniku Zelenskom da je Italija na ukrajinskoj strani u tom procesu. Italija želi Ukrajinu u Europskoj uniji - rekao je.

13:23 Ruske nezavisne novine Novaya Gazeta stavit će na aukciju Nobelovu nagradu za mir koju je dobio glavni urednik tog lista Dmitrij Muratov. Nobelovu medalju na aukciju stavljaju kako bi pomogli ukrajinskim izbjeglicama koji su svoju domovinu napustili zbog ruske agresije.

Muratov, suosnivač Novaya Gazete, Nobelovu nagradu za mir dobio je prošlog listopada zbog svoje neumorne obrane slobode govora u Rusiji.

Glavni urednik je u priopćenju istaknuo hitnu potrebu za primirjem, razmjenom zarobljenika i organiziranjem humanitarnih koridora.

13:05 Sedamdeset i osam ruskih zrakoplova je zaplijenjeno u inozemstvu, rekao je ministar prijevoza Vitalij Saveljev u utorak prema agenciji Interfax, što je dio posljedica međunarodnih sankcija uvedenih Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Sankcije su prekinule uvoz većine zrakoplova, dijelova i usluga u Rusiju, čije zrakoplovne kompanije unajmljuju 515 zrakoplova iz inozemstva.

- Izgubili smo 78 aviona - rekao je Saveljev i dodao da je riječ o letjelicama koje su zaplijenjene u inozemstvu i neće biti vraćene u Rusiju.

Rusija je usvojila zakon koji zrakoplovnim kompanijama dopušta da zrakoplove unajmljene u stranim tvrtkama dodaju u ruski registar zrakoplova, što kompanije oklijevaju učiniti jer se boje da bi to moglo ugroziti njihove veze s međunarodnim partnerima.

Rusija je imala 1367 zrakoplova kada su uvedene sankcije, a gotovo 800 njih je sada dodano u državni registar zrakoplova, rekao je Saveljev ne kazavši točno koliko njih je unajmljeno u inozemstvu.

Gotovo svi zrakoplovi Boeing i Airbus koje koriste ruske zrakoplovne kompanije bili su registrirani na Bermudskim otocima ili Irskoj, no prije tjedan dana su te zemlje ukinule tu mogućnost za sve zrakoplove kojima upravljaju ruske tvrtke.

Saveljev je rekao da Rusija koristi primjer Irana u sličnoj situacijikada je u pitanju servis zrakoplova.

12:52 Ukrajinski ministar zdravstva Viktor Ljaško na nacionalnoj je televiziji ustvrdio kako je 10 bolnica u Ukrajini potpuno uništeno u ruskim napadima.

Brojnim drugim bolnicama ne mogu se dostaviti lijekovi ni druge potrepštine zbog borbi diljem zemlje.

12:40 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak oglasio se na Twitteru poručujući svojim pratiteljima kako se ovaj rat ne vodi zbog teritorija, trgovine ili embarga na naftu.

- Ukrajina se 27. dan bori za svoju slobodu, protiv invazije barbarstva, nečovječnosti i masakra civila. Protiv svega što simbolizira "ruski svijet", napisao je Podoljak.

12:11 U blizini nuklearne elektrane Černobil izbilo je više požara, priopćio je ukrajinski parlament.

Požari su vjerojatno uzrokovani topničkim granatiranjem te su planuli u području koje je pod kontrolom ruskih snaga.

Ukrajinska Državna služba za posebne komunikacije ističe kako situacija pojačava zabrinutost da bi se oblak radijacije mogao proširiti.

Černobil je u ruskim rukama od prvih dana invazije na Ukrajinu, a ukrajinsko osoblje koje se nalazi u elektrani svjedoči o užasnim uvjetima.

11:50 Gradonačelnik Borispila Volodimir Borisenko noćas je putem Facebooka pozvao civile da napuste grad koji se nalazi nedaleko Kijeva, u blizini najveće međunarodne zračne luke u Ukrajini.

'Što je manje civila u gradu, Oružanim snagama je lakše djelovati. Pozivam civilno stanovništvo da bude pametno i napusti grad čim se ukaže prilika', kazao je u video obraćanju.

11:45 Ruski list Komsomolskaja Pravda hakiran je u ponedjeljak, a na njegovoj je stranici objavljena lažna vijest o pogibiji ruskih vojnih snaga u Ukrajini, rekao je jutros novinar Aleksandar Gamov koji izvještava iz Kremlja.

Gamov ističe da je vijest – u kojoj se navodi da je ubijeno gotovo 10.000 ruskih vojnika – lažna i da je obrisana nakon nekoliko minuta.

11:36 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na Twitteru da je razgovarao s papom Franjom.

'Govorio sam Njegovoj Svetosti o teškoj humanitarnoj situaciji i blokiranju humanitarnih koridora od strane ruskih vojnika. Cijenila bi se posrednička uloga Svete Stolice u okončanju ljudske patnje. Hvala na molitvama za Ukrajinu i mir', napisao je Zelenski kratko.

11:32 Čelnici EU-a namjeravaju uspostaviti fond solidarnosti za Ukrajinu kako bi pomogao zemlji u obnovi nakon rata, navodi se u nacrtu dokumenta koji je na uvid dobio AFP.

'Imajući na umu razaranja i ogromne gubitke koje je Ukrajini donijela ruska vojna agresija, Europska unija predana je pružiti potporu ukrajinskoj Vladi za njezine hitne potrebe i, nakon što ruska navala prestane, za obnovu demokratske Ukrajine', stoji u nacrtu zaključaka sastanka koji je planiran u četvrtak u Bruxellesu u sklopu dvodnevnog summita usredotočenog na suočavanje s posljedicama napada Kremlja na Ukrajinu.

EU je već dogovorio 1,2 milijarde eura hitne pomoći ukrajinskim vlastima.

11:20 Rusija je izgubila 15.300 vojnika od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače, tvrde ukrajinske oružane snage.

Oružane snage također su priopćile da su ruske oružane snage izgubile 506 tenkova i 1556 oklopnih vozila.

Brojke koje su dali ukrajinski dužnosnici ne mogu se neovisno provjeriti, no stručnjaci ističu da je u interesu zemalja u ratu dati veće procjene neprijateljskog broja žrtava.

Ranije ovog mjeseca, rusko Ministarstvo obrane izvijestilo je 498 njihovih vojnika ubijeno u Ukrajini, a još 1597 ranjeno - to je bilo prvi put da su priznali bilo kakve žrtve u invaziji na Ukrajinu.

11:00 Analitičar Instituta Royal United Services doktor Sidharth Kaushal kaže kako je mogući ruski napad na strateški lučki grad Odesu malo vjerojatan zbog ograničene mogućnosti koje Rusija ima u regiji.

Kaže da bi takav napad zbilja djelovao samo u koordinaciji s kopnenim napredovanjem, ali kako kopnene snage nisu napredovale pokraj Mikolaiva na zapadu, kaže da bi očekivao da će amfibijski napad biti "relativno malo vjerojatan u bliskoj budućnosti".

Dodaje da bi Rusija svoju pomorsku silu mogla koristiti kao svojevrsnu "fintu" koja tjera Ukrajince da angažiraju snage za obranu Odese i sprječavaju ih da te snage koriste negdje drugdje, poput Mikolaiva.

Na pitanje bi li Rusija mogla upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini, kaže da još uvijek imaju konvencionalno oružje "s kojim bi ukrajinskom društvu nanijeli prilično velike štete".

Smatra da je upotreba kemijskog oružja za Ruse trenutno nepotrebna, iako se to ne može isključiti u budućnosti.

10:50 Fascinantnu analizu rata u Ukrajini objavio je Eliot A. Cohen, bivši savjetnik u američkom State Departmentu i profesor na Školi za napredne međunarodne studije Sveučilišta Johns Hopkins.

- Dokaza da Ukrajina pobjeđuje u ovom ratu ima mnogo - piše Cohen za The Atlantic.

Tvrdi da su mnogi vodeći analitičari na Zapadu oklijevali to priznati, ali na to ukazuje izostanak ruskog napretka na prvim crtama bojišnice i neuspjeh gotovo svih napada iz zraka.

Profesor Cohen nastavlja naglašavati "zapanjujuće" razmjere ruskih gubitaka - sugerirajući da zapadni dužnosnici izvještavaju o "neodrživim" stopama žrtava od tisuću dnevno.

Kao odgovor na ovakvo stanje na terenu, Cohen smatra da bi Zapad trebao Ukrajini pružiti još veću potporu kako bi dodatno osnažila njezinu prednost.

- Ukrajinci rade svoj dio posla. Sada je vrijeme da ih dodatno naoružamo, napisao je.

I zaključuje: "Što se tiče kraja rata, to bi trebalo biti vođeno shvaćanjem da je Putin doista jako loš čovjek, ali ne i sramežljiv. Kada bude želio izaći iz igre, obavijestit će nas".

10:35 Ukrajinska vlada objavila je jutros nešto veselije vijesti iz opkoljenog grada Mariupolja.

Fotografija koju su podijelili na Twitteru ovjekovječila je vjenčanje održano u skloništu.

"Ljubav uvijek pobijedi", napisali su.

10:28 Savjetnik ukrajinskog predsjednika danas je izjavio kako je preuzimanje kontrole nad Kijevom i dalje jasni prioritet Rusije, ali pokušaj da to učini bio bi "samoubojstvo" za Moskvu.

Oleksij Arestovič je dodao da bi sukob mogao završiti za dva do tri tjedna.

Rusija još uvijek nije probila obranu ukrajinske prijestolnice, unatoč snažnom bombardiranju grada i okolice od početka sukoba prije gotovo četiri tjedna.

Ranije su britanske obavještajne službe priopćile da su ruske snage "izdržale još jedan dan ograničenog napretka, a većina snaga je uglavnom ostala na mjestu".

Ukrajina kaže da je Moskva do sada pretrpjela velike gubitke u ratu, s oko 15.000 vojnika i stotinama tenkova navodno uništenih tijekom rata.

10:08 Reuters je objavio da je 3.528.346 Ukrajinaca pobjeglo u inozemstvo prema Agenciji Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR). Više od dva milijuna prešlo je u Poljsku, objavila je agencija.

10:00 Gotovo tisuću zgrada uništeno je u Harkivu kao rezultat ruskog granatiranja, priopćila je ukrajinska državna služba za hitne slučajeve. Uglavnom se radi o stambenim zgradama, piše BBC.

Ruske snage nemilosrdno granatiraju Harkov, koji se nalazi samo 50 kilometara od granice s Rusijom.

Najmanje 500 civila tamo je ubijeno, kažu ukrajinski dužnosnici.

9:58 Ukrajinski zastupnik Dmitrij Gurin opisao je situaciju u svom rodnom gradu Mariupolju kao "ratni zločin", rekavši za Sky News da "granatiranje nikad ne prestaje, pucnjava nikada ne prestaje".

''Sada je u Mariupolju 300.000 ljudi bez hrane. To više nije rat. Jasno vidimo da Rusija želi izazvati glad samo da bi nametnula svoju diplomatsku poziciju.”

Gurin je rekao da je trenutno "vrlo pesimističan" u pogledu diplomatskog rješenja situacije, rekavši da bi svaki sporazum s Vladimirom Putinom vrijedio "manje od papira na kojem je napisan".

9:35 Viktorija (27), koja je uspjela pobjeći iz opkoljenog Mariupolja, za BBC je rekla kako je ostavila obitelj dok je pobjegla u selo udaljeno oko 20 kilometara.

"Moj grad je apsolutno uništen", kazala je dok je opisivala svakodnevno granatiranje.

"Ljudi ostaju u podrumu, ali tamo nije sigurno jer nas stalno bombardiraju."

Kaže da mnogi ljudi nemaju pristup hrani i vodi.

"Troje djece koje poznajem umrlo je od dehidracije. Živimo u 21. stoljeću i djeca umiru od dehidracije u mom gradu. Sada umiru i od gladi."

Viktorija dodaje da nije mogla pomoći ostalim članovima obitelji da napuste Mariupolj.

"Ostat ću u Ukrajini i pokušati spasiti svoju obitelj u Mariupolju. Mariupolj je moj život, ne razumijem zašto bih napustila svoj grad, svoju zemlju zbog Rusije", zaključuje Viktorija.

9:11 Putinov oponent Aleksej Navaljni proglašen je krivim na moskovskom sudu zbog prijevare i nepoštovanja suda. Ruski tužitelji zatražili su u utorak da se kritičara Kremlja osudi na dodatnih 13 godina zatvora te da ga se premjesti u zatvor s maksimalnom sigurnošću.

Navaljni već služi dvoipolgodišnju kaznu u zarobljeničkom logoru istočno od Moskve zbog kršenja uvjetnog otpusta u vezi s optužbama za koje kaže da su izmišljene, a s ciljem da se suzbiju njegove političke ambicije.

9:07 Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko smatra da je u pozadini događaja u Ukrajini važnije nego ikad uspješno provesti sjetvu, jer je žito danas praktički novo zlato ili nafta.

- Sjetva za Bjelorusiju ove je godine važnija nego ikad. Vodimo je u pozadini vrućeg sukoba u blizini naših južnih granica, kao i u kontekstu ogromnog pritiska sankcija na Rusiju kao našeg glavnog saveznika i naše glavno tržište , te neviđeno povećanje cijena ugljikovodika u svijetu, gnojiva i hrane, izjavio je Lukašenko.

Prema njegovim riječima, žito je danas praktički novo zlato ili nafta.

- Možda će čak i biti skuplje. A budući da jedan od glavnih svjetskih dobavljača - Ukrajina - vjerojatno neće moći provesti punu sjetvu, cijene će nastaviti rasti, prognozira Lukašenko.

image
Alexey Nikolsky/AFP

8:31 - Rusko zrakoplovstvo uništilo je 137 ukrajinskih vojnih objekata u jednom danu, uključujući šest zapovjednih mjesta i komunikacijske centre, objavio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

- Osim toga, pogođene su dvije instalacije raketnih sustava, jedan protuzračni raketni sustav te osam skladišta raketnog i topničkog naoružanja, ustvrdio je Konašenkov, prenosi Tass.

Rusi su, prema tvrdnjama Konašenkova, oborili 14 ukrajinskih bespilotnih letjelica, uključujući jedan Bayraktar TB-2, te devet ukrajinskih tenkova, sedam borbenih vozila i oklopnih transportera.

8:31 Rusko zrakoplovstvo uništilo je 137 ukrajinskih vojnih objekata u jednom danu, uključujući šest zapovjednih mjesta i komunikacijske centre, objavio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

- Osim toga, pogođene su dvije instalacije raketnih sustava, jedan protuzračni raketni sustav te osam skladišta raketnog i topničkog naoružanja, ustvrdio je Konašenkov, prenosi Tass.

Rusi su, prema tvrdnjama Konašenkova, oborili 14 ukrajinskih bespilotnih letjelica, uključujući jedan Bayraktar TB-2, te devet ukrajinskih tenkova, sedam borbenih vozila i oklopnih transportera.

8:26 Ukrajinski parlament objavio je jutros procjenu broja djece za koju vjeruje da su ubijena od početka ruske invazije na Ukrajinu. Vrhovna Rada tako je na Twitteru ustvrdila kako je do 22. ožujka umrlo 117 djece, dok je još 155 mališana ozlijeđeno.

Najveći broj žrtava zabilježen je u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, gradu Harkovu na sjeveroistoku i Černihivu na sjeveru zemlje.

Ranije su Ujedinjeni narodi pri

općili kako je u Ukrajini ubijeno najmanje 925 civila, uključujući 75 djece. Taj će broj vjerojatno biti mnogo veći u stvarnosti.

8:27 Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnoviji izvještaj o ratu u Ukrajini. Prema posljednjim informacijama kojima London raspolaže, ukrajinske trupe nastavile su odolijevati pokušajima Rusa da zauzmu Mariupolj.

Grad se suočava s nemilosrdnim bombardiranjem od izbijanja rata 24. veljače, a među metama su bile stambene zgrade, škole i bolnice.

Ministarstvo obrane je priopćilo i da su ruske snage "zabilježile još jedan dan ograničenog napretka, a većina snaga je uglavnom ostala na mjestu".

- Nekoliko ukrajinskih gradova i dalje trpi teško rusko zračno i topničko granatiranje, a UN izvještava da je više od 10 milijuna Ukrajinaca sada interno raseljeno kao rezultat ruske invazije, javljaju Britanci.

7:25 Nove satelitske snimke iz Mariupolja otkrivaju da je pola grada na Azovskom moru - u plamenu. Zapaljene zgrade, industrijski pogoni, gotovo cijeli grad je razrušen. Da situacija bude još gora, tisuće ljudi i dalje je zarobljeno u podrumima bez vode i grijanja. Službene brojke govore da je poginulo oko 2.300 ljudi.

Reporteri Reutersa u ponedjeljak su se uspjeli probiti do grada i ono što su vidjeli ih je zaprepastilo. Cijela stambena naselja su uništena, leševi nasred ulica su prekriveni dekama, muškarci kopaju grobove...

image

Satelitske snimke Mariupolja

image

Satelitske snimke Mariupolja

7:18 U najnovijem izvještaju Ukrajinskih oružanih snaga navodi se da ruska vojska ima velikih problema sa zalihama municije i hrane. Štoviše, u izvještaju stoji da će za najviše tri dana ruske zalihe u potpunosti 'presušiti'.

Također, Ukrajinci navode da Rusi imaju velikih problema s gorivom i da nikako ne mogu osigurati transport do bojišnice.

- Kaos se najbolje vidi kod Sumija gdje je 300 vojnika odbilo slušati zapovjedi nadređenih.

Što se tiče situacija na istoku Ukrajine, u izvještaju stoji da Rusi nastavljaju s mobiliziranje civila, ali i da tu dolazi do velikih problema jer lokalci ne podržavaju ruske ideje okupacije tih područja.

- Sve to skupa izgleda kaotično. Ti ljudi nemaju baš nikakvog vojnog iskustva - navode Ukrajinci.

6:18 - Zelenski je u najnovijem obraćanju rekao da su ukrajinske postrojbe usporile rusko napredovanje diljem zemlje. Nešto ranije, Ukrajinci su objavili da su oslobodili grad Makariv i da su potjerali Ruse čak 60 kilometra zapadno od glavnog grada.

- Junačka operacija naših branitelja, ukrajinska zastava ponovno se vijori u Makarivu, napadi neprijateljskih snaga su odbijeni - objavljeno je na Facebook stranici Glavnog stožera obrambenih snaga.

Zelenski je, također, rekao da su Rusi izgubili jedan zrakoplov kod Harkiva.

6:07 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij inzistirao je u ponedjeljak navečer na potrebi za sastankom "u bilo kojem obliku" sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom kako bi se "zaustavio rat" u Ukrajini.

"Vjerujem da je bez ovog sastanka nemoguće u potpunosti razumjeti na što su oni (Rusi) spremni kako bi zaustavili rat", rekao je Zelenskij u razgovoru za Suspilne, ukrajinski regionalni državni medij.

6:05 - Rusija se povukla iz pregovora o mirovnom sporazumu s Japanom i zamrznula je zajedničke gospodarske projekte u vezi sa spornim Kurilskim otocima zbog sankcija koje joj je Tokio uveo zbog Ukrajine, što je izazvalo gnjevnu reakciju Japana.

6:00 - Ruske optužbe da Kijev posjeduje biološko i kemijsko oružje su lažne i pokazuju da ruski predsjednik Vladimir Putin i sam razmišlja da ih upotrijebi u svom ratu protiv Ukrajine, rekao je u ponedjeljak američki predsjednik Joe Biden ne navodeći dokaze.

 

19. travanj 2024 15:47