StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNeumjesan dar

Putinovi poslušnici prenerazili vojnike poklonom za Uskrs: ‘Koliko god ja bio domoljub, ovo je totalno sje***o‘

Piše JL
18. travnja 2023. - 21:04

Zastupnici Ujedinjene Rusije, stranke ruskog predsjednika Vladimira Putina, poslali su za Uskrs ikone ruskog vođe mobiliziranim vojnicima iz Perma u zoni borbenih djelovanja u Ukrajini. Mobilizirani vojnik iz Perma, koji je trenutačno raspoređen u djelomice okupiranoj ukrajinskoj regiji Zaporižje, podijelio je priču s Telegram kanalom Perm 36.6., a kanal je u izvješću priložio fotografiju i video snimku ikone, javlja ruski neovisni medij The Insider.

"Ljudi nam donose pomoć od volontera, a mi snimamo videa kako bismo potvrdili primitak i zahvalili im se. Ovaj put je nešto otišlo krivo. Prvo smo bili sretni da nas se netko sjetio, pogotovo zbog blagdana koji su pred nama, ali kako se pokazalo, to nema nikakve veze s blagdanima. Koliko god ja bio domoljub, ovo je totalno sje***o", rekao je ruski vojnik.

Kasko prenosi Jutarnji list, u video snimci muškarac u vojnoj uniformi otvara kartonsku kutiju s logom Ujedinjene Rusije na vrhu. "Snimaš li?", pita on. "Da vidimo što imaju za nas ovaj put. Plastične čaše, sveta voda, žitarice... ‘Za molitvu‘”. Potom uzima vrećicu s natpisom ‘za molitvu‘ i otvara je, a unutra se nalazi Putinov portret stiliziran kao ruska pravoslavna ikona. "Oh, zaboga. Ugasi to", kaže vojnik, misleći očito na kameru.

‘Vi ćete umrijeti, a Putin će poslati nove‘

Kako piše The Daily Beast, do ove najnovije vjerske propagande došlo je nakon što su regruti prošli mjesec prijavili da su primili svete "zaštitne svijeće", za koje im je rečeno da će ih zaštititi od metaka.

U međuvremenu se množe izvještaji o vojnicima kojima je svega dosta i njihovim obiteljima, a koji osobno prozivaju Putina žaleći se na neuspješne ratne napore.

Nekoliko obitelji muškaraca unovačenih iz autonomne republike Tatarstan obratilo se izravno Putinu u video snimci objavljenoj u utorak, rekavši da su zapovjednici muškarcima oduzeli dokumente i telefone prije nego što su ih poslali u samoubilačku misiju za koju je, kako kažu, vojno vodstvo znalo da se iz nje neće vratiti.

Zapovjednici, prema jednom članu obitelji, nisu čak ni pokušali vojnicima sakriti pravu prirodu misije, rekavši cijeloj pukovniji: "Vi ćete umrijeti, a Putin će poslati nove", prenosi Daily Beast.

Čini se da ikone zadnjih dana ruskom vođi stvaraju samo probleme. Kako je javio Kremlj, Putin je u ponedjeljak posjetio vojne stožere u ukrajinskim regijama Herson i Luhansk koje su djelomično pod kontrolom ruske vojske.

Tom je prilikom vojnicima čestitao Uskrs te im je darovao kopiju ikone "Spasitelja Nerukotvorenog", koja je pripadala, kako je naglasio, "jednom od najuspješnijih ministara obrane Ruskog Carstva".

Okupirane regije posjetio zapravo prošlog tjedna?

No, kako je na Twitteru primijetio savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko uz objavu snimke Putinova predstavljanja ikone, ruski autokrat je rekao da "Uskrs dolazi". "Što znači da je put bio ranije", primjećuje Geraščenko.

Pravoslavni vjernici su, inače, Uskrs proslavili prošle nedjelje, 16. travnja.

Kako javlja ruski neovisni medij Meduza, nakon što su proučili video snimku Putinova posjeta koji je isprva distribuirala tiskovna služba Kremlja, novinari su primijetili da se ruskog predsjednika može čuti kako govori vojnom zapovjedniku: "Uskoro će Uskrs, zar ne?".

Međutim, verzija video snimke koja je postavljena na službenu stranicu Kremlja uređena je tako da zvuči kao da Putin govori: "Upravo je Uskrs, zar ne?". Prema neovisnom mediju Agentstvo, kako navodi Meduza, originalna, nedirnuta verzija isječka zamijenjena je "gotovo odmah". To bi, kako se navodi, moglo sugerirati da je do posjeta došlo prošlog tjedna.

20. travanj 2024 00:58