StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetupaljen alarm

Putin sprema masovni raketni udar na Ukrajinu! Znakovit je porast aktivnosti nuklearnih bombardera u ruskim bazama uz granicu. Neki ne isključuju ni atomsko oružje

Piše D.K.
2. prosinca 2022. - 14:13

Više relevantnih medija i analitičara upozorava na veliku mogućnost da Rusi planiraju novu seriju velikih raketnih napada na Ukrajinu. Neuobičajen porast broja bombardera u pojedinim zračnim bazama u Rusiji, kao i pojave ruskih nuklearnih bombardera u zonama uz ukrajinsku granicu, održavaju značajan i znakovit porast vojnih aktivnosti – javlja ugledni vojni portal The Drive/War Zone.

Na opasnost od skorog novog masovnog ruskog udara na ukrajinsku kritičnu infrastrukturu upozorava i Newsweek, citirajući zamjenika načelnika operativne uprave Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga koji javlja da su ruski bombarderi s nuklearnim kapacitetima viđeni zadnjih dana u zračnim prostorima triju ruskih regija, Saratovskoj, Samarskoj i Orenburškoj oblasti, te iznad ruskog istoka i Barentsovog mora. Nekoliko ruskih strateških bombardera dugog dometa tipa Tupoljev 95MS uvježbavalo je s zračnim tankerima Iljušin-78 dopunu goriva u zraku, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Vojno-transportno zrakoplovstvo agresorske države izvršilo je zadaću premještanja ljudstva, naoružanja i vojne opreme te zaliha materijalno-tehničkih sredstava na aerodrome Millerovo, Rostov-na-Donu-Centralni i Taganrog. U bliskoj budućnosti je izgledna nova prijetnja od neprijateljskih raketnih napada, a cilj djelovanja neprijatelja je izazivanje panike među stanovništvom radi destabilizacije unutarnje situacije" – izjavio je Oleksij Hromov iz Glavnog stožera Ukrajine.

Nedavne satelitske snimke zračne baze Engels u zapadnoj Rusiji pokazale su također povećanje broja bombardera Tu-95MS i Tu-160 koji su tamo raspoređeni. Brojni vojni analitičari zaključuju da bi novi masovni napad krstarećim projektilima na ciljeve u susjednoj Ukrajini lako mogao biti neizbježan.

image

Tupoljev Tu-95 i tanker Iljušin Il-78

Vasily Maximov/Afp

I njemački Der Spiegel je skrenuo pažnju na nedavni dolazak dodatnih bombardera u bazu Engels. List je izvijestio, pozivajući se na neovisne stručnjake, da prisutnost 20 bombardera Tu-95MS i Tu-160, predstavlja značajno povećanje od redovitih aktivnosti. Dodatne satelitske slike pokazale su da je povećanje broja bombardera i drugih zrakoplova u Engelsu prošloga vikenda još veće od projiciranog: ukupno 31 zrakoplov, uključujući 20 Tu-95MS i šest bombardera Tu-160, vidljivo je na snimci snimljenoj 29. studenog, u usporedbi sa samo 16 viđenih aviona na snimci 15 dana prije.

Tijekom dosadašnjeg ruskog rata protiv Ukrajine bombarderi su obično korišteni za izvođenje izdvojenih raketnih napada unutar ruskog zračnog prostora, kako bi se minimizirali rizici od ukrajinskog protuzračnog djelovanja. Što se tiče raketnog naoružanja, Tu-160 može nositi do 15 krstarećih projektila serije Kh-55 ili 12 novijih tipova. Tu-95MS može biti naoružan sa šest Kh-55 ili osam novijih krstarećih raketa.

Nije tajna da je Engels jedna od najistaknutijih ruskih zračnih baza u zapadnome dijelu Rusije i da je stalno utočište dvjema pukovnijama bombardera Tu-95MS i Tu-160. Ondje često dolazi do valova pojačanih aktivnosti i prije velikih rutinskih vježbi, tako da pojačani ‘moving‘ zadnjih dana može biti priprema za nove udare na ukrajinske energetske i druge strateške točke, ali i ne mora nužno značiti. Ovo nije prvi put da su pokreti ruskih bombardera naširoko kategorizirani kao "neobični", unatoč dokazima koji govore suprotno. The War Zone napominje i da se ruski inventar konvencionalnih krstarećih, kao i balističkih projektila, od veljače do danas smanjio na prilično kritične razine, što baš i ne govori o komfornim kapacitetima Moskve za novi konvencionalni raketni udar.

image

Strateški bombarder Tupoljev Tu-95  lansira krstareću raketu 

-/Afp

No, to istodobno podgrijava strahove kako je moguć još gori napad, onaj koji uključuje nuklearno oružje. Na briefingu za medije u četvrtak ukrajinski pukovnik Mykola Danyliuk je upozorio kako je Rusija u napadima već počela koristiti projektile sposobne za nuklearna punjenja. Nekoliko takvih je upotrijebljeno u napadima na objekte kritične infrastrukture i civilne četvrti u različitim ukrajinskim regijama. Pojačane aktivnosti strateških bombardera Tupoljev-95MS, koji je najbrži turboelisni zrakoplov nosač projektila na svijetu i jedna od ključnih komponenti nuklearne trijade, također svakako ne spadaju u poruke tolerancije, ljubavi i mira.

The War Zone je izvijestio i kako su Rusija i Kina nedavno po prvi put provodile zajedničke zračne patrole nad Japanskim i Istočnim kineskim morem, a ruski avioni identificirani kao Tu-95MS tad su po prvi put u povijesti sletjeli u kinesku bazu u provinciji Zhejiang. Rat u Ukrajini prouzročio je u kratkom roku brojne i prilično intenzivne pomake na geostrateškoj ploči svijeta.

19. travanj 2024 01:47