StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRat u Ukrajini

Putin promijenio plan, Ukrajinci u protuofenzivi kod Harkiva, Zelenski se obratio narodu: ‘Rusi su zaboravili sve lekcije...‘

Piše dv
3. svibnja 2022. - 07:12

Pratimo ključne događaje 69. dana ruske invazije na Ukrajinu na portalu 'Slobodne'

NOVO 6: 50 - Rusija je zaboravila sve lekcije Drugog svjetskog rata, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom redovitom noćnom videu obraćanju, komentirajući skandaloznu izjave ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova prema kojima je "Adolf Hitler imao židovske krvi" i "najžešći antisemiti su obično Židovi", donosi Slobodna Dalmacija.

"Takve antisemitske izjave znače da Rusija zaboravila sve lekcije Drugog svjetskog rata. A možda ih nikad nisu ni naučili", rekao je Zelenski.

image
Genya Savilov/AFP

Izjave Sergeja Lavrova izazvale su žestoku reakciju Izraela. Šef diplomacije te zemlje nazvao ih je "neoprostivima i skandaloznima", dodajući kako "Židovi nisu ubijali sami sebe u holokaustu".

"Zbog tih izjava danas imamo velik skandal u Izraelu. No, iz Moskve ne čujemo nikakve riječi isprike. Samo tišinu. Kako takvo što može biti rečeno uoči obljetnice pobjede nad nacizmom? Te riječi znače da šef ruske diplomacije krivi Židove za zločine nacista. Nemam riječi...", rekao je Zelenski.

6:45 - Sada je sasvim jasno da je propao plan Vladimira Putina da 9. svibnja, na ruski 'Dan pobjede', proglasi uspješan završetak 'specijalne operacije u Ukrajini'. Međutim, ruski predsjednik ima sada novi plan. Zapadni obavještajci tvrde da će upravo na taj dan Putin formalno objaviti rat Ukrajini što će mu omogućiti mobilizaciju rezervista.

Također, Rusija planira anektirati dvije odcijepljene ukrajinske oblasti - Donjeck i Lugansk, rekao je američki ambasador pri OESS-u, a piše BBC.

- Prema zadnjim izvješćima, vjerujemo da će Rusija pokušati anektirati takozvanu Donjecku Narodnu Republiku (DNR) i Lugansku Narodnu Republiku (LNR), rekao je u Washingtonu Michael Carpenter.

SAD smatra da će aneksiji prethoditi "referendumi" koje Rusija planira organizirati u ovim odcijepljenim ukrajinskim oblastima sredinom svibnja.

Ranije ove godine ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da priznaje neovisnost DNR-a i LNR-a.

image
Fadel Senna/AFP

5:50 - Kompletni teritorij tvornice je pod našom kontrolom, a naša obrana je duž perimetra čeličane - rekao je Palamar dodavši da rusko bombardiranje Azovstala traje non-stop.

- Otprilike svake tri minute bomba padne na Azovstal, a naglašavam da dolje u podrumima još ima civila.

Što se tiče zalihe hrane, vode i municije, Palamar je rekao.

- Teško mi je reći za koliko dana još imamo, ali ako dođe do najgoreg, pucat ćemo u ptice.

5:20 - U najnovijem izvještaju američkog ministarstva obrane navodi se da su ruske trupe u Donbasu ostvarile 'u najboljem slučaju minimalni napredak'. Čini se da i na istoku Ukrajine ruska vojska pati od istog sindroma kao na samom početku rata.

- Moral im je pao, zapovjedništvo je slabo, a imaju problema i s logistikom - rekao je visoki dužnosnik američkog ministarstva.

image
Anatolii Stepanov/AFP

- Najgore po njih je što ne ostvaruju baš nikakav napredak. Ništa im ne ide po planu. Najveće uspjehe imaju kod gradova Izjuma i Popasne, ali i tamo se događa situacija koju smo već vidjeli u ovom ratu. Rusi uđu u sela i proglase pobjede, a onda se povuku i dopuste Ukrajincima da ponovno preuzmu kontrolu.

U izvještaju se također navodi da je ukrajinska vojska napravila veliki posao kod Harkiva te da su u posljednjih 48 sati Rusi potisnuti više od 40 kilometara istočno od grada. Bez obzira na to, grad je i dalje pod teškom paljbom.

05:00 - Neka sela u oblasti Harkiva Ukrajinci su ovih dana vratili pod svoju kontrolu, piše Sky News. To znači da su i neki od novinara uspjeli doći u ta sela.

Kako javlja AP, na tim područjima nerijetko su naišli na ljudska tijela koje leže na zemlji, a naišli su i na slučaj gdje su tijela četiri vojnika, ruska - sudeći po bijelim trakama oko njihovih ruku, "posložena" u slovo Z, koje je postalo simbol ruske invazije.

Iako nije do kraja jasno što se tu dogodilo, Sky News podsjeća da je prema Crvenom križu sakaćenje ljudskih tijela u oružanom sukobu ratni zločin.

image
Dimitar Dilkoff/AFP
16. travanj 2024 08:06