StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLaž i obmana

Propagandisti Kremlja su podvalili američka vozila kod Belgoroda. Antiputinovski Rusi poručuju Moskvi: ‘Dolazimo!‘

Piše D. K. /sd
25. svibnja 2023. - 15:27

Čini se da se Putinova propagandna mašinerija ipak neslavno obrukala pokušajem podvale fotografija američkih borbenih vozila na ruskom tlu. Poznato je da je rusko ministarstvo obrane objavilo kako je u nedavnom napadu u Belgorodskoj oblasti, koji su izvele skupine ruskih državljana koje ratuju na ukrajinskoj strani, korištena američka borbena tehnika. Navodno je riječ o terenskim vozilima Humvee i oklopnjacima MaxxPro MRAP američke proizvodnje, a da bi potkrijepili svoje tvrdnje ruski su dužnosnici na društvenim mrežama i u vladinim medijima objavili i snimke tobožnjih zaplijenjenih američkih vozila kojima su se antiputinovski diverzanti probili preko ukrajinske granice u okolicu Belgoroda, donosi Slobodna Dalmacija.

image

Humvee koji je navodno zarobljen kod Belgoroda

Handout/Afp

Nakon što su pomno proanalizirali objavljene fotografije i videozapise, zapadni stručnjaci su zaključili kako su prizori američkih vozila na poprištu bitke u regiji Belgorod naknadno smišljeno ‘koreografirane‘. Sigurnosni analitičar Michael Clarke ustvrdio je za Sky News da ‘cijelo prizorište zajedno s vozilima nije baš uvjerljivo‘, te da ‘sve izgleda kao da su dva američka Humveeja skinuta s labudice i naknadno stavljena u ovaj prostor. U jamama koje je navodno prethodno napravila ukrajinska artiljerija američki Humveeji, naime, jako neprirodno stoje: jedno vozilo je završilo u jami samo s jednim kotačem, dok su ostali na tlu. Uočljivo je i da je tlo prekriveno blatom, a da na kotačima američkih terenaca nema niti jedne mrlje od blata. U drugom kadru vidljiv je Humvee s prednjim krajem u zemljanoj rupi, no maska mu također nije nimalo blatnjava i izgleda kao da je izašao iz autopraonice.

Na vratima nekih terenaca ispisane su parole ‘Za Bahmut‘ ili križevi. Neki od komentatora za Twitteru su zaključili kako je moguće da su Rusi naknadno ispisali te natpise i križeve preko ranijih parola na arapskom jeziku, pošto je poznato da su došli u posjed nekoliko američkih terenskih vozila nakon sloma ISIL-a u Siriji.

Sky News je uspio i geolocirati sporne slike američkih vozila do kontrolne točke u Belgorodu, te su zaključili da dva Humveeja s fotografije nisu bila uočljiva na videosnimci koju je napravo dron nakon borbi u ovoj ruskoj regiji početkom ovog tjedna.

image

Legija Sloboda Rusiji pozira sa zastavom postrojbe

Sergey Bobok/Afp

Diverzantske skupine okupljene oko organizacija "Ruski dobrovoljački korpus" i „Legija Sloboda Rusiji" održale su jutros i konferenciju za medije s temom svoje akcije u Belgorodu. Vojnik koji se predstavio nadimkom Cezar izjavio je kako su diverzanti oko Belgoroda zarobili veliki dio ruske opreme, te da je akcija u potpunosti uspjela jer je neprijatelj poražen, a glavnina ih je već na početku bitke bezglavo pobjegla.

„Vratit ćemo Rusiji istinu i pravdu, doći ćemo ponovno. Belgorod, Brjansk, Kursk, Voronjež, Rostov, Moskva...čekajte nas", poručio je sunarodnjacima antiputinovski raspoložen borac. Dodao je kako su on i suborci duboko svjesni da su Putinove trupe nespremne za ikakav organizirani otpor. Dok su ruski proukrajinski diverzanti prolazili kroz tamošnja sela ne dirajući civile, prepričao je, ruska vojska, artiljerija i avioni su bombardirali ta ista naselja i mirne gradove.

image

Cezar, borac Legije Sloboda Rusije

Sergey Bobok/Afp

"Ukupni gubici na strani naših boraca su dva poginula i 10 ranjenih. Licemjerni Putinovi propagandisti lažu o čak 70 ubijenih. Vječna slava mrtvima i čast živima, no uskoro ćemo se vratiti kući: u Belgorod, Moskvu i Vladivostok. Rusija će biti slobodna", zaključio je na kraju borac pod imenom Cezar.

17. travanj 2024 11:57