StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnasljednici slavne čeke

Procurio plan ruske špijunske agencije, ovako oni ‘kuhaju‘ put do pobjede. Neki momenti mogli bi vam biti poznati i iz Domovinskog rata, dobro odmjerite što čitate ovih dana

Piše davor krile/sd
6. lipnja 2022. - 21:27

Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) objavila je da je došla u posjed analize ruske obavještajne agencije, FSB-a, s uputama za buduće djelovanje njezinih časnika. U ovome materijalu FSB raščlanjuje propagandne greške koje je Ruska Federacija dosad učinila povodom rata u Ukrajini, pa dokument prilično otvoreno priznaje neuspjehe Putinova režima u dosadašnjem uvjeravanju ruskoga društva u nužnost 'specijalne vojne operacije', piše Slobodna Dalmacija.

Nasljednici slavnog KGB-a, štoviše, predlažu i svojevrsni 'rebrending' ruske agresije na susjednu zemlju, nakon što su identificirali tri ključne točke svojega dosdašnjeg propagandističkog neuspjeha. Na prvome mjestu navode kronično nepovjerenje Rusa u ruske medije, što sugerira da bi mnogi režimski novinari u Putinovu aparatu mogli ubrzo nagrabusiti. Kao druga slaba točka katastrofalnoga javnog imidža 'specijalne operacije' navodi se visoka razina pacifizma među ruskom omladinom, a na trećemu je mjestu potpuni nedostatak potpore samih Ukrajinaca požrtvovnim ruskim osloboditeljima. Đubrad nezahvalna.

image

Putinov drugar Aleksander Bortnikov je glavni ravnatelj FSB-a

Kirill Kudryavtsev/Afp

Prema zaključcima u analizi ruske obavještajne agencije, za hitnu promjenu ovakve situacije u najskorije vrijeme treba napraviti puno kvalitetnih novinarsko-propagandističkih videa koji prikazuju herojske ruske osloboditelje i njihove akcije u najboljem mogućem svjetlu: od onih gdje brižno spašavaju kućne ljubimce na 'oslobođenim' područjima, pa do onih gdje nanovo okupljaju raspršene obitelji.

Mudri analitičari Putinove tajne službe drže, uglavnom, da Rusiji za konačnu pobjedu u Ukrajini nedostaju samo zdrave marketinške priče. Isključivo zbog njihova manjka im ide tako loše, pa cijeli svijet gleda na rusku armiju kao na silovatelje, masovne ubojice i pljačkaše wc školjki. Drugovi kremaljski propagandisti, držite gaće!

image

Neshvatljivi pacifizam mladih Rusa koban je za budućnost rata

Nicolas Economou/Nurphoto Via Afp

FSB je priznao fijasko i opći cinizam čak i po pitanju slavnog Putinovog 'projekta denacifikacije', te je zaključio da tom narativu za učinkovitost nedostaje 'iskrenog emocionalnog naboja'. Hitno ga, stoga, treba pojačati dodacima o nevinoj djeci mučki ubijenoj od 'ukrajinskih nacista' u Donjecku i Lugansku, preporučuje se za ubuduće. Vrlo originalna zamisao, barem za sve one koji se ne sjećaju velikosrpskih priča o 'poklanoj srpskoj nejači' i 'ustaškim ogrlicama od dečjih prstića' iz Domovinskog rata.

Također, tvrde FSB-ovci, valja pridobiti ljude za rat i potenciranjem priča o ruskim ratnim uspjesima na okupiranom području (lap glazbena podloga, Colonia: Svijet voli pobjednike). Valja, tvrde, žurno razmotriti i načine za blokiranje ukrajinskih tv-signala na okupiranom teritoriju, (Zaustavite Reuters!) kao i mogućnosti za što skorije pokretanje ruskih tv-programa na kojima bi dominirale priče o obnovi istočne Ukrajine (možda bi ovaj recept upalio i na hrvatskoj Baniji?)

image

FSB se hvali osujećenjem brojnih terorističkih planova ukrajinskih nacista i u samoj Rusiji

/Sputnik Via Afp

Nadalje, dokument FSB-a preporuča i stvaranje 'široke mreže agitatora na okupiranim područjima', a iste se terenskim operativcima tajne službe preporučuje tražiti među učiteljima, taksistima i frizerima! U samoj Ruskoj Federaciji za ovaj povjerljivi posao valja se, kažu, osloniti na slavne osobe, sportaše i znanstvenike koji bi slavu Putinova rata trebali širiti na krilima svoje popularnosti.

S druge strane, FSB-ovi stratezi istodobno preporučuju i široki marketinški udar na zapadni stil života, i to kroz masovno plasiranje vijesti i priča o sve težoj egzistenciji u Europskoj uniji ('Nema belih sijalica', rekla bi Danica Čvorović iz Balkanskog špijuna). Potiho treba raspirivati i građanske strahove u europskim zemljama od velikoga vala izbjeglica iz Ukrajine i od povećanja cijena energenata, poručuju djelatnici Putinove obavještajne zajednice, te ukrajinsku vojsku u Europi sve intenzivnije uspoređivati s europskim neonacistima i smještati ih u takav kontekst.

image

Prosvjednici protiv rata su jedni od glavnih krivaca njegova lošeg imidža, tvrde u Putinovoj agenciji

Shohei Izumi/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Summa summarum, čujete li nekoga da ovih dana okolo širi glasine o još skupljoj nafti, benzinu i plinu, odmjerite ga dobro. Ili je putinovac i FSB-ov suradnik, ili je domaća hulja koja sumnja u efikasnost interventnih mjera Plenkovićeve vlade. A ne zna se što je gore.

18. travanj 2024 22:44