StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetprijateljska vatra

Procurili nevjerojatni detalji komunikacije ruskih vojnih blogera: ‘Najopasniji neprijatelj našeg zrakoplovstva je - naša protuzračna obrana!‘

Piše DV/JL
31. prosinca 2022. - 00:55

Gotovo sve ruske zrakoplove srušene s neba iznad Ukrajine ‘prizemljili‘ su vlastiti ruski sustavi protuzračne obrane, tvrde prokremaljski vojni blogeri. Debakl snaga Kremlja u interakciji s drugim granama vojske u Ukrajini doveo je do brojnih incidenata "prijateljske vatre" koja je srušila borbene zrakoplove Su-30M, Su-34 i Su-35S, kao i helikoptere Ka-52, prenosi Jutarnji list.

Tvrdi se da su glavni neprijatelj ruskih zračnih snaga postali vlastiti sustavi protuzračne obrane, a te su tvrdnje iznijeli autoritativni proruski vojni blogeri putem svojih kanala u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, kako prenosi britanski The Telegraph.

"Nedovoljna razina interakcije s drugim rodovima i granama vojnih snaga, zajedno s neoperativnim sustavom identifikacije, više je puta dovela do ‘prijateljske vatre‘ do te mjere da su gotovo svi zrakoplovi Su-34, Su-35S i Su-30M izgubljeni od proljeća, kao i dio helikoptera Ka-52, što je djelo ruske protuzračne obrane", navedeno je na Ribaru, vrlo čitanom neslužbenom ruskom propagandnom profilu.

"Također, nisam sretan s činjenicom da je naša hrabra protuzračna obrana najgori i najopasniji neprijatelj za cijelo naše zrakoplovstvo", dodao je FighterBomber, još jedan utjecajan ruski kanal. "Činjenica da je on oborio gotovo sve naše zrakoplove potpuno je suludo".

Ove tvrdnje, ističe Telegraph, nije bilo moguće odmah provjeriti.

image
Olga Maltseva/Afp

No, Oryx, internetska stranica koja vizualno prati gubitke na objema stranama, dokumentirala je gubitak 63 ruska zrakoplova i 63 helikoptera. Prema Glavnom stožeru ukrajinskih oružanih snaga, pak, Moskva je izgubila 268 helikoptera i 283 ratna zrakoplova od početka rata početkom ove godine.

Prošlog su tjedna ukrajinske zračne snage objavile snimke ruskog helikoptera Ka-52 ‘Aligator‘ koji je navodno oboren prijateljskom vatrom. Ruski propagandisti, pak, tvrdili su da je letjelica početkom prosinca oborena raketnim sustavom zemlja-zrak Pancir-S1.

Čini se da slike prikazuju jurišni helikopter Aligator, s brojkom 43 na repu, srušen u polje u regiji Zaporižje.

"Takva je (ruska) protuzračna obrana", navode u Centru za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine. "U međuvremenu, pozivamo cjelokupnu (rusku) posadu protuavionskih topnika (odgovornih za incident) na svečanu večeru u njihovu čast".

Ukrajinske oružane snage u brojnim su izjavama od početka invazije 24. veljače tvrdile da je Moskva sama oborila vlastiti zrakoplov u više incidenata prijateljske vatre.

U nedavnom izvješću, istraživači s uglednog instituta RUSI, koji se bavi obrambenim i sigurnosnim pitanjima, otkrili su da je prijateljska vatra jedan od najvećih problema koji potkopavaju invaziju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

image

Ruski Su-34 borbeni zrakoplov u letu

Amer Almohibany/Afp

Zbog očitog nedostatka komunikacije, rusko topništvo navodno je gađalo vlastite vojne snage, dok se protuzračna obrana bavila prijateljskim zrakoplovima. "Bratoubojstvo je raširen problem za ruske snage tijekom njihove invazije na Ukrajinu", stoji u izvješću.

Za opetovane ruske neuspjehe na bojnom polju u think tanku okrivili su krutost zapovjedne strukture Kremlja od vrha nadolje, prenosi Jutarnji list.

23. rujan 2023 03:12