StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetamerički lider

Procurili neugodni detalji razgovora, Biden je vikao na Zelenskog, a frustracije su navodno rasle tjednima: ‘Pokaži malo zahvalnosti!‘

Piše PSD
1. studenog 2022. - 11:04

Američki predsjednik Joe Biden je jedva uspio završiti dok je govorio predsjedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom kako je upravo dao ‘zeleno svjetlo‘ za još jednu milijardu dolara vojne pomoći, kada je ukrajinski predsjednik počeo nabrajati svu dodatnu pomoć koja mu je potrebna, a koju nije dobio. Kako javlja NBC, Biden je tada izgubio živce.

Taj je telefonski razgovor između dvojice čelnika u lipnju bio posve različit od prethodnih, tvrde četiri osobe upoznate s pozivom. Biden je jedva uspio izvijestiti Zelenskom o odobrenju nove pomoći, kada je Zelenski počeo nabrajati svu pomoć koju Ukrajina treba. Biden je tada izgubio živce, kažu osobe upoznate s razgovorom. Rekao je podižući glas da je američki narod bio prilično velikodušan, a njegova administracija i američka vojska naporno su radili kako bi pomogli Ukrajini te da bi Zelenski mogao pokazati malo više zahvalnosti, kažu izvori.

Dužnosnici administracije američkog predsjednika kažu da se odnos Bidena i Zelenskog od telefonskog razgovora u lipnju samo poboljšao, budući da je Zelenski dao izjavu u kojoj je pohvalio SAD zbog njihove velikodušne pomoći. No, ovaj sukob odražava Bidenovu ranu svijest da bi i kongresna i javna potpora slanju milijardi dolara Ukrajini mogla početi kopniti. To se događa upravo u trenutku kada se Biden priprema zatražiti od Kongresa da izdvoji još više novca za Ukrajinu, navodi NBC. Biden se, naime, suočava s otporom nekih republikanaca i demokrata koji nisu bili prisutni kada je Kongres odobrio prethodna sredstva za Ukrajinu.

Izvor upoznat s razgovorom u lipnju kaže da je Biden bio izravan sa Zelenskim po pitanju rješavanja problema, ali da razgovor nije bio žestok ili nabijen ljutnjom. Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost odbio je komentirati cijelu stvar, dok glasnogovornik Zelenskog nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Prije telefonskog razgovora 15. lipnja, Bidenove frustracije Zelenskim rasle su tjednima, navode tri osobe upoznate s razgovorom. Biden i neki od njegovih glavnih suradnika smatrali su da administracija čini onoliko koliko može i što brže može, ali da se Zelenski nastavio javno fokusirati samo na ono što nije učinjeno.

Kličko: Vodoopskrba i opskrba strujom ponovno u funkciji

U ukrajinskoj prijestolnici Kijevu u potpunosti su vraćeni u funkciju vodoopskrba i opskrba električnom energijom, naveo je u utorak ujutro gradonačelnik Vitalij Kličko na Telegramu, prenosi CNN.

Gradonačelnik je rekao da su ekipe radile gotovo 24 sata kako bi obnovile opskrbu vodom i strujom za stanovnike grada, nakon što je Rusija u ponedjeljak pokrenula novi baraž raketnih napada na ključne infrastrukturne objekte u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima.

Iako je opskrba strujom ponovno uspostavljena, Kličko je upozorio da će isključenja električne energije i dalje biti potrebna s obzirom na "značajan" utjecaj nedavnih ruskih napada na kritičnu infrastrukturu.

18. travanj 2024 11:13