StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPROGNOZA EUROPSKE KOMISIJE

Procjene rasta hrvatskoga gospodarstva povećane na 3,2 posto

9. studenog 2017. - 21:41

Danas je Europska komisija objavila jesenske ekonomske prognoze u kojima je povećala procjenu rasta hrvatskog BDP-a s prethodnih 2,9 na 3,2 posto uz obrazloženje da se gospodarstvo pokazalo otporno na krizu u Agrokoru te se u drugom polugodištu rast ubrzao. Komisija procjenjuje da će ove godine hrvatsko gospodarstvo porasti za 3,2 posto, a iduće godine za 2,8 posto, dok bi rast u 2019. bio 2,7 posto, kada bi BDP konačno trebao dosegnuti pretkriznu razinu.

Vlada RH je na svojoj internet stranici objavila kako ekonomski stručnjaci Europske komisije, inače zaduženi za Hrvatsku, ističu da se događa "široko utemeljen rast", što znači da uravnoteženo rastu sve sastavnice BDP-a, te da "stoga počiva na puno zdravijim osnovama" nego u pretkriznom razdoblju, prije 2008. godine, kada su glavni pokretač rasta bile javne investicije, uglavnom u cestogradnju, što je financirano zaduživanjem, a što je dovelo do sadašnjih visokih razina javnog duga.
Ekonomisti Europske komisije ističu da će, ako se uspješno provede restukturiranje Agrokora, negativni učinak krize u tom najvećem hrvatskom privatnom poduzeću biti puno manji nego u slučaju da je Agrokor odmah po eskalaciji krize završio u stečaju.

18. travanj 2024 13:14