StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKijev zadovoljan

Prijelomni trenutak: Njemačka će sutra odobriti Poljskoj slanje tenkova Leopard u Ukrajinu. Evo što je presudilo

Piše Anita Belak-Krile/sd
24. siječnja 2023. - 18:09

Američki Bloomberg javlja kako će njemački kancelar Olaf Scholz u srijedu odobriti Poljskoj slanje tenkova Leopard 2 u Ukrajinu. List se poziva na dobro obaviještene izvore. Moderne zapadne tenkove, Ukrajina smatra ključnim za uspjeh u borbi protiv agresorskih ruskih snaga, a odluka Berlina stiže nakon velikog pritiska zapadnih zemalja koji traje tjednima. Najagilniji u tome su bili Poljaci koji su najjači zagovornici slanja Leoparda Ukrajincima. Oni su danas službeno zatražili dopuštenje od Njemačke, a već prije su najavili kako će njemačke tenkove koje imaju, poslati Ukrajini sve ako i Berlin na to ne pristane, donosi Slobodna Dalmacija.

Očito je vjetar u leđa takvoj odluci Njemačke došao iz Washingtona, koji je, prema pisanju The Wall Street Journala, sve bliže donošenju odluke o slanju moćnih američkih tenkova Abrams Ukrajini. Očekuje se da bi ta odluka mogla biti objavljena već ovog tjedna. Poznato je da su Njemci tražili od Amerikanaca da pošalju svoje najmodernije tenkove kao uvjet da daju dopuštenje za Leoparde što je Pentagon do sada odbijao. 

Bijela kuća nije htjela komentirati navode Wall Street Journala koji piše kako bi odluka o slanju Abramsa bila dio šireg diplomatskog dogovora, pri kojem bi Berlin najavio slanje manjeg broja svojih tenkova tipa Leopard 2 Ukrajini te bi ujedno odobrio Poljskoj i drugim zemljama da i oni pošalju Leoparde. Promjena u američkoj poziciji, navodi Wall Street Journal, uslijedila je nakon telefonskog razgovora američkog predsjednika Bidena i njemačkog kancelara Olafa Scholza. Takav dogovor bi premostio nesuglasice oko slanja tenkova Ukrajini koje su prijetile širem razdoru među zapadnim zemljama. 

image
Wojtek Radwanski/Afp

Uz Poljsku tenkove Leopard imaju i Češka, Danska, Finska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Norveška, Portugal, Slovačka, Španjolska, Švedska i Turska

Poljska je najavila da će od Europske unije tražiti kompenzaciju za svaki Leopard koji pošalje Ukrajini - rekao je danas poljski premijer Mateusz Morawiecki. U razgovoru za poljsku televiziju TVN, Morawiecki je rekao da će taj zahtjev "biti još jedan test dobre volje Europske unije" dodavši kako se nada da će zahtjev biti ispunjen.

19. travanj 2024 19:49