StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSva brutalnost rata

Preminula trudnica čija je slika obišla i ganula cijeli svijet, umrlo je i njeno dijete. Rusi su bombardirali rodlište u kojem je čekala porod

Piše PSD
14. ožujka 2022. - 09:14

Trudnica i njezina beba preminule su nakon što je Rusija bombardirala rodilište u kojem je žena trebala roditi, prenosi Associated Press. Fotografije žene koja je na nosilima žurno prebačena u vozilo hitne pomoći obišle su svijet, a novinari AP-a snimili su je kako gladi svoj krvavi trudnički trbuh dok spasioci jure kroz ruševine opkoljenog grada Mariupolja. Njezino blijedo lice odražavalo je šok zbog onoga što se upravo dogodilo, donosi Slobodna Dalmacija.

Trudna Ukrajinka prevezena je u drugu bolnicu, još bližu bojištu, gdje su liječnici pokušali učiniti sve kako bi je održali na životu. Kada je shvatila da gubi bebu, liječnicima je povikala: "Ubijte me sada!" Kirurg Timur Marin zatekao je zgnječenu zdjelicu kod žene i odvojeni kuk. Liječnici su uspjeli bebu izvaditi carskim rezom, ali nažalost nije pokazivala znakove života, rekao je kirurg za AP. Zatim su se usredotočili na nesretnu majku. "Više od 30 minuta reanimacije majke nije nam dalo rezultate. Oboje su umrli", rekao je Marin.

Nisu saznali njeno ime

U kaosu koji je nastupio u tom gradu zbog zračnog napada Rusije, liječnici nisu stigli saznati ime žene prije nego što su njezini suprug i otac došli odnijeti njezino tijelo iz bolnice. Barem je netko došao po nju, rekli su iz bolnice - tako da nije završila u masovnim grobnicama koje se kopaju za sve veći broj mrtvih u Mariupolju.

Ruski dužnosnici su pak tvrdili da su rodilište zauzeli ukrajinski ekstremisti kako ga koristili kao bazu, te da u njemu nije bilo pacijenata ili liječničkog osoblja. Ruski veleposlanik pri UN-u i rusko veleposlanstvo u Londonu ove su fotografije nazvali 'lažnim vijestima'.

Novinari Associated Pressa, koji su izvještavali iz blokiranog Mariupolja od početka rata, dokumentirali su napad i iz prve ruke svjedočili žrtvama i počinjenoj šteti. Uspjeli su ući u trag žrtvama u bolnici u koju su prebačene, na periferiji Mariupolja. U gradu koji je više od tjedan dana bez zaliha hrane, vode, struje ili grijanja, struja iz generatora za hitne slučajeve rezervirana je za operacijske dvorane.

Grozna reakcija iz Rusije

Blogerica Mariana Vishegirskaya rodila je djevojčicu dan nakon zračnog napada i zagrlila svoje novorođenče Veroniku dok je pričala o bombaškom napadu. Nakon što se na fotografijama i videosnimkama vidjelo kako se spušta niz stepenice posute krhotinama i drži deku oko svog trudnog tijela, ruski su dužnosnici izjavili da je ona 'glumica u insceniranom napadu'.

"To se dogodilo 9. ožujka u bolnici broj 3 u Mariupolju. Ležali smo na odjelima kada su se stakla, okviri, prozori i zidovi razletjeli", rekla je za AP. "Ne znamo kako se to dogodilo. Bili smo na našim odjelima i neki su imali vremena da se pokriju, neki nisu."

U međuvremenu, lučki grad na Azovskom moru s 430 tisuća stanovnika, ključan za stvaranje kopnenog mosta od Rusije do anektiranog Krima, polako propada. U improviziranom novom rodilištu svaki novi porod donosi novu napetost.

"Sve su rodilje toliko toga proživjele", rekla je medicinska sestra Olga Vereshagina. Jedna od majki izgubila je nekoliko nožnih prstiju tijekom bombardiranja. Liječnici su joj napravili carski rez, pažljivo izvukavši kćer i snažno trljajući novorođenče kako bi potaknuli znakove života. Nakon nekoliko sekundi u kojima su svi bili bez daha, beba je zaplakala, a klici radosti barem nakratko odjeknuli su prostorijom.

30. rujan 2023 00:49