StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettajna poziva u 2:05

Policija se oglasila o pozivima zbog drame u stanu Severinine majke: ‘Ne, nismo zaprimili taj poziv, evo i zašto...‘

Piše dv
2. rujna 2022. - 19:35

Splitska policija odgovorila je na upit Slobodne Dalmacije o pozivima koje su im navodno uputili stanari zgrade u kojoj živi Severinina majka, a koje je prije nekoliko dana bila poprište incidenta u obitelji Vučković, donosi Slobodna Dalmacija.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti: 

- U odnosu na Vaš upit obavještavamo Vas kako Operativno-komunikaciji centar policije Policijske uprave splitsko-dalmatinske 30. kolovoza 2022. godine u 2:05 sati nije zaprimio dojavu/informaciju o događaju. Prije izvješćivanja javnosti detaljno smo provjerili naše evidencije. Nadalje Vas izvješćujemo da smo, zbog navoda Vaše slušateljice koja je uputila snimku zaslona, ponovili cjelokupnu proceduru provjere, a u provjeru uključili i druge ustrojstvene jedinice Ministarstva unutarnjih poslova te utvrdili kako je navedena dojava u 2:05 sati zabilježena u Županijskom centru 112 Split, jedinstvenom broju za sve žurne službe, ustrojstvenoj jedinici Ravnateljstva civilne zaštite – ne Policijske uprave splitsko-dalmatinske - te mi o istoj nismo imali saznanja.

Ravnateljstvo civilne zaštite je provjerom poziva upućenih Županijskom centra 112 Split utvrdilo kako je kod njihovog službenika došlo do pogreške u postupanju te su pokrenuli postupak utvrđivanja povrede službene dužnosti. Naime, ŽC 112 Split je u kratkom roku od nekoliko minuta zaprimio dvije dojave o obiteljskom nasilju i to u 1:46 sati i 1:48 sati, iz kojeg razloga poziv u 2:05 sati – poziv Vaše čitateljice – ne prepoznaje kao novi slučaj već pogrešno zaključuje da se radi o ranijem slučaju za koji već ima dvije dojave. Iz navedenog razloga dojavitelja/pozivateljicu obavještava kako već imaju dojavu.

Dakle, još jednom ističemo kako je Policijska uprava splitsko-dalmatinska javnost izvijestila točno i istinito na temelju podataka kojima je raspolagala, dok je ŽC 112 Split o navedenom događaju zaprimio jednu dojavu i to u 2:05 sati.U odnosu na činjenicu zašto je mobilni telefon evidentirao poziv na 192 iako ga nije uspostavio, obavještavamo kako se radi o postavci uređaja koja je u nadležnosti samog proizvođača mobilnog uređaja. Odnosno, radi se o definiranju broja hitnih službi zbog čega je mobitel broj 192 definirao kao broj žurne službe i automatizmom preusmjerio poziv na broj 112 kao jedinstveni europski broj žurnih službi - odgovorili su nam. 

19. travanj 2024 08:42