StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSMRT NA SVAKOM KORAKU

Pokojnici, a ne pukovnici: zaprepastit ćete se koliko je ruskih visokih časnika likvidirano od početka rata – jednom su se doma vratile samo glava i ruke

Piše S.Pg.
7. svibnja 2022. - 20:02

Vladimir Putin pretrpio je gubitak svog 38. pukovnika u ratu u Ukrajini. Potpukovnik Fjodor Jevgenijevič Solovjov (44) poginuo je u Donbasu, prema ruskim medijskim izvorima – piše Daily Mail.

Bio je zapovjednik haubičke samohodne topničke pukovnije 127. motorizirane divizije. Pokopan je s punim vojnim počastima i trostrukim plotunom topova u svom selu. U ruskom izvješću stoji: "Umro je kao heroj na teritoriju Donjecke Narodne Republike."

Nisu navedeni detalji kako je ubijen, ali je posthumno odlikovan ruskim Ordenom za hrabrost. Devet generala i 38 pukovnika ubijeno je od 24. veljače u Putinovom ratu, prema poznatim statistikama, iako Rusija nije bila precizna oko ukupnog broja žrtava.

Prema zapadnim izvješćima, SAD su dale obavještajne podatke Ukrajini kako bi pomogle u gađanju visokih zapovjednika, uništavajući moral u ruskim redovima.

image

Defile ruskog tenka T-34-85 u Volgogradu na lanjski Dan pobjede

Kirill Braga

'Nepogrešivi' tenkovski biatlonac

Solovjovljeva smrt objavljena je četiri dana nakon što je objavljeno da je ubijen 37. poznati ruski pukovnik u Ukrajini – potpukovnik Eduard Dmitrijev (44). Ovaj zapovjednik tenka, pokopan je u svojoj rodnoj regiji Kirov.

Poginuo je i mladi ruski svjetski prvak u međunarodnom natjecanju u borbi tenkovima, čim ga je Vladimir Putin poslao u pravu bitku u Ukrajini. Bato Basanov (25), iz Burjatije, bio je u rekorderskoj tenkovskoj biatlonskoj reprezentaciji koja je prošle godine nastupila na ratnim igrama ispred ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera vojske Valerija Gerasimova. Ali, njegove bitke završile su smrću kada je njegov tenk pogođen u Ukrajini. On je posljednji od desetaka muškaraca iz njihove siromašne regije oko 5000 kilometara istočno od Moskve koji su ubijeni u Putinovom ratu.

Dok su dvije ožalošćene majke u Burjatiji pričale o tome kako su dočekale tijela svojih sinova, jedna je navodno rekla drugoj: "Imate sreće jer je tijelo vašeg sina stiglo netaknuto. Moj se vratio kao glava i dvije ruke."

Basanov je hvaljen prošle godine jer je "proslavio Rusiju postavši svjetski prvak u tenkovskom biatlonu kao dio svoje momčadi". Pucao je ne promašivši niti jednu metu pri brzinama do 75 kilometara na sat na poligonu Alabino u moskovskoj regiji.

image

Ukrajinski vojnik pregledava ruski tenk izbačen iz stroja u okolici Kijeva

Sergei Supinsky

Ipak, kako stoji u izvješću Volja Medie: "Smrt Bata Basanova sumorna je potvrda da su tenkovski biatlon i pravi rat potpuno različite stvari." Ruski zapovjednici Šojgu i Gerasimov smatrali su redovita tenkovska biatlonska natjecanja ključnim, prestižnim vojnim događajem, no ogroman broj poginulih ruskih tenkista pokazuje da nisu bili spremni za pravi rat.

Pogrešna modernizacija tenkova

Basanov — čiji je ruski tim T-72B3 pobijedio vojnike iz 19 zemalja u ratnim igrama, uključujući Kinu — prikazan je kako se predstavlja Gerasimovu, sada zaduženom za ostvarivanje Putinovih ratnih ambicija. Ipak, anonimni ruski vojni stručnjak okrivio je Putinovu vladu za pogreške u  modernizaciji tenkova, koja ih je ostavila ih lošijima u optici i tehnologiji ciljanja od starijih ukrajinskih tenkova koji su nadograđeni zapadnom opremom. "Borbena obuka u tenkovskim jedinicama je neprimjerena. Ti nedostaci su doveli do lošeg učinka Rusije u ratu", rekao je.

Basanov je bio topnik prve satnije tenkovskog bataljuna 37. zasebne gardijske motorizirane brigade ruskih protuzračnih snaga. Trebalo je sedam tjedana da se njegovo tijelo izvuče i vrati njegovoj obitelji na sprovod.

image

Može se slikat – uništeni ruski tenk u okolici Kijeva

Sergei Supinsky

Njegovi prijatelji i obitelj u zajedničkoj izjavi poručili su: "Bato je bio otvoren, susretljiv, vrlo društven čovjek, vjeran suborac i prijatelj, koji je uvijek bio spreman priskočiti u pomoć. Veseo, nasmijan i iskren, Bato je oduvijek bio ponos naše obitelji, drag, pošten, voljen sin."

No, ukrajinski vojnici očito nisu bila istog mišljenja i nije im uopće bilo do smijeha...

18. travanj 2024 19:36