StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOKUPIRANA UKRAJINA

Pojavila se jeziva snimka muškaraca kako puškama tjeraju ljude na referendum za pripojenje Rusiji: ‘Ovo je moja obitelj, pogledajte što nam rade‘

Piše T.Š./JL
25. rujna 2022. - 21:05

Nakon što su se društvenim medijima počele širiti snimke koje navodno prikazuju naoružane muškarce kako tjeraju stanovnike na glasanje na ‘referendumima‘ koji se odvijaju u samoproglašenim ‘narodnim republikama‘ Donjeck i Lugansk te okupiranim ukrajinskim teritorijima u regijama Herson i Zaporižje, britanski Daily Mail u nedjelju donosi izjave navodnog autora jedne od snimki, prenosi Jutarnji.hr.

Radi se, kako prenosi Daily Mail, o Maksimu Eristaviju, novinaru i suosnivaču Hromadske Internationala, televizijskog i radio kanala u Ukrajini. "Moja je obitelj upravo bila prisiljena glasati pod prijetnjom oružjem u ruskom igrokazu ‘referenduma‘ u južnoj Ukrajini", rekao je Eristavi, kako prenosi britanski medij.

Ukrajinski novinar objavio je video snimku na kojoj se navodno vidi kako naoružani vojnici ulaze u zgradu u kojoj živi njegova obitelj i tjeraju ih da glasaju za pripojenje Rusiji.

Zapadne zemlje optužile su Rusiju za organiziranje nelegitimnih, međunarodnom pravu protivnih referenduma u Ukrajini, sa ciljem aneksije okupiranih dijelova i odcijepljenih dijelova te zemlje.

Kijev je to nazvao otvorenim pokušajem Rusije da zadrži okupirani teritorij kojem sada prijeti protuofenziva ukrajinske vojske te su naglasili da su za njih referendumi i njihovi rezultati nisu važeći i da nastavljaju sa svojom borbom.

Prikupljanje glasova po kućama: ‘Tu su zbog sigurnosti‘

Eristavi je dodao da su članovi njegove obitelji također bili prisiljeni sudjelovati u istim aktivnostima na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014. godine, u pokušaju da se svijet zavara da je glasanje slobodno i pošteno.

Ukrajinski glavni stožer objavio je da "zaposlenici ‘izbornih odbora‘ u prisustvu naoružanih vojnika Ruske Federacije" prikupljaju potpise lokalnih stanovnika u njihovim domovima.

Ruski državni mediji izvijestili su, pak, da su naoružani stražari koji provode referendum od vrata do vrata tamo radi ‘sigurnosti‘, a da se iz istog razloga odvija takav način glasanja, prenosi Jutarnji.hr. Ruski mediji prenosili su snimke građana na biralištima u subotu, drugog dana ‘referenduma‘, s prozirnim glasačkim kutijama u kojima se vidi odabir na listićima.

Glasanje bi trebalo trajati do utorka, no o rezultatu nitko ne dvoji - pridruživanju Rusiji četiri regije za koje Kremlj kaže da se može odviti brzo nakon dovršetka referenduma.

Američki predsjednik Joe Biden kasno u petak rekao je kako su glasanja "lažni povod za aneksiju dijelova Ukrajine silom, što je kršenje međunarodnog prava". "Radit ćemo s našim saveznicima i partnerima da uvedemo dodatne brze i teške ekonomske gubitke za Rusiju", dodao je Biden.

Vladimir Putin je u srijedu objavio djelomičnu mobilizaciju ruskih državljana, a pozive su dobili i stanovnici okupiranog Hersona i Zaporižja, tvrdi ukrajinska vojska.

16. travanj 2024 15:42