StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNema mrdanja

Pogrebna ili svadbena kolona? Ovako to izgleda kad se ženi sin Čečena Ramzana Kadirova

Piše Vijesti sd/ S.N./JL
7. ožujka 2023. - 13:09

Oženio se Ahmat Kadirov, 17-godišnji sin čečenskog vođe Ramzana Kadirova. Njegova supruga je, navodno, Tamilla Makhmatova, no o mladenki se ne zna baš puno.

Povodom vjenčanja je bilo organizirano raskošno slavlje u glavnom gradu Čečenije, Groznom, a kako bi svadbena povorka neometano prošla gradom, ulice su bile ispražnjene od stanovnika. Također, nikome nije bilo dopušteno snimati kolonu crnih automobila koji su prije podsjećali na pogrebnu nego na svadbenu povorku.

Pa ipak, video koji prikazuje kolonu luksuznih automobila, pojavio se na društvenim mrežama. Za snimanje je bila potrebna prilična hrabrost jer su prije vjenčanja policajci obilazili kuće i upozoravali stanovništvo na zabranu, piše Jutarnji list.

Ahmatu Kadirovu, jednom od 14 Kadirovljeve djece, na vjenčanju je osobno čestitao i ruski predsjednik Vladimir Putin. Ahmat je umjesto oca prošli tjedan bio u Kremlju. 

‘Bio je to neslužbeni sastanak na kojem je unuk prvog predsjednika Čečenije razgovarao s Putinom o politici prema mladima u toj regiji‘, stajalo je u objavi. 

Kako je objavljeno u rujnu 2022., Sergej Kravtsov, ruski ministar obrazovanja, podržao je inicijativu da se tada 16-godišnjeg Ahmata Kadirova imenuje čelnikom vijeća za djecu i mlade ‘Pokret prvih‘. Ministar Kravtsov tada je obećao i da će podržati Kadirova mlađeg u svakom mogućem pogledu. 

Inače, na sjevernom Kavkazu još uvijek postoji običaj stupanja u brak u vrlo mladoj dobi. Iako se prema ruskim propisima maloljetne osobe ne mogu vjenčati, lokalne vlasti mogu odobriti vjenčanje već sa 16 godina. No u Čečeniji još uvijek ima slučajeva stupanja u brak s tek 14 godina.

image
Sergei Savostyanov/Afp
02. listopad 2023 06:19