StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRavno u sridu

Pogledajte što se dogodilo paklenom ruskom Suncopeku netom što je ispalio termobarično streljivo na Ukrajince

Piše Anita Belak-Krile/sd
8. ožujka 2023. - 23:39

Ukrajinske snage objavile su u srijedu kako su vojnici specijalne grupe "Alfa" Službe sigurnosti uništili ruski moćni termobarični raketni bacač TOS-1A. Prema snimci, ruski je „Suncopek“ pogođen dronom kamikazom i to neposredno nakon što je ispalio svoje pakleno punjenje prema ukrajinskim položajima. Termobarično streljivo iznimno je razorno, radi se o zabranjenim vakuumskim bombama koje usisavaju sav kisik iz okoliša i stvaraju razornu eksploziju, donosi Slobodna Dalmacija.

Ruska vojska u svojem sastavu ima više od 45 termobaričkih raketnih bacača. Odnosno imala je. Ukrajinci su od početka rata uništili najmanje tri 45-tonska lansera i zarobili četiri druga. Otprije je poznata fotografija na kojoj jedan ukrajinski traktor na početku rata vuče kroz polje TOS-1 koji je zaplijenjen tijekom neuspješne opsade Kijeva. Sergej Bratčuk, ukrajinski glasnogovornik regije Odesa, još je u travnju prošle godine potvrdio da je zaplijenjeni ruski oklopni raketni bacač TOS-1A ispalio nekoliko termobaričnih punjenja na svoje donedavne domaćine: ruske trupe u blizini Izjuma, na istoku Ukrajine.

Zadnji slučaj razaranja Suncopeka dogodio se prošli mjesec na bojišnici oko Vuhledara gdje ga je pogodila 72. mehanizirana brigada ukrajinske vojske. Kako se moglo vidjeti na snimkama koje su napravili ukrajinski dronovi - raketni bacač je eksplodirao izazivajući golemi vatromet. Ova modernizirana verzija prijašnjeg bacača TOS-1, s dužim lansirnim cijevima i povećanim dometom, ušla je 2003. godine u sastav ruske vojske, a samo ime "Suncopek" dovoljno govori o razornoj toplinskoj snazi.

Snimka Suncopeka uništenog u velječi u okolici Vuhledara: 

TOS-1A je moćno oružje, ali i vrlo ranjivo jer se lanser mora približiti dometu neprijateljskih tenkovskih topova prije nego što može otvoriti vatru. U sovjetskoj doktrini, TOS-1 se raspoređuje s tenkovima kao pratnjom, no pratećih tenkova nije bilo na vidiku kad su Ukrajinci digli u zrak ovaj Suncopek kod Vuhledara.

Sustav TOS-1, razvio je još Sovjetski Savez za potrebe rata u Afganistanu. Nadograđeni kasniji modeli ima 24 lansirne cijevi između kojih je montiran kran te spremnik od 400 litara benzina za nadopunjavanje lansirnog vozila. Termobarične bojeve glave mogu proizvesti razornu eksploziju s radijusom i razmjerima destrukcije po zgrade i ljude znatno većim od konvencionalnog oružja. One najprije raspršuju zapaljivi aerosol u zrak, a zatim ga zapale i detoniraju, stvarajući ogromnu vatrenu kuglu koja sprži sav kisik iz atmosfere. Stvaraju tlačni val koji je dvostruko jači od onog od konvencionalne topničke granate.

Eksploziv gorivo-zrak može imati učinak taktičkog nuklearnog oružja bez zaostalog zračenja, a posebno je razorno za uništavanje bunkera jer mješavina goriva i zraka lako ulazi u bilo koju šupljinu. Ni prirodne značajke terena ni terenske utvrde koje nisu hermetički zatvorene ne štite od učinaka eksploziva. Ako se ispali unutar zgrade ili bunkera, oblak se zadržava i to pojačava uništavanje. Udarni val, koji doslovno usisava zrak iz pluća sposoban je izazvati potpunu dezintegraciju ljudskog tijela.

image
screenshot Twitter
image

Suncopek 

Vasily Maximov/Afp
22. travanj 2024 17:42