StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNovo oružje

Pogledajte kakvo su misteriozno plovilo sklepali Ukrajinci, njime špijuniraju i napadaju ruske brodove: ‘Ova naprava je dizajnirana da udari u rusko plovilo i detonira‘

Piše Anita Belak Krile/sd
22. rujna 2022. - 12:42

Rat je majka izuma, a napadnuta Ukrajina, suočena s puno većom i impozantnijom konvencionalnom vojnom silom, pokazala se vrlo dovitljiva u improvizacijama. Ruske vlasti na okupiranom Krimskom poluotoku jučer su tako objavile da su uništile površinsko plovilo bez posade u blizini grada Sevastopolja, u kojem se nalazi sjedište Crnomorske flote ruske ratne mornarice. Fotografije neobičnog morskog drona pojavile su se na Twitteru, a plovilo ima brojne značajke koje upućuju na to da je riječ o ukrajinskom samoubilačkom dronu bez posade, napunjenom eksplozivom, koje je more izbacilo na obalu, donosi Slobodna Dalmacija.

Specijalizirani vojni portal The War Zone navodi kako dodatnu vjerodostojnost objavljenoj fotografiji nasukanog drona daje i veliki desantni brod ruske mornarice, Projekt 775 klase Ropucha, za koji se zna da je stacioniran u Sevastopolju. 

I pomorski stručnjak HI Suton konstatira kako je jasna stvar da diverzantsko plovilo pripada Ukrajincima.  

Prema fotografijama misterioznog plovila, radi se o relativno malom i niskom čamcu s plitkim gazom i s nečime na njemu što izgleda kao mali vodeni mlazni sustav. Čini se da ima senzorski sustav s više kamera koji je postavljen na središnjem dijela trupa.

Neki su primijetili kako po širokim crtama izgleda slično Starlink satelitskoj internetskoj anteni SpaceX-a. Na vrhu pramca se vidi moguća manja kamera, kao i dvije male kupole točno na pramcu, što su vjerojatno dijelovi navigacijskog sustava ovog bespilotnog plovila ili dodatni senzori. The War Zone zaključuje da bi čamac mogao konfigurirati za misije nadzora i izviđanja. Odnosno da bi moglo pružiti vrijedne informacije o ciljnom području prije misije, ponuditi dodatnu sliku situacije. Poznato je da ukrajinske specijalne postrojbe provode morske napade između ostaloga i na jugu Ukrajine.

Obalni obrambeni brodovi bez posade bili su i dio vojnog paketa pomoći Ukrajini, koji je američki Pentagon objavio još u travnju. The War Zone ocjenjuje kako je na misterioznom plovilu vidljiv niz značajki koje bi mogle ukazati na to da je to prije oružje nego špijunski čamac.

Neki su promatrači sugerirali da bi dvije kupole na pramcu mogle biti kontaktni detonatori koji pokreću eksplozivnu napravu nakon što pogode veliki objekt, kao što je neprijateljski brod. Senzor na pramcu mogao bi biti i laserski sustav za određivanje udaljenosti koji pomaže u mjerenju udaljenosti do cilja.

"Ova naprava je dizajnirana da udari u drugo plovilo i detonira, poput moderne interpretacije eksplozivnog čamca - piše HI Suton za Naval news.

Ukrajinske snage već su prije pokazale sposobnost pretvaranja komercijalno dostupnih bespilotnih letjelica u improvizirane krstareće rakete pa ne bi bilo iznenađenje da su isto učinili i s čamcima. „Morski površinski dronovi punjeni eksplozivom dali bi ukrajinskim oružanim snagama vrijedan dodatni alat za napad na ruske ratne brodove i druga manja plovila, posebno kada je riječ o ciljevima koji bi mogli biti izvan dometa i okvira djelovanja protubrodskih projektila, koji se lansiraju s kopna, poput ukrajinskog Neptuna ili američkog Harpoona. Dizajn niskog profila s plitkim gazom i vodenim mlazom koji dronu daje relativno veliku maksimalnu brzinu, mogao bi biti prikladan za napade na mete unutar jako branjenih lučkih područja, poput Sevastopolja, navodi The War Zone.

Iako nisu jasne točne okolnosti kako se taj dron našao na plaži, ruski guverner Sevastopolja poručio je putem društvenih medija da je uništen.

image
screenshot twitter

Proteklih tjedana bilo je više napada dronovima na objekte Crnomorske flote u Sevastopolju.

Krim je kao bio izložen većem broju napada u posljednja dva mjeseca, uključujući i ono što ukrajinske vlasti kažu da su raketni udari koji su uništili zračnu bazu Saki sjeverno od Sevastopolja u kolovozu. Baš ovog tjedna, pokazalo se da je ruska mornarica izgleda premjestila svoje podmornice klase Kilo iz Sevastopolja vjerojatno zbog zabrinutosti oko toga koliko se ukrajinske snage približavaju poluotoku u ofenzivi.

02. listopad 2023 07:16