StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGaf za gafom

Pogledajte kako jeamerički predsjednik Biden nazvao Macrona! A onda je uslijedio i novi gaf: ‘Marcus, markiz...‘

Piše dv
2. prosinca 2022. - 11:20

Joe Biden pogrešno je izgovorio ime Emmanuela Macrona, francuskog predsjednika, prilikom prijema dobrodošlice u Bijelu kuću, piše britanski Telegraph.

U govoru je američki predsjednik i Markiza de Lafayettea, francuskog aristokrata iz doba Rata za neovisnost, nazvao "Marcusom de Lafayetteom".

image

Joe Biden i  Emmanuel Macron

Brendan Smialowski/Afp

Govoreći ispred Bijele kuće, Biden je "amerikanizirao" Macronovo ime dok se ovaj samo smješkao. Francuski predsjednik u Washington je stigao u srijedu na razgovore koji bi trebali liberalizirati američki Zakon o inflaciji, vatrogasnu mjeru Bidenove administracije koja bi mogla potaknuti trgovinski rat između Europe i SAD-a. donosi Jutarnji list. 

Podsjećamo da su Bidena i prošli mjesec ismijavali jer je britanskog premijera Rishija Sunaka nazvao "Rashi Sanok".

Biden je Macronu poželio dobrodošlicu ističući da je Francuska najstariji američki saveznik i "nepokolebljivi partner u borbi za slobodu".

"Francuska i Sjedinjene Države suočavaju se s grabežljivom osvajačkom ambicijom Vladimira Putina i brutalnim ratom Rusije protiv Ukrajine, koji je još jednom razbio mir na europskom kontinentu", poručio je Biden.

Biden je u srijedu prvo neformalno ugostio francuskog predsjednika. Na Twitteru je objavljena i zajednička fotografija s Jill Biden i Brigitte Macron.

image

Jill Biden i Brigitte Macron

Oliver Contreras/Afp

U četvrtak su zajednički sudjelovali na ceremoniji u Bijeloj kući na kojoj je bila i vojna počasna straža.

02. listopad 2023 21:40