StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOGROMNE NEPOGODE

Plenković o poplavama: ‘Situacija je možda i gora u drugim europskim zemljama, odite na Google...‘

Piše DV/N1
18. svibnja 2023. - 10:34

U Hrvatskoj se ponavlja scenarij iz 2014., dijelovi zemlje su pod vodom. Iza brojnih pripadnika spasilačkih službi je besana noć. Situacija je bila kritična na karlovačkom području, ali se vodostaji rijeka smiruju. Iz Ravnateljstva civilne zaštite poručuju da je situacija na terenu u Karlovačkoj županiji ozbiljna, ali pod kontrolom.

U zgradi Karlovačke županije održan je radni sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama o daljnjim aktivnostima svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti i civilne zaštite s ciljem pomoći stanovništvu i sprečavanja šteta zbog porasta vodostaja.

“Ogromne vode u više županija, traju obrane od poplava, visokih vodostaja rijeka. Nažalost slična, možda i gora situacija je u drugim europskim zemljama”, rekao je na početku, prenosi N1.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u obrani od poplava i koji su pomogli građanima. Istaknuo je da se radi o rekordnim vodostajima.

Na pitanje je li se na pojedinim mjestima moglo bolje odreagirati, rekao je: “U Kostajnici koliko znam, Una je bila preko pet metara. Situacija je složena, ali napravljeni su napori. Sustav obrane možda može biti bolji.”

Bolje je nego što je bilo ranije, istaknuo je. “Pogledajte širu sliku, odite na Google, pogledajte što se zbiva u Italiji. Ovo su ogromne prirodne nepogode, bila je izvrsna koordinacija.”

Dodao je da ima oko 500 domaćinstava koje pokriva Crveni križ: “Ako netko nije dobio pomoć, ne znači da se to neće dogoditi. Ministar Medved će otići u Sisak jer tamo ima problema s branama.”

U kontekstu prostornog planiranja i odabira lokacija za objekte moramo voditi računa o rizicima na pojedinim područjima. Hrvatske vode imaju kartu rizika gdje je izgledno da se dogodi poplava pa nam treba element samoprevencije. Treba raditi dalje na retencijama. Čuli smo koliko su bitne prirodne retencije koje imamo u Lonjskom polju, slično će se napraviti s Kupom. Treba voditi računa o osiguranju objekata. Gradonačelnik je rekao da ima lokacija gdje su ljudi izradili, rizična su područja, osiguravajuće kuće ne žele dati osiguranje. Ovo su enormni vodostaji.”

“Ono što je nekad bio standard obrane jednom u sto godina, mijenja se. Zašto imamo sastanke o globalnih klimatskim promjenama? Promjene se događaju brzo”, dodao je, prenosi N1.

18. travanj 2024 13:15