StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZvučna izjava

Papa se želi sastati s Putinom: Rat u Ukrajini nije vođen samo interesima ‘ruskog carstva‘

Piše Hina
10. ožujka 2023. - 08:47
(FILES) In this file photo taken on March 31, 2013 Pope Francis celebrates the Easter mass on March 31, 2013 at the Vatican. - Pope Francis marks 10 years as head of the Catholic Church on Monday, hugely popular but facing internal dissent after a decade of reform, even if he has not questioned basic doctrine. (Photo by Alberto PIZZOLI/AFP)Alberto Pizzoli/Afp

Rat u Ukrajini vođen je interesima nekoliko "carstava", a ne samo Rusije, rekao je papa Franjo u intervjuu objavljenom u petak.

Franjo je rekao da je sukob potaknut "imperijalnim interesima, ne samo Ruskog carstva", već i carstava iz drugih dijelova svijeta.

Papa je dao intervju za talijansku švicarsku televiziju RSI koji bi trebao biti emitiran u nedjelju. Izvatke su u petak objavili talijanski dnevnici La Repubblica, La Stampa i Corriere della Sera.

Izrazio je spremnost razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi pozvao na mir.

Franjo, koji ima 86 godina i obilježava 10. obljetnicu od izbora 13. ožujka, također je rekao da će podnijeti ostavku ako se previše umori i izgubi sposobnost upravljanja Rimokatoličkom crkvom.

Prošli je mjesec rekao da bi se papinske ostavke trebale dogoditi samo u iznimnim okolnostima.

Njegov prethodnik Benedikt XVI., koji je preminuo 31. prosinca prošle godine u dobi od 95 godina, postao je prvi papa koji je podnio ostavku u oko 600 godina kada je odstupio 2013.

Upitan što bi ga navelo da donese istu odluku da odustane, Franjo je rekao: "Umor zbog kojeg stvari ne vidite jasno. Nedostatak jasnoće, nedostatak znanja kako procijeniti situacije".

02. listopad 2023 07:16