StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNe boje se Putina

Ova država naoružana do zuba, postaje najjača europska vojna sila. Upravo su Ukrajincima isporučili tenkove Leopard

Piše anita belak krile/sd
9. ožujka 2023. - 14:37

Poljaci su izgradili vojsku koja je trenutno na putu da postane najveća kopnena snaga EU-a. Do toga ih je dovela njihova stalna paranoja vezana uz ruske planove. Dugogodišnji traumatični život pod ruskom čizmom poticao ih je da krenu drugim putem od prevladavajućeg uvjerenja ostatka Europe koje je smatralo da je konvencionalno ratovanje stvar prošlosti, piše Slobodna Dalmacija.

Danas su objavili kako je na njihovim poligonima završena obuka ukrajinskih vojnika na tenkovima Leopard 2, a Ukrajina je od Poljaka dobila preostalih 10 od 14 obećanih tenkova. Potvrdio je to u četvrtak poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak. "Mi podržavamo Ukrajinu u okviru međunarodne koalicije. Osim 14 poljskih tenkova Leopard, ovaj bataljun uključuje i četiri tenka iz Kanade, osam tenkova iz Norveške i šest iz Španjolske", istaknuo je ministar.

Dodao je i da pregovara sa svojom španjolskom kolegicom Margaritom Robles o mogućem opskrbljivanju više tenkova za Ukrajinu - "možda još četiri". "Dakle, svakako imamo posla s bataljunom teških tenkova, koji su u slučaju poljske strane već prebačeni, a u slučaju naših saveznika bit će prebačeni u Ukrajinu u vrlo kratkom roku", naglasio je.

image
Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Velika investicija 

Što se tiče poljske vojske, oni iako su već naoružani do zubi, neprestano kupuju novo oružje i jačaju svoje vojne sposobnosti.  Nedavno je poljska vlada najavila velike nove investicije u domaću industriju oružja, poručujući da gradi "novi, ogroman proizvodni potencijal". Dokapitalizirati će proizvođača vojne opreme Huta Stalowa Wola s oko 125 milijuna eura. To je tek prva tranša ulaganja, a slijedi i nova, koja će se mjeriti u stotinama milijuna eura. Tvornica Huta Stalowa Wola nalazi se u jugoistočnoj Poljskoj i u većinskom je državnom vlasništvu. Industrijski kompleks uključuje i željezaru, a osnovan je prije Drugog svjetskog rata. Asortiman proizvođača vojne opreme danas uključuje samohodnu top-haubicu kalibra 155 milimetara AHS Kryl, samohodnu gusjeničnu top-haubicu AHS Krab i višecjevni raketni bacač WR-40 Langusta.

Poljska je članica NATO-a od 1999. godine, a odavno zagovaraju stav da se s Rusijom ne može boriti kroz ekonomsko partnerstvo, nego kroz vojnu snagu iza koje stoje Sjedinjene Države.

image

Poljska haubica AHS Krab 

Wojtek Radwanski/Afp

Na rast ruskih apetita Varšava je zapadne države počela upozoravati još 2008. kada je Moskva izvela invaziju na Gruziju. Tadašnji predsjednik Lech Kaczyński otputovao je u Tbilisi u pratnji čelnika Ukrajine, Litve i Latvije te odaslao jasnu poruku zapadnim državama: "Danas Gruzija, sutra Ukrajina, prekosutra baltičke države, a nakon toga, možda, doći će red i na moju državu, Poljsku". Većina zapadnih država tada je smatrala da Kaczyński pretjeruje te da se njegov strah temelji na prevladanom razmišljanju zaostalom iz hladnog rata.

Prešišali Njemačku 

Već sad Poljska ima više tenkova i haubica od Njemačke i ide k tome da ima puno veću vojsku, s ciljem od 300.000 vojnika do 2035., u usporedbi sa trenutnih Njemačkih 170.000 vojnika. Poljska vojska danas broji oko 150.000 pripadnika, od kojih 30.000 pripada novim snagama teritorijalne obrane formiranim 2017. To su ‘vikend vojnici‘ koji prolaze 16-dnevnu obuku nakon čega slijede tečajevi obuke s osvježenjem znanja. U početku se na njih gledalo s omalovažavanjem, ali ukrajinski primjer pokazao je da poljski planovi nisu nimalo blesavi.

image
Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Poljaci su od Amerikanaca naručili i više od stotinu moćnih raketnih sustava HIMARS, koji su potpuno promijenili tijek rata u Ukrajini. Kako su bili zabrinuti hoće li dugo čekati na njihovu isporuku, budući su HIMARS-i trenutno vrlo tražena roba, odlučili su kupiti i K239 Chunmoo sustave od Južne Koreje. Potpisali su ugovor s južnokorejska tvrtka Hanwha o nabavi čak 288 samohodnih višecijevnih bacača raketa koji mogu ispaliti nekoliko različitih vođenih ili nevođenih topničkih projektila. Naručili su Poljaci i 48 južnokorejskih zrakoplova FA-50, školskih mlažnjaka koji se mogu koristiti i kao laki lovci-bombarderi opremljeni protutenkovskim raketama AGM-65 Maverick, a sposobni su i za samoobranu u zračnoj borbi kada su naoružani raketama zrak - zrak tipa AIM-9 Sidewinder. Poljsko zrakoplovstvo opremljeno je američkim F-16, a Varšava je još 2020. potpisala ugovor vrijedan 4,6 milijardi dolara za 32 lovca F-35.

image
Jakub Porzycki/Anadolu Agency Via Afp
image
Artur Widak/Nurphoto Via Afp

 

14. travanj 2024 18:12