StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZMICANJE SANKCIJAMA

Oligarh Vagit Alekperov, predsjednik Lukoila, svoju superjahtu pokušava sakriti u našem susjedstvu. Brod je žurno isplovio iz luke, posada je odmah isključila lokacijski signal...

Piše DV
21. travnja 2022. - 11:06

Superjahta vrijedna 80 milijuna dolara, koja pripada sankcioniranom ruskom oligarhu, već sedam tjedana boravi u blizini crnogorske obale, prema podacima stranica za praćenje brodova, donosi Slobodna.

"Galactica Super Nova" u vlasništvu je Vagita Alekperova, navodi se na web stranici SuperYacht Fan. Alekperov, predsjednik i izvršni direktor ruskog naftnog diva "Lukoil", sankcioniran je od strane Velike Britanije 13. travnja, ali se ne nalazi na udaru sankcija EU-a ili SAD-a.

image

Vagit Alekperov, snimljen 2020. na sastanku s Vladimirom Putinom

AFP

Lokacijski servis Marine Traffic, koji pruža informacije u stvarnom vremenu o kretanju brodova i njihovoj trenutnoj lokaciji u lukama, pokazuje da je "Galactica Super Nova" stigla u luku Tivat 1. ožujka i otputovala sljedećeg dana, nakon što je vlada te zemlje najavila da će primijeniti sankcije EU-a iako nije članica.

image

Jahta je lani snimljena u Dubrovniku

Tonči Plazibat/Cropix/Arhiva
image

Jahta je lani snimljena u Dubrovniku

Tonči Plazibat/Cropix

"Galactica Super Nova" je od 2. ožujka ostala uz crnogorsku obalu, navodi Marine Traffic. Brod je bio usidren u Barceloni u Španjolskoj do kraja veljače. Dan nakon što je Rusija 24. veljače napala Ukrajinu, kapetan broda je dao svojoj posadi 48 sati vremena da napuste luku. Potom je brod otplovio za Tivat.

Nakon odlaska iz Tivta 2. ožujka, signal za praćenje broda je isključen, vjerojatno s namjerom da se izbjegne otkrivanje njegova položaja.

Alekperovovlejvo bogatstvo procjenjuje se na neto vrijednost od gotovo 23 milijarde dolara, prema "Bloombergovom" indeksu milijardera. Velika Britanija ga je sankcionirala 13. travnja, kada je uvela 178 novih mjera protiv Rusije i ruskih pojedinaca.

Dok rat u Ukrajini bjesni, Zapad nastavlja sa sankcioniranjem ljudi bliskih ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Ako EU odluči sankcionirati Alekperova i zamrznuti njegovu imovinu, to bi "Galacticu Super Novu" mogla dovesti do zapljene, ako se priveže u nekoj zemlji EU-a. Ili u Crnoj Gori, ako doista i ona uvede sankcije EU-a, piše Slobodna.

image

Jahta je lani snimljena u Dubrovniku

Tonči Plazibat/Cropix
25. travanj 2024 16:20