StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZBUNJENI VOJNICI

Novinari objavili snimku čudnih svjetala na nebu iznad američke vojne baze; Stiglo i objašnjenje

Piše dv
29. svibnja 2023. - 15:26

U Hrvatskoj su neki objavili članak s naslovom "Vojnici iznad baze snimili nešto od čega vam se ledi krv u žilama: Uvjereni su da su izvanzemaljci bili na Zemlji" i podnaslovom "Vojnici su uvjereni da su vidjeli NLO, njih čak 50 svjedočilo je ovom prizoru".

Članak je 24. svibnja podijeljen i preko Facebooka, prikupio je mnoštvo reakcija.

"Američki istraživački novinari Jeremy Corbell i George Knapp u utorak su objavili ekskluzivnu snimku koja prikazuje navodni NLO iznad aktivne vojne baze u Kaliforniji u travnju 2021. godine. Snimka, koju je zabilježio časnik u kampu "Wilson" u Twentynine Palmsu, otkriva ogromni tamni NLO trokutastoga oblika s svjetlima na rubovima.

Više od pedeset marinaca svjedočilo je ovom nevjerojatnom prizoru uživo. Nekoliko snimaka napravljenih mobilnim telefonima prikazuje letjelicu koja je lebdjela iznad pustinjskih planina oko deset minuta. U jednom trenutku, vojnici su čak ispalili raketu u pokušaju da bolje osvijetle NLO.

Letjelica, na kojoj su zamijećena pet crvenih svjetala, zatim je iznenada nestala, ostavljajući vojnike zbunjene. Prema procjenama, duljina NLO-a iznosila je otprilike polovicu nogometnog igrališta.

Jedan od marinaca, čiji je identitet zaštićen, izjavio je da se NLO pojavio iznenada, te da su se okupili i promatrali nevjerojatan prizor. Unatoč njihovom vojnom iskustvu, nitko od prisutnih nije mogao prepoznati letjelicu. Na snimkama se može čuti kako vojnici izražavaju svoje zapanjenje i spominju izvanzemaljce", piše u članku kojeg analizira Faktograf.

U članku je podijeljen i status s Instagrama jednog od novinara, Jeremyja Corbella, od 23. svibnja u kojem se opisuje taj događaj iz Kalifornije, stavljena je fotografija neobičnih svjetala na nebu te reklama za njegov podcast "Weaponized" koji ima zajedno s Georgeom Knappom.

Što je poručilo američko Ministarstvo obrane?

Za Fox News je cijeli događaj komentiralo američko Ministarstvo obrane. Glasnogovornica tog ministarstva Sue Gough putem e-maila je odgovorila da se na dan kada su snimljena neobična svjetla kod vojne baze održavala vježba te da ured Pentagona koji se bavi UAPs-ima, što je akronim američke Vlade za NLO-e, nema podataka o tom incidentu.

"Mogu potvrditi da su se u zračnom prostoru kalifornijske Twentynine Palms tada nalazila vojna zrakoplovna sredstva, a u to vrijeme je održavan tečaj za vojne i taktičke instruktore", napisala je Gough u odgovoru.

"Nema podataka o komunikaciji s kontrolom baze u smislu primjećivanja UAP-a, niti da su raspoređeni resursi baze za istragu UAP-a. AARO nema podatke o ovom navodnom događaju i ne može potvrditi autentičnost izvještaja", dodala je u odgovoru.

Pojasnimo da kratica UAP (unidentified aerial phenomenon) prevedena s engleskog znači neidentificirani zračni fenomen, a tom se kraticom u engleskom jeziku posljednjih godina često zamjenjuje UFO (unidentified flying object), odnosno u hrvatskom jeziku uvriježena kratica NLO – neidentificirani leteći objekt.

Američko Ministarstvo obrane u srpnju 2022. godine objavilo je da uspostavlja tijelo skraćenog naziva AARO (All-domain Anomaly Resolution Office) koje se nalazi u podtajništvu obrane za obavještajnu djelatnost i sigurnost, a misija mu je da sinhronizira napore u američkom Ministarstvu obrane, i s drugim američkim federalnim institucijama i agencijama, u identificiranju objekata od značaja u ili blizu vojnih instalacija, operativnih i trening i drugih područja interesa u zračnom prostoru i da, ako je potrebno, ublaži bilo koje prijetnje za sigurnost operacija i nacionalnu sigurnost.

Iz odgovora američkog Ministarstva obrane Fox Newsu, može se iščitati kao niti u zapovjedništvu kalifornijske vojne baze, ali niti u AARO-u nitko nije obaviješten o mogućem neidentificiranom letećem objektu na nebu u to vrijeme te da se tada održavalo tečaj za instruktore zbog čega su na nebu bila "vojna zrakoplovna sredstva". Iz tog odgovora može se zaključiti da su neobična svjetla bila dio baš tih američkih vojnih naprava.

18. travanj 2024 14:50