StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOsveta Mariupolja

Neiskusna ruska brigada desetkovana je u Bahmutu. Pregazili su ih bivši borci Azova, među kojima su navodno i Hrvati

Piše davor krile/SD
11. svibnja 2023. - 13:39

Bahmut je još uvijek tvrda kost na kojoj Putinova armada svakodnevno lomi zube. Jučerašnji dan je, prema mnogim izvorima, bio iznimno krvav za agresore: ukrajinska vojska objavila je da je nanijela teške gubitke ruskoj brigadi što je tek nedavno formirana za sudjelovanje u ofenzivi na Ukrajinu, piše Slobodna Dalmacija.

Osnivaču Wagnera Jevgeniju Prigožinu to će zacijelo poslužiti kao motiv više za dodatne napade na regularne ruske snage i Putinov vojni vrh, a za propagandno uzdizanje svojih plaćeničkih trupa.

image

Ukrajinski borci već mjesecima odolijevaju svoj ruskoj sili

Dimitar Dilkoff/Afp

Glasnogovornik ukrajinskih oružanih snaga na istoku zemlje Serhij Čerevatji je javno obznanio da su jučer ruske postrojbe u Bahmutu ozbiljno oštećene, te dodao kako, „nažalost, ipak nije uništena cijela brigada”. Jedinica o kojoj je riječ je ruska 72. samostalna motorizirana streljačka brigada, relativno nedavno obučena i odmah upućena u Ukrajinu, pojašnjava ugledni vojni portal The War Zone. S druge strane nišana našla im se, međutim, postrojba koja je nastala iz obnovljene pukovnije Azov, slavne po odsudnoj obrani Mariupolja. Među borcima Treće jurišne brigade Ukrajine su navodno i neki hrvatski dragovoljci iz Osijeka, ali takve je tvrdnje nemoguće pouzdano provjeriti. 

Prema izvješću Suspilne, ukrajinske državne televizije na službenom Telegram kanalu, u Bahmutu su borci 3. brigade Oružanih snaga Ukrajine (koja je formirana od nekadašnje pukovnije Azov) napredovali oko 2,6 kilometara po dubini tijekom dvodnevnih napada na ruske položaje. Potpuno su porazili dvije satnije 72. brigade Ruske Federacije,kao i jednu od Wagnerovih jurišnih jedinica, prenio je putem Twittera ukrajinski desni političar i prvi zapovjednik pukovnije Azov Andrij Bilecki.

image

Krvi do koljena je na obje strane

Dimitar Dilkoff/Afp

Već ovoga utorka šef Wagnera Jevgenij Prigožin optužio je rusku 72. brigadu za dezerterstvo u Bahmutu. „Naša vojska bježi. 72. brigada popišala je tri četvorna kilometra, gdje sam (prethodno) izgubio više od 500 ljudi (boraca Wagnera)”, optužio je za nesposobnost Putinove regularne postrojbe Prigožin. Bio je zaprijetio i da će posve povući svoju paravojsku iz Bahmuta ako im Moskva hitno ne isporuči više streljiva.

image

Bjeloruski dobrovoljac na ukrajinskom minobacaču

Genya Savilov/Afp

Napad na ministarstvo obrane nije ništa novo za Prigožina: prošli tjedan je objavio snimku na kojoj stoji u polju okružen brojnim ruskim leševima, pretvarajući ih u svoj ‘politički kredit‘. U videu je optužio ruske dužnosnike da se "debljaju" u svojim uredima dok njegovi vojnici umiru. Prema najnovijim raportima s terena, međutim, ne umiru u Bahmutu samo njegovi wagnerovci nego i neiskusna te nedavno mobilizirana ruska mladež.

Unatoč djelomičnom uništenju 72. ruske brigade, glasnogovornik ukrajinske vojske na istoku Serhij Čerevatji je priznao kako je cjelokupna situacija oko Bahmuta i dalje "teška". Primjetno je, međutim, da se Rusija tu odnedavno puno više oslanja na regularne vojne postrojbe (i to mahom neiskusne), nego na Wagner. Tome je vjerojatno razlog sve manje povjerenje Kremlja u Prigožina, ali i sanacija teških gubitaka koje je u ranijem razdoblju u Bahmutu pretrpjela Wagner grupa.

image

Prigožin sa svojim plaćnicima Wagnera prijeti da će se povući

Handout/Afp

Prema pisanju londonskog Timesa, britanska vlada spremna je proglasiti Wagner terorističkom organizacijom, nakon sličnih poteza koje su već poduzele Estonija, Francuska i Litva. Postoje sumnje da je ova plaćenička skupina s drugim mafijaškim organizacijama bila uključena u pranje ruskog novca u Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon što su protiv Rusije uvedene financijske sankcije.

image

Ukrajinka Ivana na posljednjem ispraćaju svog partnera, borca u Bahmutu

Sergei Supinsky/Afp

Stavljanje Wagnera na popis terorističkih skupina omogućilo bi Europskoj uniji da zamrzne imovinu svih njezinih članova i spriječi sve europske tvrtke ili pojedince da s njima posluju. Prigožinu je već bila zamrznuta imovina u EU 2020., nakon što su Wagnerovi ubojice počinili ratne zločine u tadašnjim borbenim operacijama u Libiji.

23. travanj 2024 16:22