StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMARATONSKI SUMMIT

Nakon pet dana pregovora EU lideri postigli dogovor, Hrvatskoj idu 22 milijarde eura!

Piše Jutarnji list
21. srpnja 2020. - 07:47
Nakon pet dana maratonskih pregovora, usporedivima čak i s onim iz Nice 2000. godine, lideri zemalja članica Europske unije, okupljeni u Europskom vijeću pod vodstvom Charlesa Michela, konačno su postigli dogovor oko fonda pomoći Next Generation EU i višegodišnjeg financijskog okvira, to jest proračuna EU za narednih 7 godina, piše Jutarnji list.

Ukupno je dogovoreni paket težak čak 1,824 bilijuna eura (1824 milijarde eura). Od toga na fond pomoći otpada 750 milijardi eura, a na sedmogodišnji proračun EU 1074,3 milijarde eura.
 - Uspjeli smo. Vjerujem da će ovaj dogovor biti promatran kao ključni trenutak na europskom putovanju, ali će nas također uvesti u budućnost, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima.

Oko fonda pomoći državama članicama pogođenima koronakrizom su se najviše lomila koplja. Nakon mnogo kompromisa on je prihvaćen u Europskom vijeću tako da 390 milijardi eura bude u obliku bespovratne pomoći, a 360 milijardi u obliku povoljnih zajmova. Originalani omjer, prema prijedlogu Angele Merkel i Emmanuela Macrona, bio je 500 milijardi eura bespovratne pomoći i 250 milijardi zajmova, ali na njega nije pristala skupina četiri "štedljive članice" - Austrije, Nizozemske, Švedske i Danske.

Konačno, Hrvatskoj je iz fonda oporavka i sedmogodišnjeg proračuna ukupno ide 22 milijarde eura, što je jutros na svojem Twitter profilu istaknuo i premijer Andrej Plenković, piše Jutarnji list.
25. travanj 2024 05:34